Economist για ζήτημα AstraZeneca: Η Ευρώπη αυτοπυροβολήθηκε ξανά

Economist για ζήτημα AstraZeneca: Η Ευρώπη αυτοπυροβολήθηκε ξανά

Στο πρωτοφανές χάος που έχει δημιουργηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca του οποίου η χρήση ανεστάλη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρεται το περιοδικό Economist.

Οι αναστολές ξεκίνησαν όταν η Νορβηγία ανέφερε τέσσερις περιπτώσεις θρομβώσεων σε ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca. Παρόμοιες αναφορές ήρθαν και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα σε λίγες μέρες, τουλάχιστον 16 εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, σταμάτησαν παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και η ρυθμιστική αρχή στη Βρετανία, παρότρυναν να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί.

Ο EMA εκτιμά ότι από τις 10 Μαρτίου υπήρξαν 30 «θρομβοεμβολικά συμβάντα» μεταξύ των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων στην ΕΕ που έλαβαν το εμβόλιο AstraZeneca. Παράλληλα όμως κάποιοι μπορεί να είδαν ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο στην πλάτη ή ύφεση στη σοβαρή τους ασθένεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι συνδέονται με το εμβόλιο. Το ερώτημα είναι λοιπόν, αν τα ποσοστά των θρομβώσεων είναι υψηλότερα από τα αναμενόμενα. Τα συνολικά δεδομένα, ακόμα και αν χρειάζεται διεύρυνση στα περιστατικά των θρομβώσεων, δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή.

Στις κλινικές δοκιμές, το 38% εκείνων που έλαβαν το εμβόλιο ανέφεραν τουλάχιστον μία παρενέργεια, κυρίως πόνο στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλο ή πυρετό. Το ίδιο ανέφερε και το 28% εκείνων που έλαβαν placebo. Λιγότερο από το 1% υπέστη σοβαρή ασθένεια. Από αυτούς, οι περισσότεροι είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο. Τα δεδομένα δοκιμής υποστηρίζονται από την εμπειρία μαζικού εμβολιασμού σε άλλες χώρες. Ο αρμόδιος ρυθμιστής της Βρετανίας που έχει χορηγήσει εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, τονίζει ότι αναφέρονται ως και έξι παρενέργειες για κάθε 1.000 δόσεις που σχεδόν όλες είναι ήπιες.

Ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος θρόμβωσης, ο εμβολιασμός εξαιρετικά λιγότερο επικίνδυνος από τον covid-19, σημειώνει το περιοδικό.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις αναστολές χρήσης του εμβολίου, ως προσωρινές προφυλάξεις, ωστόσο οι αμφιβολίες που προκλήθηκαν από την κίνηση αυτή, είναι πιθανό να συνεχιστούν.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι γιατροί ισχυρίζονται ότι οι χώρες τους ανέστειλαν τα προγράμματα εμβολιασμού τους εν μέρει λόγω της «αλληλεγγύης». Εάν ισχύει αυτό τότε η κατάσταση θα αλλάξει προς το θετικό. Εάν τα ποσοστά των θανάτων αυξάνονται και τα ποσοστά εμβολιασμών παραμένουν πεισματικά χαμηλά, αναμένετε... αλληλοκατηγορίες.