Οι πρωτοφανείς αποδόσεις των αμερικανικών μετοχών κατά τη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας, σε σχέση με τις υπόλοιπες μετοχές που είναι εισηγμένες σε μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, έχουν αρχίσει να ωθούν τους αναλυτές σε δεύτερες αναγνώσεις.
Μέσα από μια τέτοια δεύτερη ανάγνωση, η Morgan Stanley σε πρόσφατη έκθεση της αναφέρει ότι μετά από το ράλι διαρκείας της Wall Street, υπάρχουν αρκετές μη-αμερικανικές μετοχές, που είναι πιο ελκυστικές και επενδυτικά ενδιαφέρουσες. Είτε λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων τους, είτε λόγω των υψηλών μερισματικών αποδόσεων τους, είτε λόγω των προοπτικών τους. Και προτείνει την επένδυση σε αυτή την κατηγορία μετοχών που διαπραγματεύονται σε ώριμες αγορές όπως είναι οι ευρωπαϊκές και η ιαπωνική, αλλά και σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως είναι οι χρηματιστηριακές αγορές της Βραζιλίας, της Ινδίας, του Βιετνάμ και του Μεξικού.
Γιατί είναι όμως πιο ελκυστικές αυτές οι μετοχές από τις μετοχές που είναι εισηγμένες στη Wall Street; Διότι τα τελευταία 15 χρόνια το ενδιαφέρον των επενδυτών εστίασε πάνω στις μετοχές της τεχνολογίας και του ψηφιακού κόσμου, που είναι κατά βάση αμερικανικές. Με αποτέλεσμα ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P500 που το 2009 ήταν στις 700 μονάδες να βρίσκεται σήμερα στις 5.130 μονάδες, καταγράφοντας ετήσιες αποδόσεις της τάξης του +15% με τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές να παρουσιάζουν στην καλύτερη των περιπτώσεων αποδόσεις της τάξης του +8% ετησίως.
Οι υπερβάλλουσες αποδόσεις των αμερικανικών μετοχών αποτυπώνονται και στον παγκόσμιο δείκτη MSCI ACWI. Στον συγκεκριμένο δείκτη η συμμετοχή των αμερικανικών μετοχών βρίσκεται πλέον στο 63% της κεφαλαιοποίησης του, ενώ το ΑΕΠ των ΗΠΑ ανέρχεται μόλις στο 24% της παγκόσμιας οικονομίας. Η απόσταση του 63% από το 24%, είναι χαοτική. Αντικατοπτρίζει άραγε μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών, ή μια σημαντική διαφορά στη χρηματιστηριακή αποτίμηση και μόνο; Είναι αναστρέψιμη αυτή η εικόνα;
Η Morgan Stanley εκτιμά πως η αγορά μη-αμερικανικών μετοχών μπορεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμιση κινδύνου, στην περίπτωση που εκδηλωθεί μια οπισθοχώρηση των αμερικανικών δεικτών, αφού οι ευρωπαϊκές και ιαπωνικές μετοχές διατηρούν ένα σημαντικό discount έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών.
Οι αμερικανικές μετοχές έχουν Ρ/Ε μεγαλύτερο του 20, τη στιγμή που το μέσο Ρ/Ε των μετοχών του MSCI All Country World Index (ACWI) εξαιρουμένων των μετοχών της Wall Street, βρίσκεται στο 13.
Όσον αφορά τις μερισματικές αποδόσεις, για τις μη-αμερικανικές μετοχές βρίσκεται στο 3%, έναντι του 1,5% που ισχύει για τις αμερικανικές μετοχές.
Τι άλλο συνυπολογίζει στην έκθεση της, η Morgan Stanley;
Το γεγονός ότι η Ιαπωνία, έχει αφήσει πίσω της το 34ετές bear rally, ότι η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και οι μισθοί βρίσκονται σε υγιή επίπεδα και ότι οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται λειτουργούν ευεργετικά στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, καθώς και στις αποδόσεις των επενδεδυμένων κεφαλαίων.
Το γεγονός ότι στην Ευρώπη η αύξηση των αμυντικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ στο 2% που ΑΕΠ των χωρών, θα οδηγήσει τον κύκλο εργασιών της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας στα 380 δισ. δολάρια. Εάν σε αυτό το ποσό συνυπολογισθούν οι δαπάνες στην τεχνητή νοημοσύνη και την πράσινη μετάβαση, τότε θα μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική ευρωπαϊκή οικονομία.
Όσον αφορά τις χρηματιστηριακές αγορές της Βραζιλίας, της Ινδίας, του Βιετνάμ και του Μεξικού, η Morgan Stanley εκτιμά ότι προς τα εκεί θα κατευθυνθούν κεφάλαια που διατηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στις κινεζικές οικονομικές εξελίξεις.