Ξεκίνησε χθες το προεκλογικό συνέδριο των Δημοκρατικών, το οποίο λαμβάνει χώρα - κυρίως - στον κυβερνοχώρο, σχεδόν χωρίς φυσική παρουσία πολιτικών και ακτιβιστών.
Υπό κανονικές συνθήκες, το συνέδριο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν και στο τέλος των εκδηλώσεων, ο Τζο Μπάιντεν θα αποδεχόταν το προεδρικό χρίσμα του κόμματος. Στην εποχή της COVID-19, όμως, τίποτα δεν είναι κανονικό και έτσι το συνέδριο δεν περιλαμβάνει πλήθη ενθουσιωδών οπαδών σε μια κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων, σημαίες, εμβλήματα, μπαλόνια και μπάντες.
Ιστορικά, τα συνέδρια πριν τις εκλογές θεωρούνται κεντρικής σημασίας γεγονότα για έναν υποψήφιο πρόεδρο υπό την προϋπόθεση ότι αν πραγματοποιήσει μια πειστική εμφάνιση, αποκτά «δημοσκοπική ώθηση». Παράδειγμα το 1992, ο Τζορτζ Μπους ο Πρεσβύτερος ο οποίος είδε τα ποσοστά του να μειώνονται μετά το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα το 2008 σε μια ομιλία που την είδαν περίπου 50 εκατομμύρια Αμερικανοί κέρδισε τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Στη χθεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου ξεχώρισε αναμφίβολα η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα. «Όποτε στρέφουμε το βλέμμα μας σε αυτόν τον Λευκό Οίκο περιμένοντας να αναλάβει ηγετικό ρόλο, να μας καταπραΰνει, να μας δώσει μια αίσθηση σταθερότητας, αυτό που παίρνουμε αντ’ αυτών είναι χάος, διχασμό, πλήρη και απόλυτη έλλειψη συναισθηματικής ταύτισης», επισήμανε η Μισέλ Ομπάμα στο μήνυμά της.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο λάθος πρόεδρος για τη χώρα μας (...) Δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Δεν μπορεί απλά να είναι αυτός που χρειαζόμαστε να είναι», τόνισε η πρώην πρώτη κυρία, αφού στηλίτευσε τους χειρισμούς του μεγιστάνα ως προς το ζήτημα των φυλετικών σχέσεων στις ΗΠΑ, καθώς και ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. «Αν νομίζετε ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα, μπορούν — και θα γίνουν, αν δεν επιλέξουμε την αλλαγή σε αυτές τις εκλογές», προειδοποίησε η Μισέλ Ομπάμα. «Αν θέλουμε να έχουμε την ελπίδα πως θα τελειώσει αυτό το χάος, πρέπει να ψηφίσουμε τον Τζο Μπάιντεν σαν να εξαρτάται η ζωή μας από αυτό», πρόσθεσε η σύζυγος του Μπαράκ Ομπάμα, στην παθιασμένη ομιλία της με την οποία έκλεισε το πρώτο βράδυ του χωρίς προηγούμενου αυτού συνεδρίου των Δημοκρατικών, το οποίο διεξάγεται εξ ολοκλήρου ψηφιακά, εξαιτίας της πανδημίας.
Ξεχώρισε επίσης και η ενθουσιώδης ομιλία του ηγέτη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος εν αντιθέσει με το 2016 και τη Χίλαρι Κλίντον, στήριξε τον Μπάιντεν χωρίς αστερίσκους.
Ο Σάντερς ήταν ο τελευταίος αντίπαλος του Μπάιντεν που απέμενε στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, προτού αποφασίσει να αναστείλει την εκστρατεία του. Ορισμένοι από τους πιο προοδευτικούς υποστηρικτές του αντιμετωπίζουν πολύ επιφυλακτικά τον κεντρώο Μπάιντεν. Στην προσπάθειά του να τους μεταπείσει, ο γερουσιαστής του Βερμόντ τόνισε ότι στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου διακυβεύεται η επιβίωση της αμερικανικής δημοκρατίας και της αμερικανικής οικονομίας. «Ο πρόεδρος (Τραμπ) δεν αποτελεί απλά απειλή για τη δημοκρατία αυτή», είπε. «Απορρίπτοντας την επιστήμη, βάζει τις ζωές και την υγεία όλων μας σε κίνδυνο», στηλίτευσε ο Σάντερς, καταδικάζοντας τον τρόπο που ο Λευκός Οίκος αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού. Λέγεται πως «ο Νέρωνας έπαιζε άρπα ενώ καιγόταν η Ρώμη», πάντως σίγουρα «ο Τραμπ παίζει γκολφ», πρόσθεσε ο γερουσιαστής.
Χαρακτηριστικές ήταν τέλος και οι ομιλίες Ρεπουμπλικάνων, όπως του Τζον Κέιζικ πρώην κυβερνήτη του Οχάιο και υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα το 2016, ο οποίος μαζί με την Μεγκ Γουίτμαν πρώην επικεφαλής της Hewlett-Packard τόνισαν ότι «ο Τζο Μπάιντεν είναι ο μοναδικός που μπορεί να ενώσει ξανά τη χώρα».
Από την πλευρά του ο Τραμπ, άρχισε χθες τετραήμερη περιοδεία που θα τον φέρει σε τέσσερις πολιτείες. Μιλώντας σε συγκεντρωμένους οπαδούς του στο Μανκάτο της Μινεσότα, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Μπάιντεν «μαριονέτα ακροαριστερών που πασχίζουν να σβήσουν τα σύνορά μας, να καταργήσουν την αστυνομία μας, να κάνουν πλύση εγκεφάλου στα παιδιά μας, να δαιμονοποιήσουν τους ήρωές μας».