Στόχος του Οργανισμού είναι η συμμετοχή στην αναμόρφωση του συστήματος Υγείας, κάτι το οποίο και θα επιτευχθεί μέσα από μια σειρά διαδικασιών, όπως η διαδικασία ελέγχου δαπανών υγείας, η δυνατότητα ανεύρεσης παραβατικών συμπεριφορών, η καλύτερη εξυπηρέτηση παρόχων και ασθενών κ.ά. Η ψηφιακή μεταρρύθμιση θα είναι σε μεγάλο βαθμό το όχημα που θα οδηγήσει στη νέα εποχή.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, κα Θεανώ Καρποδίνη, ένας μεγάλος στόχος αφορά την κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων. «Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει από τον ΕΟΠΥΥ η αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον σε περίπου 110.000-120.000 ασθενείς σε όλη τη χώρα και για όλα ανεξαιρέτως τα νοσήματα. Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού είναι η 10η Ιανουαρίου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και τέλη Μαρτίου του 2025 να ξεκινήσει η διαδικασία».
Τον τελευταίο χρόνο το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε 2.000 ασθενείς σε μηνιαία βάση. Αυτήν τη στιγμή εξυπηρετούνται ασθενείς με κυστική ίνωση, με νόσο του κινητικού νευρώνα και με μεσογειακή αναιμία, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Μάλιστα, όταν ξεκινήσει η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους στους ασθενείς που δεν δίνανται να προσεγγίσουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, υπολογίζεται ότι το κόστος για τον Οργανισμό τα πρώτα δυο χρόνια θα είναι 10,9 εκατ. ευρώ.
«Ο λόγος, που καθυστερήσαμε κάποιους μήνες, είναι γιατί τα λεγόμενα φάρμακα ψυχρής αλυσίδας, δηλαδή εκείνα που χρειάζονται ψυγείο, έχουν αυστηρές προδιαγραφές για την αποστολή τους, σε περιοχές που οι ασφαλισμένοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στις θεραπείες τους», ανέφερε η διοικήτρια.
Κωδικός επαλήθευσης
Ο ΕΟΠΥΥ θα θέσει σε λειτουργία μέσα στο 2025 ένα σύστημα OTP (One Time Password) σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για έναν κωδικό επαλήθευσης με στόχο τον εντοπισμό της παραβατικότητας. Θα επιτυγχάνεται μέσω αυτού έλεγχος της συνταγογράφησης αλλά και εκτέλεσης της συνταγής σε πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για το σύστημα επιβεβαίωσης συνταγογράφησης που είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Πιο συγκεκριμένα, θα αποστέλλεται ένα κωδικός με μήνυμα στο κινητό του κάθε πολίτη τη στιγμή που συνταγογραφεί ο γιατρός είτε φάρμακο είτε εξετάσεις. Μάλιστα, όπως σημείωσε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, θα ζητείται η συναίνεση του πολίτη τόσο κατά τη συνταγογράφηση όσο και κατά την εκτέλεση των παραπεμπτικών. Το στοίχημα είναι να μην συνταγογραφούνται φάρμακα και εξετάσεις σε άλλα ΑΜΚΑ, χωρίς να έχει γνώση ο κάτοχος του ΑΜΚΑ, περιορίζοντας τα φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης από τους γιατρούς.
Ο ΕΟΠΥΥ το 2024 έλαβε συνολικά 33.000 καταγγελίες από πολίτες και έχουν κλείσει οι 23.000 μέσα από τις ελεγκτικές υπηρεσίες και τους επαναλαμβανόμενους ελέγχους.