Μεικτά πρόσημα σημείωσαν οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού την Παρασκευή εν μέσω εντάσεων στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των οικονομιών της ΗΠΑ και της Κίνας, κάτι που τροφοδότησε τη διάθεση για μείωση του κινδύνου.
Συγκεκριμένα, ο Nikkei στο Τόκιο σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση κατά 2,96% στις 33.584,5 μονάδες. Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κατέγραψε απώλειες 0,82% στις 7.646,5 μονάδες.
Από την άλλη, ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε 1,13% στις 20.914,69 μονάδες. Τέλος, άνοδο 0,45% κατέγραψε ο Shanghai της Κίνας στις 3.238,23 μονάδες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη μια στροφή στους δασμούς, ρίχνοντας τους νέους αμοιβαίους δασμούς στις εισαγωγές από τις περισσότερες χώρες για 90 ημέρες.
«Η παράταση του χρόνου δεν μετριάζει την αβεβαιότητα», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ANZ. «Υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με την έκβαση των εμπορικών διαπραγματεύσεων και αυτό θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις επενδύσεις και συνεπώς τις προοπτικές ανάπτυξης».
Επιπλέον, το σωρευτικό ποσοστό των δασμών στην Κίνα θα είναι τώρα 145%, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος την Πέμπτη. Το ποσό αυτό αποτελείται από τον νέο δασμό 125% επί των εμπορευμάτων, επιπλέον του δασμού 20% που συνδέεται με την κρίση της φαιντανύλης.