Φόβοι για έξαρση του παρβοϊού: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Φόβοι για έξαρση του παρβοϊού: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Συναγερμός έχει σημάνει ο ΕΟΔΥ στις υγειονομικές αρχές μετά την είδηση ότι ένα παιδί 3,5 ετών έχασε τη ζωή του από παρβοϊό στη βόρεια Ελλάδα.

Ο παρβοϊός (Parvovirus B19) είναι μια κοινή λοίμωξη που προσβάλλει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά κυρίως παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή 5 με 15 ετών με τον ΕΟΔΥ να κάνει συστάσεις στους γιατρούς.

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο ΕΟΔΥ στις 10 Απριλίου ενημερώθηκε από νοσηλευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης) σχετικά με συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά που φοιτούν σε παιδικό – νηπιαγωγείο της περιοχής. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνεται και παιδί 3,5 ετών το οποίο κατέληξε με οξεία μυοκαρδίτιδα από Parvovirus B19» αναφέρεται στο έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο θάνατος του μικρού κοριτσιού τοποθετείται χρονικά πριν από περίπου δύο μήνες.

Στη Βόρεια Ελλάδα μετά την έξαρση 11 κρουσμάτων του συγκεκριμένου ιού σε παιδικό σταθμό υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση. Η λοίμωξη από παρβοϊό είναι γνωστή και ως «πέμπτη νόσος», καθώς ήταν μία από τις πέντε κοινές ασθένειες της παιδικής ηλικίας (μαζί με την ιλαρά, την ερυθρά, την παρωτίτιδα και την οστρακιά).

Ο ανθρώπινος Παρβοϊός Β19 (Parvovirus B19) είναι ο αιτιολογικός ιός του λοιμώδους ερυθήματος σε παιδιά, ενώ μπορεί να προκαλέσει και απλαστικές κρίσεις σε ασθενείς με αναιμία (πρόκειται για οξείες επιδεινώσεις της βασικής αναιμίας του ασθενούς, παράγοντας ωχρή εμφάνιση, ταχυκαρδία και κόπωση).

Ο ιός μπορεί να προκαλέσει επίσης αρθροπάθειες, εμβρυοπάθειες και απόρριψη του μοσχεύματος μετά από μεταμόσχευση νεφρού.

Ο Παρβοϊός Β19 έχει παγκόσμια εξάπλωση. Οι συχνότητα εμφάνισης των ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού στις δυτικές αναπτυγμένες κοινωνίες, είναι μεταξύ 40-60% του πληθυσμού.

Ο τρόπος μετάδοσης του ιού δεν είναι απόλυτα γνωστός. Η μετάδοση μέσω σταγονιδίων και η κοπρανο-στοματική οδός, είναι οι περισσότερο ύποπτες. Το αίμα και τα προϊόντα αίματος είναι μολυσματικά και έτσι οι ασθενείς με πολλαπλές μεταγγίσεις και οι τοξικομανείς, αποτελούν ομάδες με υψηλή συχνότητα εμφάνισης του Παρβοϊού Β19.

Η περίοδος επώασης διαρκεί 1-12 εβδομάδες. Χωρίς κάποιο χαρακτηριστικό πρώιμο σύμπτωμα, εμφανίζεται ξαφνικά ένα εξάνθημα και στα δυο μάγουλα που καταλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνειά τους μέχρι τις ρινοχειλικές πτυχές, το μέτωπο και το στόμα, το οποίο αλλάζει σε χρώμα και σε μορφή σχεδόν κάθε μέρα. Μπορεί να εμφανιστούν επίσης συμπτώματα όπως αρθραλγία (ιδιαίτερα στις γυναίκες), ψευδο- σκωληκοειδίτιδα, εντερίτιδα καθώς και γριππώδη συνδρομή.

