Εδώ και δεκαετίες υπάρχει στους ανθρώπους ο μεταπνευμονοϊός ο οποίος επί του παρόντος εξαπλώνεται στην Κίνα, δεν υπάρχει εμβόλιο και θεωρείται ήπιος ιός. «Ο μεταπνευμονοϊός είναι ένας ιός που τον γνωρίζουμε τουλάχιστον από το 2001. Είναι ένας ιός που οι μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει στους ανθρώπους εδώ και δεκαετίες. Επίσης, μελέτες έδειξαν ότι στην Ολλανδία, μέχρι την ηλικία των πέντε, έχουν κολλήσει όλα τα παιδιά. Άρα, λοιπόν, είναι ένας ιός που τον έχουμε κολλήσει κατά πάσα πιθανότητα όλοι όταν ήμασταν μικροί. Δεν είναι κάτι νέο».
Τα παραπάνω σημείωσε σχετικά με την εξάπλωση του ιού HMPV στην Κίνα, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ και τονίζοντας ότι ο εν λόγω ιός δεν αποτελεί μια νέα πρόκληση.
Όπως ο Γκ. Μαγιορκίνης σημείωσε, «δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποια θεραπεία, ωστόσο δεν είναι κάποιος ιδιαίτερα απειλητικός ιός. Βέβαια, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι η δεύτερη αιτία που πηγαίνουν τα παιδάκια για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Αρκετά παιδάκια κολλάνε τον εν λόγω ιό, όχι μόνο στην Κίνα, σε όλο τον κόσμο και αρκετά από αυτά ή κάποια από αυτά θα οδηγηθούν και σε νοσοκομείο».
«Ένας από τους ιούς που προκαλούν κρύωμα, συνάχι, μπούκωμα, πονόλαιμο αλλά μπορεί να προκαλέσει και πνευμονία, μπορεί να μολύνει και ανθρώπους μεγαλύτερους γιατί δεν δίνει ανοσία εφ’ όρου ζωής. Αλλά, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ή δεν έχει γίνει προσπάθεια να το πούμε έτσι, να αναπτυχθεί εμβόλιο ή θεραπεία, γιατί θεωρείται ότι είναι ένας από τους ηπιότερους και όχι από τους πολύ σοβαρούς ιούς. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής είμαστε πολύ καθησυχαστικοί», διαβεβαίωσε ο Γκ. Μαγιορκίνης.
Αναφορικά με τα ποσοστά θνησιμότητας του ιού HMPV, «κάποιοι άνθρωποι θα οδηγηθούν στο νοσοκομείο και κάποιοι ενδέχεται να καταλήξουν. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε πολύ βαριά ασθενείς. Δεν γνωρίζουμε τα ποσοστά, αλλά σας λέω είναι χαμηλότερα από της γρίπης, χαμηλότερα από τους άλλους αναπνευστικούς ιούς, οπότε δεν είναι κάτι που θα μας ανησυχήσει», ανέφερε ο Γκ. Μαγιορκίνης.