Γιατί το μέρισμα της Facebook αλλάζει πολλά στη Wall
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί το μέρισμα της Facebook αλλάζει πολλά στη Wall

Το βασικό επιχείρημα των αρκούδων των αγορών, δηλαδή αυτών που εκτιμούν πως οι τιμές των μετοχών είναι ακριβές και πως τα χρηματιστήρια είναι υπεραγορασμένα, είναι ότι οι αποδόσεις των ψηφιακών μετοχών βασίζονται μόνο σε μελλοντικές προσδοκίες και όχι σε σημερινά κέρδη ή μερίσματα.

Και η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από τους ψηφιακούς κολοσσούς, είτε δεν βγάζουν κέρδη διότι βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των επενδύσεων και της ανάπτυξης, είτε επανεπενδύουν τα κέρδη τους στην προσπάθεια τους να διεκδικήσουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Έτσι οι εταιρείες αυτές, εμφανίζουν επί σειρά ετών, ζημίες ή οριακά κέρδη. Με αποτέλεσμα οι δείκτες που αφορούν τα EBITDA, τους πολλαπλασιαστές κερδοφορίας ή τους μερισματικούς δείκτες, να είναι είτε μηδενικοί, είτε ιδιαίτερα ακριβοί.

Παράλληλα εντός της επενδυτικής κοινότητας υπάρχει ένας διαρκής διάλογος και μια διαρκής αντιπαράθεση, σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη των μερισμάτων που διανέμουν οι εισηγμένες εταιρείες και εισπράττουν οι επενδυτές μέτοχοι. Εμφανίζονται λοιπόν δυο βασικές αντίθετες τάσεις και φιλοσοφίες.

Η πρώτη υποστηρίζει ότι οι μέτοχοι πρέπει να εισπράττουν μέρισμα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, όπως εισπράττουν τόκους από τις αποταμιεύσεις τους ή τοκομερίδια από τα ομόλογα τους. Και ακολούθως να αποφασίζουν οι ίδιοι για το τι θα κάνουν με αυτά τα ποσά. Αν θα τα χρησιμοποιήσουν για τις ανάγκες τους, αν θα τα καταθέσουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή αν θα τα επανεπενδύσουν σε μετοχές.

Και η αλήθεια είναι ότι ιστορικά, αυτή ήταν η παραδοσιακή μορφή της χρηματιστηριακής επένδυσης. Επενδύεις και εισπράττεις μέρισμα από την κερδοφορία της εταιρείας. Και όποτε το χρηματιστηριακό κλίμα το επιτρέπει, αποκομίζεις και υπεραξίες. Κλασσικό παράδειγμα αυτής της αντίληψης, είναι οι ελληνικές τράπεζες, από τις οποίες οι επενδυτές περιμένουν μετά από 15 έτη, φέτος να εισπράξουν και πάλι μερίσματα.

Η δεύτερη θεωρία υποστηρίζει, ότι η διανομή μερίσματος δείχνει ότι η εταιρεία δεν έχει να κάνει κάτι καλύτερο με τα κέρδη της. Και τι θα ήταν καλύτερο; Καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιήσει τα κέρδη της σαν κεφάλαιο κίνησης σε μια περίοδο με υψηλά τραπεζικά επιτόκια. Καλύτερο θα ήταν να χρηματοδοτήσει μια νέα επένδυση ή μια εξαγορά. Καλύτερο θα ήταν να στηρίξει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία ενός νέου προϊόντος ή μιας νέας υπηρεσίας.

Για παράδειγμα, οι μέτοχοι της επενδυτικής εταιρείας Berkshire Hathaway του γκουρού των αγορών Γουόρεν Μπάφετ, δεν επιθυμούν να εισπράττουν μερίσματα, αλλά αντίθετα ζητούν τα κέρδη να επανεπενδύονται εκ νέου εκεί που το επιτελείο του Μπάφετ διακρίνει ευκαιρίες.

Ένα ακόμα πιο εμβληματικό παράδειγμα εταιρείας που δεν διανέμει μέρισμα, είναι αυτό της Amazon. Διότι η φιλοσοφία του Τζεφ Μπέζος είναι να επενδύονται τα κέρδη σε νέες δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο η

Amazon, επεκτάθηκε από την ηλεκτρονική εμπορική της δραστηριότητα, στις υπηρεσίες cloud της Amazon Web Services, καθώς και στις υπηρεσίες Amazon Prime, που λειτουργούν με υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας. Προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο στους επενδυτές μεγαλύτερη εταιρική αξία και υψηλότερη χρηματιστηριακή αποτίμηση. Μάλιστα ο Τζεφ Μπέζος υποστηρίζει ότι η Amazon θα μοιράσει μέρισμα, μόνο όταν ξεμείνει από κερδοφόρες επενδυτικές ιδέες.

Επομένως, η πρόσφατη απόφαση της Facebook να διανείμει μέρισμα ύψους $0,50 ανά μετοχή, μετά από 20 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, με το τελικό ποσό να φτάνει τα $1,25 δισ. για το σύνολο των μετόχων ήρθε να ταράξει τα νερά των ψηφιακών εταιρειών. Οι χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, ανεβάζοντας τη συνολική μερισματική απόδοση στο 0,4% με βάση την τιμή της μετοχής στα $460.

Η απόφαση για τη διανομή μερίσματος σύμφωνα με την εταιρεία, ήταν αποτέλεσμα του τριπλασιασμού των κερδών του Q4 στα $14 δισ. λόγω της έκρηξης των διαφημιστικών εσόδων και της μείωσης του προσωπικού κατά 22%. Την ίδια στιγμή η Facebοok αποφάσισε την επαναφορά μετοχών αξίας $50 δισ., κάτι που θα ευεργετήσει και πάλι τους μετόχους της.

Η ανακοίνωση της διανομής μερίσματος, είχε οδηγήσει στην εκτόξευση της μετοχής κατά +23%, μέσα σε μια μόλις συνεδρίαση. Ωστόσο, το γεγονός έχει οδηγήσει σε δεύτερη, σε τρίτη και σε τέταρτη ανάγνωση. Η δεύτερη ανάγνωση αναφέρει ότι ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ έλαβε αυτήν την απόφαση για να εισπράξει $700 εκατ., έναντι των ετήσιων αποδοχών του που ανέρχονται στα $27 εκατ.

Η τρίτη ανάγνωση αναφέρει, ότι η διανομή μερισμάτων βασίζεται στην οικονομική ευμάρεια της εταιρείας και στις εξασφαλισμένες χρηματοροές από τις διαφημίσεις τα επόμενα χρόνια. Και η τέταρτη ανάγνωση αναφέρει, ότι η διανομή μερισμάτων και η επαναγορά μετοχών, βασίζεται σε πόρους που αρχικά προορίζονταν να διοχετευτούν σε επενδύσεις στον τομέα του Metaverse, οι οποίες ωστόσο δεν προχώρησαν.

Όπως και να έχει, η απόφαση της Facebook ήρθε να διαταράξει το καθεστώς της μη διανομής μερισμάτων των ψηφιακών κολοσσών και να ξεκινήσει μια νέα συζήτηση στο εσωτερικό της επενδυτικής κοινότητας στις ΗΠΑ. Ωστόσο, στο χρηματιστηριακό οικοσύστημα των τελευταίων ετών που βασίζεται περισσότερο στο «trading» και λιγότερο στο «buy & hold», η έννοια της είσπραξης μερισμάτων έχει σχεδόν εξαφανιστεί.