Σε διείσδυση του ελληνικού φαρμάκου στην ρωσική αγορά αποβλέπει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όπως ανέφερε μιλώντας σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Για μία νέα ώθηση στην Ελληνορωσική Οικονομική Συνεργασία”, στην ΔΕΘ στο πλαίσιο Ελληνορωσικού Επιχειρηματικού Φόρουμ .
Τη στιγμή που το ελληνικό φάρμακο βάλλεται από τη εγχώρια φορολογία (rebate και clawback) και προσπαθεί σ''αυτό το ζοφερό και ασταθές κοινωνικο-οικονομικό τοπίο να επιβιώσει, χωρίς καν την στήριξη της ελληνικής κυβέρνηση, ο Υπουργός Υγείας ευαγγελίζεται…εξαγωγές και μάλιστα στη Ρωσία.
Ο Υπουργός Υγείας, είπε χαρακτηριστικά: "Σήμερα στην Ελλάδα, παρά την υπάρχουσα παραγωγική δυνατότητα, το 77% της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών και το υπόλοιπο 23% από φάρμακα ελληνικών βιομηχανιών.(…) Η παραγωγική - αναπτυξιακή στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και η αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων που παράγονται στη χώρα, αποτελεί για την κυβέρνηση προτεραιότητα και υποχρέωση".
Πεδίο δόξης λαμπρό, αλλά…με ανυπέρβλητες - μέχρι στιγμής - δυσκολίες
Η φαρμακευτική αγορά της Ρωσίας - στην οποία κυριαρχούν τα εισαγόμενα επώνυμα γενόσημα φάρμακα - για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία που παράγει, αλλά και εξάγει καλής ποιότητας γενόσημα σκευάσματα στο εξωτερικό, αποτελεί σίγουρα μια ευκαιρία. Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, η στρατηγική της προώθησης εγχωρίως παραγομένων γενοσήμων και ο περιορισμός των εισαγωγών φαρμάκων, αποτελεί ένα στοιχείο προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.
Σημαντικότατες δυσκολίες υπάρχουν, ωστόσο, και δεν αναφέρθηκαν, στην διείσδυση του ελληνικού φαρμάκου στην συγκεκριμένη αγορά, καθώς τόσο η νομοθεσία και οι πολιτκές που εφαρμόζονται στο φάρμακο στην Ρωσία είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σίγουρα πάντως, όπως επισημαίνουν πηγές, η ρώσικη αγορά αποτελεί μεγάλος στόχος ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, ενώ στο παρελθόν έχουν γίνει μεμονωμένες προσπάθειες προσέγγισης της Ρωσίας από ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες.
Ο Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε, πάντως ότι οι μνημονιακές συμφωνίες, έχουν δημιουργήσει πολλές στρεβλώσεις και πολλαπλά αδιέξοδα στη φαρμακευτική πολιτική , τα οποία - όπως είπε - προσπαθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία να τα αντιμετωπίσουν.
Επιφυλακτική η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Θετικό βήμα, χαρακτηρίζουν μιλώντας στο liberal.gr άνθρωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, το γεγονός οτι η ελληνική πολιτεία επιτέλους σκύβει πάνω στο θέμα και παραδέχεται τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ελληνικό φάρμακο, τονίζοντας, όμως, ότι παράλληλα με τις κάθετες πολιτικές, χρειάζονται και οι οριζόντιες (χρηματοδοτήσεις των φαρμακοβιομηχανιών κλπ). Και κυρίως εκφράζουν την επιφύλαξή τους, καθώς παρόμοιες εξαγγελίες έχουν γίνει και άλλες φορές και αποδείχθηκαν "άδειο πουκάμισο". "Σημασία έχει κι αυτή η εξαγγελία να μην μείνει ξεχασμένη σε κάποιο συρτάρι", υποστηρίζουν.
Γιάννα Σουλάκη