Οι φόβοι αρκετών αναλυτών για τον πληθωρισμό και την παραμονή του σε υψηλά επίπεδα, επιβεβαιώθηκαν. Στις ΗΠΑ ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο από 3,2 τον Φεβρουάριο. Αποτέλεσμα; Οι επενδυτές προχωρούν σε πωλήσεις στη Wall Street, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σκαρφάλωσε στο 4,5%.
Ειδικότερα στη Wall Street o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,09% στις 38.461 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 0,95% στις 5.160 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε επίσης απώλειες 0,84% στις 16.170 μονάδες.
Οι τραπεζικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase και βιομηχανικές μετοχές όπως η Honeywell υποχώρησαν αντίστοιχα κατά 1% και 1,9% λόγω των ανησυχιών ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα αρχίσουν να «πνίγουν» την οικονομία.
Οι μετοχές τεχνολογίας Microsoft και η Apple υποχώρησαν επίσης κατά 0,9% και 0,7%, αντίστοιχα. Ο δείκτης αναφοράς των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 σημείωσε πτώση 2,6%.
Στις ευρωαγορές καταγράφηκε μεγάλη μεταβλητότητα, με τους δείκτες να αλλάζουν συνεχώς πρόσημα. Στο τέλος έκλεισαν με μικρά κέρδη και ειδικότερα o Dax στο +0,11%, ο FTSE στο +0,33% και ο Stoxx 600 στο +0,12%.
Σε σφυγμομέτρηση μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού οι επενδυτές πλέον κατά 95% εκτιμούν πως η Fed θα αφήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα τον Μάιο, ενώ από τέσσερις μειώσεις επιτοκίων που τιμολογούσε η αγορά το 2024, πλέον αναμένει δύο ή τρεις στην καλύτερη περίπτωση.
Αξιωματούχοι της Fed εκφράζουν πλέον ανοικτά τον προβληματισμό τους για πολλές μειώσεις επιτοκίων, ενώ η πρώτη μείωση επιτοκίων τιμολογείται τον Ιούνιο. Ωστόσο με στοιχεία όπως αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα ίσως και ο Ιούνιος να μην επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ ήδη οι επενδυτές που βλέπουν πως θα μείνουν αμετάβλητα και τον Ιούνιο τα επιτόκια, αυξάνονται.
Προειδοποιήσεις στις αγορές να μην αναμένουν μεγάλες μειώσεις επιτοκίων είχε απευθύνει ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ. «Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια. Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός θα βρίσκεται κοντά στο στόχο του 2%, πριν προβούμε σε κάποια κίνηση. Σε κάθε περίπτωση οι προσδοκίες της αγοράς πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες με την πραγματικότητα» δήλωσε πρόσφατα ο Τζερόμ Πάουελ.
O πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά μετά την άνοδό του σε υψηλό 40ετίας το 2022. Η Fed όμως διστάζει να ξεκαθαρίσει το πότε θα μειώσει τα παρεμβατικά της επιτόκια από το τρέχον εύρος του 5,25%-5,5%, επίπεδο που είναι το υψηλότερο της τελευταίας 20ετίας.
Σφιχτή νομισματική πολιτική σημαίνει υψηλά επιτόκια για στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και επιχειρηματικά δάνεια, στα οποία αποδίδεται εν μέρει η χαμηλή δημοτικότητα του προέδρου Joe Biden.
Eνώ η Fed διατηρεί μία ανασταλτική νομισματική πολιτική, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες ευρύτερα χαλαρώνουν καθώς οι τιμές των κινητών αξιών ανεβαίνουν, προεξοφλώντας τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων. Είναι μία δυναμική που μπορεί να δυσκολέψει την πλήρη τιθάσευση του πληθωρισμού και να ενισχύσει τα επιχειρήματα υπέρ μιας περαιτέρω καθυστέρησης των μειώσεων.
Επιστρέφοντας στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, η τιμή της ενέργειας αυξήθηκε κατά 1,1% μετά από αύξηση 2,3% τον Φεβρουάριο, ενώ το κόστος στέγασης, το οποίο αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της βαρύτητας του ΔΤΚ, ήταν υψηλότερο κατά 0,4% και κατά 5,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Οι προσδοκίες για επιβράδυνση του κόστους που σχετίζεται με τη στέγαση κατά τη διάρκεια του έτους ήταν κεντρικής σημασίας για τη θέση της Fed ότι ο πληθωρισμός θα παρέμενε αρκετά στάσιμος ώστε να επιτρέψει τη μείωση των επιτοκίων.
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν μόλις 0,1% και ήταν αυξημένες κατά 2,2% σε ετήσια βάση. Στο μεταξύ, οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων μειώθηκαν κατά 1,1% και οι τιμές των υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης αυξήθηκαν κατά 0,6%.