Εκρηκτικό «κοκτέιλ» ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού
Shutterstock
Shutterstock

Εκρηκτικό «κοκτέιλ» ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού

Με βάση τα στοιχεία που δίνει πανελλαδικά ο ΕΟΔΥ για τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται ότι διανύουμε εποχή έξαρσης της γρίπης και πιο ήπιες νοσήσεις από κορονοϊό. Παρ’ όλα αυτά, το «κοκτέιλ» των ιώσεων, της γρίπης και του κορονοϊού είναι «εκρηκτικό», προξενώντας πολυήμερες νοσήσεις, κατά τις οποίες τα άτομα πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνουν εντός σπιτιού.

«Οι φετινές ιώσεις που εμφανίζουν έξαρση αφορούν κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό και, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος δεν οδηγούν σε πνευμονίες όπως γινόταν την περίοδο του κορονοϊού», λέει ο παιδίατρος Παναγιώτης Διακάκης.

Επικρατούσα είναι η γρίπη τύπου Α και σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών αυτή τη στιγμή πρέπει να νοσούν περί το 1 εκατ. άτομα. Χρειάζεται να γίνουν ακόμα και τώρα κι άλλοι εμβολιασμοί, ακόμα και στα παιδιά, καθώς φαίνεται ότι πολλά δεν έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο από φέτος συνιστάται για κάτω των 6 ετών, σύμφωνα με το πρόγραμμα της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών. «Το εμβόλιο», μας λέει ο ειδικός παθολόγος Μανώλης Βουτσαδάκης, «δεν αποκλείει τη νόσηση αλλά δίνει ένα μεγάλο ποσοστό για πιο ήπια συμπτώματα. Η έξαρση των ιώσεων περιμένουμε πως θα κρατήσει μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, ίσως και μέχρι τέλη Μαρτίου».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής της Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, σημειώνει πως οι νεότεροι και οι υγιείς δεν είναι «άτρωτοι». Ο ίδιος διευκρινίζει ότι ακόμη και «σε 30άρηδες ή 40άρηδες υπάρχει η πιθανότητα συλλοίμωξης (ένα άτομο να νοσεί ταυτόχρονα από δύο ιογενείς λοιμώξεις) αλλά και ο κίνδυνος η γρίπη να στρώσει τον δρόμο για μια μικροβιακή λοίμωξη, όπως είναι για παράδειγμα η εκδήλωση πνευμονίας από πνευμονιόκοκκο».

Βέβαια, αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αμέσως μετά το πέρας της εποχής της γρίπης, να αρχίσει να κυκλοφορεί στην κοινότητα πιο έντονα ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV). Κάτι που επιβάλλει να μην βρει έναν οργανισμό αποδυναμωμένο.

Σε ό,τι αφορά τον μεταπνευμονοϊό (HMPV) επί του συνόλου 366 δειγμάτων που εξετάστηκαν από τις αρχές του χρόνου, μόλις 6 (2%) διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικά για μεταπνευμονοϊό.

Πρόληψη

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Παρ’ όλα αυτά, ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, καθώς και κατ' επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Πόσο καιρό είναι μεταδοτική η γρίπη

Συνήθως, η γρίπη Τύπου Β κρατάει από 5 έως 7 ημέρες, αν και η διάρκεια μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την κατάσταση της υγείας και το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου.

Στα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί, οι ιοί της γρίπης μπορούν να ανιχνευθούν από μία ημέρα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και πέντε έως επτά ημέρες μετά την ασθένεια, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC.

«Οι άνθρωποι με γρίπη είναι πιο μεταδοτικοί κατά τις τρεις πρώτες ημέρες της ασθένειάς τους. Ορισμένοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών και των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να είναι μεταδοτικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Για να θεωρηθεί ότι ο ασθενής έχει επιστρέψει στην κανονική κατάσταση θα πρέπει να μην έχει πυρετό για 24 ώρες χωρίς φάρμακα και να έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματα.