Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, η Άνγκελα Μέρκελ ακύρωσε τη χτεσινή απόφαση, που προέβλεπε να τεθεί στη Γερμανία σε ισχύ το πιο σκληρό lockdown της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η Άνγκ. Μέρκελ ανακάλεσε την τελευταία απόφαση ομοσπονδίας και κρατιδίων για «φάση ηρεμίας» από 1 έως 5 Απριλίου, δηλαδή από Μεγάλη Πέμπτη έως και Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών, μετά από έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία. Η απόφαση λήφθηκε με τις καλύτερες προθέσεις, ήταν όμως εσφαλμένη, τόνισε η Καγκελάριος στο Βερολίνο.
Η Μέρκελ ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την αποτυχημένη πρόταση: «Ήταν δικό μου λάθος, καθώς εγώ έχω την τελική ευθύνη. Η εμπειρία μου λέει ότι χτυπώντας το κεφάλι στον τοίχο, κερδίζει πάντα ο τοίχος», δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος και εξήγησε ότι η ιδέα είχε στόχο να ανακοπεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις επαφές των πολιτών. Όπως φάνηκε όμως, ένα τέτοιου είδους lockdown δεν μπορούσε να επιβληθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δήλωσε η Μέρκελ, επισημαίνοντας το εξής: «Πάρα πολλές ερωτήσεις, από τη συνεχιζόμενη καταβολή μισθών λόγω των χαμένων ωρών εργασίας έως την κατάσταση στα καταστήματα, όπως έχουν δείξει τις συζητήσεις των τελευταίων 24 ωρών, δεν μπορούν να επιλυθούν, τουλάχιστον σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με τον τρόπο που αυτό θα ήταν απαραίτητο.»
Παράλληλα η Καγκελάριος ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες, καθώς η όλη υπόθεση προκάλεσε αβεβαιότητα. Συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι ότι κάθε κρατίδιο θα χειρίζεται το θέμα των περιορισμών κατά το δοκούν.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, η οποία κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, η Μέρκελ πίεσε να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19, ανατρέποντας τα σχέδια στα οποία είχαν συμφωνήσει νωρίτερα αυτό τον μήνα για επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων.
Όμως οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αντιστάθηκαν και συμφώνησαν μόνο να ζητήσουν από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για πέντε ημέρες, στη διάρκεια του Πάσχα, προκειμένου να ανασχεθεί το τρίτο κύμα της επιδημίας.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από όλες τις πλευρές, με τις επιχειρήσεις να διαμαρτύρονται για το παρατεταμένο lockdown και τους γιατρούς να λένε ότι τα νέα μέτρα δεν αρκούν για να αποτρέψουν την εκθετική άνοδο των πιο μολυσματικών παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ δέχονται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις για τον τρόπο που διαχειρίζονται την πανδημία εξαιτίας του αργού ρυθμού των εμβολιασμών και ενός σκανδάλου διαφθοράς για την αγορά προστατευτικών μασκών από εταιρεία της οποίας στέλεχος είναι ο σύζυγος του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν. Το ποσοστό του κόμματος σημειώνει πτώση ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Στήριξη από τους Σοσιαλδημοκράτες
Μετά την υποχώρησή της ως προς το θέμα του σκληρού lockdown το Πάσχα, η Καγκελάριος έλαβε υποστήριξη από τον εταίρο της στο Συνασπισμό, τους Σοσιαλδημοκράτες. Ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και επικεφαλής του κόμματος SPD δήλωσε στο Reuters ότι θεωρεί πως η απόφαση είναι σωστή. Η διόρθωση εκ μέρους της Μέρκελ είναι ο σωστός δρόμος, καθώς καμιά φορά πρέπει να διορθώνει κανείς τον εαυτό του, τόνισε ο Σολτς, επισημαίνοντας ότι αυτή η στρατηγική δεν ήταν εύκολο να εφαρμοστεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
H «συγγνώμη» και η οπισθοχώρηση της Μέρκελ προκάλεσε ωστόσο και έντονες αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, με στελέχη να θέτουν ακόμη και ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης από την Μπούντεσταγκ στο πρόσωπο της κυρίας Μέρκελ.
Θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της Μέρκελ θέτουν κόμματα της αντιπολίτευσης
Κατά την διάρκεια της «ώρας της Καγκελαρίου» στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς ζήτησε από την Άγγελα Μέρκελ να απευθυνθεί στους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας και του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Ως απάντηση, οι πτέρυγες των δύο κομμάτων ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. «Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα είπα ήδη», περιορίστηκε να δηλώσει η ίδια.
Θέμα εμπιστοσύνης έθεσε και ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι «το να διορθώνει κανείς τα λάθη του αξίζει σεβασμού», αλλά εξέφρασε αμφιβολίες σε ό,τι αφορά την στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Καγκελάριο. Ζήτησε επιπλέον συνολική αναθεώρηση της πολιτικής για την πανδημία.
Einen Fehler zu korrigieren, verdient Respekt. Die Entscheidung zur #Osterruhe ist richtig. Allerdings ist der Vorgang Ausdruck des gesamten Managements der Pandemie. Es muss unter Einbeziehung des Parlaments auf neue Grundlagen gestellt werden. Wir sind zur Mitwirkung bereit. CL
— Christian Lindner (@c_lindner) March 24, 2021
Die #Bundeskanzlerin kann sich der geschlossenen Unterstützung ihrer Koalition nicht mehr sicher sein. Die #Vertrauensfrage im Deutschen Bundestag wäre ratsam, um die Handlungsfähigkeit der Regierung von Frau Merkel zu prüfen. CL
— Christian Lindner (@c_lindner) March 24, 2021
Την Καγκελάριο ωστόσο υπερασπίστηκαν από την άλλη πλευρά τόσο ο αρχηγός του κόμματός της και Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ όσο και ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ (CDU). «Δεν ήταν εύκολο, ούτε για την καγκελάριο ούτε για μας», δήλωσε ο κ. Λάσετ και υπενθύμισε ότι στην «φάση ηρεμίας» συμφώνησαν τελικά όλοι οι Πρωθυπουργοί, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, ακόμη και χωρίς την απαγόρευση, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επαφές τους τις ημέρες του Πάσχα. Στο ίδιο πνεύμα, κ. Κρέτσμερ δήλωσε ότι η κυρία Μέρκελ δεν θα πρέπει να αναλάβει μόνη όλη την ευθύνη και σημείωσε ότι μέτρα περιορισμού είναι απαραίτητα.
Ανακουφισμένοι οι επιχειρηματίες από την απόφαση
Tη σημερινή απόφαση της Καγκελαρίου χαιρέτισαν αρκετές επιχειρημαντικές ενώσεις, όπως μεταδίδει το ARD. «Αυτή είναι η σωστή απόφαση», δήλωσε η Κεντρική Ένωση Γερμανικών Βιοτεχνιών (ZDH). «Το γεγονός ότι η Καγκελάριος την έλαβε τόσο γρήγορα και ότι ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη αξίζει μεγάλο σεβασμό», επισήμανε η ΖDH. «Η παραδοχή ενός λάθους είναι δείγμα μεγαλείου», δήλωσε η Πρόεδρος του Συνδέσμου της Γερμανικής Αυτοκινητοβιομηχανίας Χίλντεγκαρντ Μιούλερ, η οποία είχε από την αρχή επικρίνει την απόφαση για γενική αργία τις ημέρες του Πάσχα, προβάλλοντας τα προβλήματα που θα ανέκυπταν. «Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως για τις οικονομικές συνέπειες ενός lockdown το Πάσχα. Οι ξαφνικές διακοπές λειτουργίας δεν είναι εφικτές σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία», δήλωσε η κυρία Χίλντεγκαρντ.