Ισραήλ: Σήμερα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - Φαβορί ο Νετανιάχου

Ισραήλ: Σήμερα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - Φαβορί ο Νετανιάχου

Σήμερα αναμένεται να δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, από τον πρόεδρο του Ισραήλ Ροιβεν Ριβλιν με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπέτζαμιν Νετανιάχου να είναι το φαβορί να λάβει την εντολή.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος είχε χθες διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των 13 πολιτικών κομμάτων που μπήκαν στην Κνεσέτ και σήμερα αναμένεται να δώσει τη πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο ότι αυτή θα αποφέρει «καρπούς».

Αυτό γιατί οι εκλογές της 23ης Μαρτίου έληξαν χωρίς κάποιο μπλοκ να έχει τη δυνατότητα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ήτοι να εξασφαλίσει 61 έδρες. Ο Νετανιάχου έλαβε τη στήριξη 52 βουλευτών στην Κνεσέτ των 120 εδρών για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο κεντρώος πολιτικός και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιαΐρ Λάπιντ του κόμματος Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον) συγκέντρωσε τη στήριξη 45 βουλευτών και ο πρώην υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ επικεφαλής της ριζοσπαστικής δεξιάς επτά.

Τρία κόμματα, με συνολικά 16 κοινοβουλευτικές έδρες, αρνήθηκαν στις συναντήσεις τους με τον Ρίβλιν για να ορίσουν οποιοδήποτε υποψήφιο. Ο Νετανιάχου προέτρεψε τον Μπένετ και έναν άλλο πρώην σύμμαχό του, τον Γκίντεον Σάαρ, ο οποίος ίδρυσε το δεξιό κόμμα New Horizon αφού αποχώρησε από το συντηρητικό Λίκουντ του πρωθυπουργού, να προσχωρήσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αρθεί το αδιέξοδο.

Ο Μπένετ δεν έχει δηλώσει αν θα συνεργαστεί ξανά με τον Νετανιάχου, με τον οποίο είχε μια ταραχώδη σχέση. Ο Σάαρ έχει δηλώσει πως ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου, επικαλούμενος τη δίκη διαφθοράς του πρωθυπουργού -η οποία ξεκίνησε χθες Δευτέρα- αλλά απέφυγε να στηρίξει τον Λάπιντ.

Εν αναμονή της απόφασης του Ρίβλιν, ο Λάπιντ δήλωσε χθες ότι πρότεινε στον Μπένετ μια συμφωνία συνασπισμού. Με βάση αυτή τη συμφωνία, ο Μπένετ θα διατελούσε πρώτα ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια θα αναλάμβανε τα ηνία ο Λάπιντ.

Όποιος λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να προσπαθήσει να συγκροτήσει έναν συνασπισμό και μπορεί να ζητήσει παράταση δύο εβδομάδων από τον Ισραηλινό πρόεδρο, ο οποίος μπορεί να δώσει την εντολή σε άλλο υποψήφιο εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση.