Société Générale: To sell off της Τεχνολογίας θυμίζει το κραχ του 1987
Shutterstock
Shutterstock
Investing

Société Générale: To sell off της Τεχνολογίας θυμίζει το κραχ του 1987

Το πρόσφατο ξεπούλημα μετοχών οφείλεται σε ένα μείγμα αυξανόμενων φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ, στη διάλυση του carry trade του γεν, στην εσωτερική δυναμική της αγοράς που κυριαρχείται από τη δυναμική διαπραγμάτευση, τις στρατηγικές ισοτιμίας κινδύνου και τους παθητικούς επενδυτές. Επιπλέον, το ξεπούλημα εντάθηκε από την εκκαθάριση μιας πολυπληθούς και υπερτιμημένης διαπραγμάτευσης της Big Tech.

Μεταξύ αυτών των παραγόντων, το άμεσο έναυσμα μπορεί να ήταν οι φόβοι για ύφεση, αλλά τα άλλα στοιχεία στη συνέχεια «συνασπίστηκαν για να σχηματίσουν έναν ανελέητο όχλο λιντσαρίσματος», ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Societe Generale σε σημείωμά τους την Πέμπτη.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως η κατάσταση αυτή θυμίζει το κραχ του Οκτωβρίου του 1987, όπου μια απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων στην Δυτική Γερμανία προκάλεσε φόβους ότι η Fed θα αυξήσει επίσης τα επιτόκια, με κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ.

«Η Fed δεν έκανε στην πραγματικότητα αύξηση και η ύφεση αποφεύχθηκε, αλλά την ημέρα αυτή οι υπερβολικά πληθωρικοί επενδυτές σε συνδυασμό με τον πολλαπλασιασμό των «στρατηγικών ασφάλισης χαρτοφυλακίου ανατίναξαν την αγορά».

Η Societe Generale επισημαίνει ότι οι σημερινοί επενδυτές διαθέτουν ακόμη πιο εξελιγμένες και δυνητικά «εκρηκτικές» στρατηγικές.

Σύμφωνα με την τράπεζα, πτώση της αισιοδοξίας των αναλυτών για τα κέρδη της τεχνολογίας «σχεδόν πάντα σημαίνει πρόβλημα».

Τα μεικτά κέρδη ορισμένων από τους Magnificent 7 τράβηξαν την προσοχή την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά η αισιοδοξία για τα κέρδη από τον τομέα της τεχνολογίας κορυφώθηκε στην πραγματικότητα τον Φεβρουάριο. Όταν η αισιοδοξία για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) αρχίζει να διολισθαίνει, οι μετοχές τεχνολογίας συνήθως χάνουν τη δυναμική τους και πέφτουν κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών τους, οδηγώντας σε ανάλογη υποτίμηση.

Η ανάλυση της Societe δείχνει ότι όταν η αισιοδοξία κορυφώνεται, ξεκινάει πτωτική τάση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, παρασύροντας μαζί της και την αγορά. Ο δείκτης VIX είδε άνοδο τη Δευτέρα, για να πέσει εκ νέου και εξακολουθεί να είναι διπλάσιος σε σχέση με πριν ένα μήνα.

«Η άνοδος του VIX μπορεί να είναι μια ακόμη ένδειξη ότι πνέει ένας υφεσιακός άνεμος», αναφέρεται στο σημείωμα. Οι φόβοι για ύφεση που πυροδοτήθηκαν από τα αδύναμα στοιχεία του Ιουλίου για τις μισθοδοσίες, εκτός του αγροτικού τομέα, μπορεί να είναι δικαιολογημένοι, δεδομένων άλλων ανησυχητικών στοιχείων.

Η αύξηση της απασχόλησης, όπως μετράται από την Έρευνα Νοικοκυριών, έχει προσθέσει μηδενικές θέσεις εργασίας το τελευταίο έτος και άλλοι δείκτες της αγοράς εργασίας επιδεινώνονται ταχύτερα από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία της ανεργίας U3, γεγονός που έχει ενεργοποιήσει ακόμη και τον Κανόνα Sahm.

Η αγορά μετοχών συνήθως ευθυγραμμίζεται με τα υφεσιακά στοιχεία της αγοράς εργασίας της Kansas City Fed, αλλά έχει αποκλίνει από την ευφορία της Τεχνητής Νοημοσύνης που πυροδότησε η έναρξη του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022, επισημαίνουν οι στρατηγικοί αναλυτές. Ωστόσο, τώρα που «η αισιοδοξία των eps υποχωρεί, σύντομα θα μάθουμε ποιος κολυμπάει γυμνός».