Την απορρόφηση τμήματος από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ που περνά σε όλα τα δάνεια και δυσκολεύει τους δανειολήπτες ειδικότερα στα στεγαστικά δάνεια, εξετάζουν οι τράπεζες, που είναι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Εξετάζουν δηλαδή την πιθανότητα να μειώσουν τα περιθώριά τους στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια.
Πρακτικά αναζητείται ο τρόπος να μπει ένας «φραγμός» στις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων των δανείων, με μείωση του τραπεζικού περιθωρίου πιθανότατα γύρω στις 20 μονάδες βάσης που θα έχει όμως συγκεκριμένο αποτέλεσμα, καθώς 15ετή στεγαστικά δάνεια 100.000 ευρώ «βλέπουν» ήδη αύξηση της μηνιαίας δόσης άνω του 30% σε διάστημα μόλις 10 μηνών, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση της δόσης μεγαλύτερη των 150-160 ευρώ μηνιαίως.
Αν αφαιρεθούν 20 μονάδες βάσης, όχι μόνο μειώνεται αυτή η επιβάρυνση κατά 10-20 ευρώ το μήνα με το συγκεκριμένο παράδειγμα, αλλά σταθεροποιείται για ένα κρίσιμο διάστημα η δόση των δανείων, καθώς εκτιμάται ότι αργά ή γρήγορα η ΕΚΤ και οι άλλες Κεντρικές Τράπεζες θα βάλουν ένα «στοπ» στις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες έχουν επιβραδύνει ήδη σημαντικά τις οικονομίες.
Με τη μείωση των περιθωρίων θα αποφευχθεί ήδη άμεσα, σημαντικό μέρος από το κόστος της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, που είναι και η γενεσιουργός αιτία του μεγάλου ράλι του euribor, το οποίο στέκεται ήδη σήμερα στο 3,05% διαμορφώνοντας μέσο μηνιαίο όρο στις τιμές euribor πέριξ του 2,85%.
Αυτά, καθώς η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, παρά και την έρευνά της που δείχνει μείωση των πληθωριστικών προσδοκιών και παρουσίασε χθες το Liberal.gr. Να σημειωθεί ότι το euribor κινείται έντονα ανοδικά επί ένα χρόνο παρακολουθώντας με το δικό του ημερήσιο ρυθμό τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ. Το euribor που είναι το επιτόκιο που καθορίζεται από την αγορά και χρησιμοποιείται ως βάση στις διατραπεζικές συναλλαγές, παρακολουθεί τα επιτόκια της ΕΚΤ και προηγείται ελαφρώς με ένα οριακό ποσοστό το οποίο αυτή τη στιγμή είναι στο 0,05%.
Να σημειωθεί ότι ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας εδώ και περίπου ένα χρόνο που το επιτόκιο euribor ανέκοψε, έστω βραχυχρόνια την πορεία του, υπό το πρίσμα της κρίσης που είχε ξεσπάσει με την Credit Suisse και τις μικρές αμερικανικές τράπεζες, καθώς και τη ρευστότητα με swaps που έσπευσαν να παρέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες.
Αν τελικά επιλεγεί η παρέμβαση στο τραπεζικό περιθώριο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, ενδέχεται να ξεπεραστεί και ο αρχικός στόχος της παρέμβασης της κυβέρνησης, η οποία είχε ξεκινήσει με τα μέτρα για τη διευκόλυνση των ευάλωτων δανειοληπτών.
Τότε ο αρχικός στόχος ήταν να βοηθηθούν περίπου 30-35.000 ευάλωτοι δανειολήπτες που πληρούσαν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα κριτήρια πληρούσαν λιγότεροι δανειολήπτες που δεν ξεπερνούν τους 15.000 και συμφωνήθηκε να αυξηθούν κατά 30% τα όρια των εισοδηματικών κριτηρίων.
Με τον τρόπο αυτό, τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Ωστόσο, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είπε ότι ο στόχος είναι η προστασία περίπου 70.000 δανειοληπτών. Με την παρέμβαση που εξετάζεται τώρα θα υπάρξει ευρείας μορφή στήριξη για πολλούς δανειολήπτες, αλλά καθώς το μέτρο δεν είναι δυνατόν να γενικευτεί για όλους, εξετάζεται η πιθανότητα να τεθούν περιορισμοί εισοδηματικής και περιουσιακής μορφής για όσους θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μία μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών. Θα εξαιρεθούν δηλαδή μεγάλοι δανειολήπτες με μεγάλης αξίας ακίνητα ή δανειολήπτες με δάνεια για αγορά άλλης πέραν της πρώτης κατοικίας.