CNN: Πώς «φύτεψαν» τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ στον Ναβάλνι

CNN: Πώς «φύτεψαν» τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ στον Ναβάλνι

Ένας Ρώσος πράκτορας που παρακολουθούσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβαλνι αποκάλυψε ότι ο θανατηφόρος νευροτοξικος παράγων  Νοβιτσοκ με τον οποίο δηλητηριάστηκε, εισήλθε στον οργανισμό του μέσω του... εσώρουχου του.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποίησε η ιστοσελίδα Bellingcat με το CNN, ο Ναβάλνι τηλεφώνησε σε δύο μέλη της ομάδας από την υπηρεσία κατασκοπείας FSB της Ρωσίας, η οποία φέρεται να προσπάθησε να τον δολοφονήσει.

Ο ένας τον αναγνώρισε αμέσως και έκλεισε το τηλέφωνο. Ο δεύτερος, Κονσταντίν Κουντριάβτσεφ, νόμιζε ότι μιλούσε με έναν εργαζόμενο της FSB.

Ο Ναβάλνι συστήθηκε ως Μαξιμ και ζήτησε από τον Κουντριάβτσεφ λεπτομέρειες για την επιχείρηση και ζήτησε να μάθει τι είχε πάει στραβά.

Ο τελευταίος επιβεβαίωσε ότι η FSB ήταν πίσω από τη δηλητηρίαση. Ο Ναβάλνι πληροφορήθηκε ότι συνάδελφοι του πράκτορα είχαν ρίξει την ουσία νόβιτσοκ μέσα στα εσώρουχα του παρότι αρχικά είχε θεωρηθεί οτι είχε δηλητηριαστεί μέσω ενός φλιτζανιού με τσάι ή ενός κοκτέιλ.

Μια ομάδα αναγνώρισης είχε επισκεφθεί προηγουμένως το ξενοδοχείο του και απενεργοποίησε τις κάμερες CCTV, όπως δήλωσε ο Κουντριάβτσεφ. Μόλις είχε δοθεί το ΟΚ, οι πράκτορες ανέπτυξαν το δηλητήριο. 

Ο Ρώσος πράκτορας μάλιστα παρείχε μια λεπτομερή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο ο νευρικός παράγοντας εφαρμόστηκε σε ένα παντελόνι Ναβάλνι ο οποίος ρώτησε

"Σε ποιο ρούχο δόθηκε έμφαση; Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο ρούχο;" Με τον Κουντριαβσεφ να απαντά "Εσώρουχα." 

Ο Ναβάλνι ακολούθησε πού εφαρμόστηκε το Νοβιτσοκ σε εσωτερικές ή εξωτερικές ραφές και ο πράκτορας απάντησε "Εσωτερικά".

Στις 20 Αυγούστου, ο Ναβάλνι φορούσε τα δηλητηριασμένα εσώρουχα. Στη συνέχεια ταξίδεψε στο αεροδρόμιο του Τομσκ και επιβιβάστηκε σε πτήση προς τη Μόσχα. Λίγο μετά την απογείωση, κατέρρευσε. Το αεροπλάνο έκανε επείγουσα προσγείωση στο Όμσκ, ενώ ο Ρώσος πολιτικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και μπήκε σε αναπνευστική υποστήριξη.

Σύμφωνα με τον Κουντριαβσεφ αποφασιστικό ρόλο στο οτι σώθηκε ο Ναβάλνι έπαιξε οτι το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Ομσκ "Πιστεύω λοιπόν ότι το αεροπλάνο έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Δεν περιμέναμε να συμβούν όλα αυτά. Είμαι βέβαιος ότι όλα πήγαν στραβά", πρόσθεσε.