Πιο συγκεκριμένα

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο παρβοϊός δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα και η νόσηση είναι ήπια, σε παιδιά και ενήλικες. Περίπου 2 στους 10 ανθρώπους που μολύνονται από αυτόν τον ιό δεν θα έχουν συμπτώματα, ωστόσο κάποιοι μπορεί να βιώσουν:

Πυρετό

Πονοκέφαλο

Βήχα

Πονόλαιμο

Εξανθήματα

Πόνο στις αρθρώσεις

Το πιο κοινό εξάνθημα που σχετίζεται με τη μόλυνση από τον παρβοϊό Β19 είναι το κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπο, κυρίως στα μάγουλα. Αυτό το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως λίγες μέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω. Είναι πιο σύνηθες στα παιδιά παρά στους ενήλικες. Το εξάνθημα μπορεί να προκαλεί φαγούρα, ειδικά στα πέλματα των ποδιών. Μπορεί να ποικίλλει σε ένταση και συνήθως υποχωρεί σε 7 έως 10 ημέρες.

Υπάρχουν επιπλοκές;

O παρβοϊός, αν και περιγράφεται ως μια ήπια σχετικά νόσος, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, κυρίως στα νεύρα, τις αρθρώσεις ή το αίμα. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αναιμία σε ορισμένους ασθενείς με ορισμένες αιματολογικές διαταραχές ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή στο συγκεκριμένο ιό αν είστε έγκυος, αν πάσχετε από διαταραχές του αίματος όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η θαλασσαιμία και αν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μετάδοση και εγκυμοσύνη

Ο άνθρωπος προσβάλλεται από το στέλεχος Β19 του παρβοϊού (γι’ αυτό και είναι γνωστός και ως παρβοϊός Β19). Αυτό είναι διαφορετικό στέλεχος από τον παρβοϊό που προσβάλλει σκύλους και γάτες, οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να κολλήσετε την μόλυνση από ένα κατοικίδιο ζώο ή το αντίστροφο.

Η ανθρώπινη λοίμωξη από παρβοϊό είναι πιο συχνή μεταξύ των παιδιών ηλικίας δημοτικού σχολείου και παρουσιάζει εξάρσεις κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες, αλλά, σε γενικές γραμμές, ο καθένας μπορεί να κολλήσει τον παρβοϊό Β19 ανά πάσα στιγμή του έτους. Εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο, ακριβώς όπως το κοινό κρυολόγημα, συχνά μέσω αναπνευστικών εκκρίσεων και της επαφής χέρι-με-χέρι.

Η ασθένεια είναι μεταδοτική κατά την εβδομάδα πριν εμφανιστεί το εξάνθημα, γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να προληφθεί η μετάδοση από άτομο σε άτομο, αφού δεν υπάρχουν ακόμα εμφανή συμπτώματα. Μόλις εμφανιστεί το εξάνθημα, το άτομο με την ασθένεια δεν θεωρείται πλέον μεταδοτική και δεν χρειάζεται να απομονώνεται.

Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω του αίματος. Μια έγκυος γυναίκα που έχει μολυνθεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο έμβρυο που κυοφορεί. Τουλάχιστον το 50 έως 70% των εγκύων γυναικών είναι πιθανό να έχουν ήδη ανοσία στον παρβοϊό Β19. Σε γυναίκες που δεν έχουν ανοσία, η λοίμωξη στις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στο έμβρυο.

Συναγερμός και στην Ευρώπη

Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του ECDC για τις μεταδοτικές ασθένειες, Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία και Νορβηγία δήλωσαν στις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές αυξημένες λοιμώξεις, οι οποίες ξεκίνησαν το 2023 και συνεχίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Μάλιστα, οι αρχές της Γαλλίας κάνουν λόγο για «ασυνήθιστο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων» σε παιδιά και σε εγκύους, με ασυνήθιστο αριθμό αποβολών. Η κατάσταση επηρεάζει όλες τις γαλλικές περιφέρειες και όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, στη Γαλλία αναφέρθηκαν πέντε θάνατοι μεταξύ παιδιών κάτω του ενός έτους, αριθμός υψηλότερος σε σχέση με τον μέσο αριθμό θανάτων των προηγούμενων ετών. Τέσσερις από τους πέντε θανάτους αφορούσαν σε νεογνά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού έχουν ανοσία στον παρβοϊό Β19, λόγω προγενέστερων λοιμώξεων, κυρίως στην παιδική ηλικία. Μελέτες έχουν δείξει πως το 30% έως 40% των εγκύων μπορεί να είναι ευαίσθητες στη λοίμωξη, η οποία στις 20 πρώτες εβδομάδες της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες στο έμβρυο και θάνατο στο 10% των περιπτώσεων.