Της Γιάννας Σουλάκη
Τα εγκαύματα και άλλα ατυχήματα που μπορεί να συμβούν το Πάσχα, μπορεί να είναι από ελαφριά έως πολύ σοβαρά, - σε κάθε περίπτωση, όμως - μπορούν να μας καταστρέψουν την διάθεση και στη χειρότερη περίπτωση να μας στείλουν στα επείγοντα ενός νοσοκομείου.
Δείτε πως μπορείτε να τα αποφύγετε, αλλά και πως να τα αντιμετωπίσετε εάν τελικά συμβούν.
Προσοχή στα εγκαύματα!
Από τις λαμπάδες τις Ανάστασης, τις κροτίδες και μέχρι την καυτή σούβλα της Κυριακής του Πάσχα, όλοι φαίνεται να είμαστε περισσότερο εκτεθειμένοι στα εγκαύματα αυτές τις ημέρες.
Ιδιαίτερη προσοχή να δείξετε όταν χειρίζεστε πυρωμένες σούβλες, προσοχή στα κεριά μέσα κι έξω από την εκκλησία, προσοχή στα βεγγαλικά, στα βαρελότα και τις κροτίδες...
Τι είναι, όμως, έγκαυμα; Έγκαυμα θεωρείται η καταστροφή του δέρματος ή των υποκείμενων ιστών που μπορεί να προκληθεί από την επίδραση της θερμότητας. Τα εγκαύματα διαχωρίζονται με κριτήριο τη βαρύτητά τους, σε Α,Β και Γ βαθμού, με το Γ΄ να είναι το πιο βαρύ έγκαυμα.
Στις περίπτωση των εγκαυμάτων Γ'' βαθμού απαιτείται οπωσδήποτε η αντιμετώπισή του σε νοσοκομείο. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις μπορούμε και οι ίδιοι να προσφέρουμε πρώτες βοήθειες στον άνθρωπο που έχει υποστεί έγκαυμα, ή να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός φαρμακοποιού. Η ακόμα να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες μέχρι να γίνει η μεταφορά στο νοσοκομείο.
Πως αντιμετωπίζουμε όμως ένα έγκαυμα;
Άφθονο Νερό
Πρώτη μας κίνηση είναι να ρίξουμε άφθονο κρύο νερό στην πάσχουσα επιφάνεια του δέρματος, τουλάχιστον για 10 με 20 λεπτά.
Στη συνέχεια - κι αν ο άνθρωπος που έχει υποστεί έγκαυμα υποφέρει από έντονο πόνο - μπορούμε να του χορηγήσουμε ένα αναλγητικό, ή καλό θα είναι να έχουμε πάντα στο φαρμακείο μας και μια κορτιζονούχα αλοιφή.
Όχι γάζες
Δεν πρέπει να καλύπτουμε το δέρμα που έχει υποστεί έγκαυμα με γάζες, αλλά να αφήνουμε τις πληγές ανοιχτές και να βάζουμε από πάνω μόνο αντισηπτικά, κάθε 4 με 6 ώρες.
Εάν το έγκαυμα είναι βαρύτερο, δεν θα πρέπει να επιμείνουμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, αλλά να απευθυνθούμε σε κάποιο νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή άλλη Δομή που μπορεί να προσφέρει επείγουσα περίθαλψη.
Προσοχή στα κεριά!
Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας εφιστά την προσοχή:
- Προσοχή στα μαλλιά και τα ρούχα των άλλων ανθρώπων σε συνωστισμούς σε εκκλησίες ή στα προαύλια αυτών,
- Επιτήρηση των μικρών παιδιών που κρατούν αναμμένα κεριά και λαμπάδες,
- Τα αναμμένα κεριά μέσα στο σπίτι να είναι καλά στερεωμένα και μέσα σε βάση πλατιά που δεν καίγεται (όχι πλαστικά πιάτα, δίσκους και άλλα υλικά για στήριξη κεριών),
- Δεν αφήνουμε κεριά αναμμένα, μέσα στο σπίτι, όταν η οικογένεια κοιμάται ή λείπει.
Η ΕΛΑΣ υπενθυμίζει ότι τα βεγγαλικά και οι κροτίδες είναι ΠΑΡΑΝΟΜΑ
Δεν είναι λίγα τα θύματα που θρηνούμε σχεδόν κάθε χρόνο από την παράνομη χρήση βεγγαλικών και κροτίδων. Εξαιτίας αυτού του αιματηρού εθίμου, τα τελευταία 15 χρόνια σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν χάσει τη ζωή τους 11 άνθρωποι, 58 έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς και σοβαρούς τραυματισμούς και άλλοι 46 άνθρωποι έχουν υποστεί ελαφρύτερους.
Παρ''όλο που τα πυροτεχνήματα και οι κροτίδες απαγορεύονται από το νόμο, η χρήση τους παραμένει ανεξέλεγκτη και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις κατασκευάζονται και αυτοσχέδιες κροτίδες, γεγονός που καθιστά το φαινόμενο περισσότερο επικίνδυνο.
Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει των εορτασμών του Πάσχα, υπενθυμίζει ότι:
- Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.
- Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.
- Αποτρέψτε τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.
- Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.
- Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.
- Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.
Το ΕΚΑΒ τέλος υπενθυμίζει ότι:
O εκνευρισμός, η αγωνία και η αναστάτωση σας όταν συμβεί ένα ατύχημα, μπορεί να είναι δικαιολογημένα, παρόλα αυτά προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι. Η εριστική ή ανυπόμονη συμπεριφορά δεν θα λύσει το πρόβλημά σας. Χρειάζεται η συνεργασία και η βοήθειά σας για να υπάρχουν πιο άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα.
Με την ευχή να μην σας χρειαστεί καμία από τις παραπάνω συμβουλές. Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!