Η αγορά των Rafale και η αναβάθμιση των F-16 θα δώσει πλεονέκτημα στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.
«Οι στόχοι της Ελλάδας να αποκτήσει νέα μαχητικά αεροσκάφη και να αναβαθμίσει την υπάρχουσα αεροπορική της δύναμη θα της έδινε ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας», τονίζει ο ειδικός αμυντικός αναλυτής Πολ Αϊντον σε άρθρο του για το περιοδικό.
«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σήμερα εγκλωβισμένες σε μια άκρως τεταμένη και λίαν επικίνδυνη αντιπαράθεση για τα δικαιώματα γεώτρησης υδρογονανθράκων και την οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων συνόρων τους», τονίζει.
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος «εν μέσω των εντάσεων η Αθήνα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία, για την απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένου και του πολεμικού αεροσκάφους Rafale» και προσθέτει ότι η ελληνική κατοχή τέτοιων μαχητικών «θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση για τα τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο».
Υπενθυμίζεται ότι τα εξοπλιστικά βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Το θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατη επικοινωνία των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, Παρλί-Παναγιωτόπουλου κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η στενή τους συμμαχία, ενώ τα εξοπλιστικά μπορεί να αποτελέσουν και τον καταλύτη στην στρατηγική τους σχέση. Η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την προμήθεια 18 αεροσκαφών Rafale με τη διαδικασία να έχει προχωρήσει αρκετά και να βρίσκεται στη φάση ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των δυο υπουργείων, όπως επίσης και για την προμήθεια ανταλλακτικών άλλων οπλικών συστημάτων.
H ελληνο-γαλλική πάντως συνεργασία δείχνει να αποκτά ένα στρατηγικό βάθος, να πηγαίνει πέρα από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαική Ενωση, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε άλλες δυνάμεις. Τα εξοπλιστικά μπορεί να αποτελέσουν το στοιχείο εκείνο που θα πάει ένα βήμα παραπέρα τις διμερείς μας σχέσεις, πολλώ δε μάλλον όταν η ισχυρή παρουσία της Γαλλίας στην Αν.Μεσόγειο έρχεται να συμπληρώσει το μπλοκ των χωρών που διαμορφώνεται στην περιοχή απέναντι στην Τουρκία (Ισραήλ, Αιγυπτος, ΗΑΕ), και του οποίου είμαστε μέρος.