Στα βοηθήματα που δίνονται στον πολίτη για να μπορεί να εξυπηρετηθεί στα θέματα υγείας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αναφέρθηκε ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Διαμορφώνοντας το σύστημα υγείας με βάση την αξιολόγηση και αξιοποίηση των δεδομένων».
Ειδικότερα, μίλησε για την «εύπιστη εφαρμογή, το myHealthapp» όπου «μπαίνει κάποιος εκεί και βλέπει ο ίδιος, τα παιδιά της οικογένειας, τις συνταγές που έχουν περαστεί και τα αποτέλεσμα των εξετάσεων. Το myHealth app είναι μια καινοτομία η οποία επέτρεψε κάτι τέτοιο».
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία ο Δ. Αναγνωστόπολους τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καινοτομήσει προβλέποντας ειδική χρήση αλγορίθμων οι οποίοι θα πρέπει να εξετάζονται και να επικυρώνεται η χρήση τους σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση, την επεξεργασία δεδομένων».
«Για τον χώρο της υγείας είναι μεγάλη η συνεισφορά της τεχνητής νοημοσύνης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κλινικών περιστατικών, την έρευνα στη βιοιατρική, στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Αυτές οι χρήσεις όμως θα πρέπει να συνοδεύονται από τον αντίστοιχο έλεγχο του πώς «τρέχουν» αυτοί οι αλγόριθμοι, πάνω σε ποια δεδομένα και γνωρίζοντας τους κινδύνους όπως η κακή χρήση, είτε να χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο».
Στο ερώτημα σχετικά με το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε στην αξιολόγηση και αξιοποίηση των δεδομένων και πόσο σημαντικά είναι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο Δ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι «τα δεδομένα είναι εξαιρετικά σημαντικά προκειμένου να κάνουμε οποιαδήποτε επεξεργασία, ανάλυση σε προσωπικό ή όχι επίπεδο για να έχουμε χρήσιμα συμπεράσματα».
Ο Δ. Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα της διαλειτουργικότητας. «Δεν είναι προφανές, μπορέσαμε και το κάναμε τα τελευταία χρόνια γιατί πετύχαμε στην προσπάθεια που έχει να κάνει με την παροχή υπηρεσιών διαλειτουργικότητας, ώστε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο χωρίς να ταλαιπωρείται και να προσκομίσει έγγραφα.
Παρέχεται η σχετική πληροφόρηση μόνο σε αυτόν που χρειάζεται να τη λάβει και για έναν συγκεκριμένο σκοπό, λαμβάνει ένας φορέας μια πληροφόρηση για έναν συγκεκριμένο σκοπό, δεν διατηρούνται τα δεδομένα αυτά πουθενά ενδιάμεσα παρά μόνο στον τελευταίο παραλήπτη, ο οποίος δεν παραλαμβάνει τίποτε παραπάνω απ' ό,τι χρειάζεται και πάντα με τη συναίνεση του πολίτη».
Στη συνέχεια η Ζωή Κολίτση, εξήγησε τον ρόλο και τη δράση του εν λόγω ινστιτούτου λέγοντας ότι «δρούμε καταλυτικά σε ό,τι χρειάζεται για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε την πληροφορία.
Η Ελλάδα είναι πολύ καλά προσανατολισμένη σε ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα που η υγεία θα είναι διασυνδεδεμένη από το νοσοκομείο μέχρι το σπίτι, θα ακολουθεί τον ασθενή σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και θα γίνεται χρήση δεδομένων σε όλο το εύρος του συστήματος υγείας».
Όπως είπε χαρακτηριστικά η Ζ. Κολίτση: «Για να συγκεντρώσουμε τα δεδομένα των ασθενών θα πρέπει να υπάρξει η τυποποίηση» και προσέθεσε ότι «σε εθνικό επίπεδο γίνεται η διασύνδεση των δεδομένων με τους ιατρικόυς φακέλους, μητρώα κλπ. Αυτά τα δεδομένα συγκεντρώνονται με τον ίδιο ενιαίο τρόπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτελούν πολύτιμη πηγή δεδομένων για ερευνητές και καινοτόμες ιδέες».
Ωστόσο, η Ζ. Κολίτση έθιξε το θέμα εμπιστοσύνης στις τεχνολογίες υγείας κάνοντας αναφορά σε ένα πρότυπο ISO, «δημιουργεί ένα label αντίστοιχο με το ενεργειακό label, αυτήν τη στιγμή υπάρχει για εφαρμογές, είναι επεκτάσιμο σε άλλες τεχνολογίες και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει όλο το πλαίσιο πιστοποίησης ώστε να λειτουργήσει πιλοτικά. Είναι ακόμη μια οπτική γωνία της αναγκαίας εμπιστοσύνης που πρέπει να δημιουργήσουμε».