Ξεκίνησε η σύνοδος των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, με φόντο κυρίως το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή αλλά και την ένταση που έχει δημιουργηθεί εσχάτως στον Περσικό Κόλπο. Βόρεια Κορέα και Βενεζουέλα, αναμένεται να συζητηθούν επίσης ως επικίνδυνα σημεία ανάφλεξης.
Ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα, εστιάζει τα φώτα στους προέδρους των δύο Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ η αυριανή συνάντηση των οποίων, μονοπωλεί το ενδιαφέρον της συνόδου.
Ο Κινέζος πρόεδρος φέρεται να ζητά την επίλυση της εμπορικής διένεξης, με παράλληλη άρση των πιέσεων και των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, ενώ ο Τραμπ πριν πατήσει το πόδι του στην Οσάκα, δήλωνε ότι η Κίνα είναι «ώριμη» για νέους δασμούς.
Εάν πράγματι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβάλει δασμούς σε αγαθά αξίας επιπλέον 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισάγονται στη χώρα από την Κίνα, αυτό θα σημάνει μια επιβάρυνση 12,2 δισ. δολαρίων επιπλέον για τους Αμερικανούς καταναλωτές ετησίως για ρούχα, υποδήματα, παιχνίδια και οικιακές λευκές συσκευές, προειδοποίησε η αμερικανική εθνική συνομοσπονδία εταιρειών λιανικής.
Ο Σι Τζινπίνγκ στηλίτευσε μάλιστα το γεγονός ότι ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες λαμβάνουν μέτρα προστατευτισμού, τα οποία οδηγούν σε διενέξεις για το εμπόριο και σε οικονομικούς αποκλεισμούς, κάτι που θεωρεί ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και ότι αυξάνει την αστάθειά της.
Όσον αφορά την συνάντηση των δύο ηγετών, η κινεζική εφημερίδα South Morning Post, επικαλούμενη καλή πληροφορημένες πηγές μετέδιδε την Πέμπτη ότι ήδη Κίνα και ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία για ανακωχή.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία ουσιαστικά θα πάγωνε την απειλή για πρόσθετους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων, θα γίνουν γνωστές με συντονισμένες δημοσιεύσεις δελτίων Τύπου από τις δύο πλευρές και όχι με κοινό ανακοινωθέν, όπως αναφέρει η εφημερίδα.
Οι πληροφορίες αυτές σε συνδυασμό με δηλώσεις των τελευταίων ημερών, που μαρτυρούν σαφή βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών, γίνονται δεκτές με συγκρατημένη ικανοποίηση από τις αγορές.
Την ίδια ώρα, οι φόβοι για ανάφλεξη στην περιοχή του Κόλπου και η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν είναι ένα ακόμα θέμα που θα απασχολεί έντονα τις συζητήσεις των ηγετών στο περιθώριο της συνόδου. Ο Τραμπ εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει πίεση χρόνου για να διευθετηθεί η ένταση με το Ιράν.
«Έχουμε άφθονο χρόνο. Τίποτε δεν πιέζει, μπορούν να πάρουν το χρόνο τους. Δεν είναι διόλου επείγουσα η κατάσταση», υποστήριξε ο Τραμπ, την ώρα που ένταση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον βρίσκεται στο «κόκκινο» μετά τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, αλλά και την κατάρριψη αμερικανικού drone πάνω από τα Στενά του Ορμούζ.
Τέλος με ενδιαφέρον αναμένεται το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου αφού η Γαλλία δηλώνει θα υπογράψει το τελικό κείμενο της G20 στην Οσάκα, εάν αυτό δεν περιλαμβάνει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.
«Σε ό,τι με αφορά, έχω μία κόκκινη γραμμή. Εάν δεν μιλήσουμε για τη Συμφωνία του Παρισιού, εάν δεν έχουμε μία συμφωνία οι 20 στο δωμάτιο, δεν είμαστε πλέον ικανοί να προστατεύσουμε τους στόχους μας για την κλιματική αλλαγή, και η Γαλλία δεν θα συμμετέχει σε αυτό. Είναι τόσο απλό», υπογράμμισε προ ημερών Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, στο σχέδιο του κειμένου του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής της G20 που προετοίμασε η ιαπωνική προεδρία, οι παράγραφοι για το κλίμα έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι αποδεκτές από την Ουάσινγκτον.
Φωτογραφία AP