Ανοδική είναι η πορεία της εποχικής γρίπης για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την τελευταία εβδομάδα, οι επισκέψεις σε γιατρούς εξαιτίας συμπτωμάτων γρίπης (πυρετό, καταβολή, πονοκέφαλο, μυαλγίες, βήχα) αυξήθηκαν κατά 14.3% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα (την αμέσως προηγούμενη η αύξηση ήταν 41.5%).
Αυτή τη στιγμή, για κάθε 1.000 επισκέψεις σε γιατρούς, πάνω από 90 αφορούν τέτοια συμπτώματα – γριπώδους συνδρομής, όπως ονομάζονται στο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης.
Την αντίστοιχη εβδομάδα του 2021, περίπου 18 ανά 1.000 επισκέψεις σε γιατρούς αφορούσαν γριπώδη συμπτώματα. Με άλλα λόγια, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης είναι φέτος 5 φορές υψηλότερη!
Μάλιστα, όπως φαίνεται από την επίσημη καταγραφή του ΕΟΔΥ, ακόμη και στην κορύφωσή της, η γρίπη ήταν τον προηγούμενο χειμώνα υποδιπλάσια από όσο είναι σήμερα, ενώ βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της περιόδου έξαρσης.
Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο χειμώνα, κατά την κορύφωση της εποχικής γρίπης (περίπου τη 12η εβδομάδα του 2022), για κάθε 1.000 επισκέψεις σε γιατρούς, οι 45 αφορούσαν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Αυτό το χειμώνα, 15 εβδομάδες νωρίτερα, έχουμε ήδη διπλάσια επίπτωση της γρίπης!
Αυτή τη στιγμή, περισσότερα από 3 στα 10 δείγματα που αναλύονται είναι θετικά για γρίπη. Την τελευταία εβδομάδα, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 97 κλινικά δείγματα (9 από νοσοκομεία και 88 από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας). Τα 33 (δηλαδή το 34%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α και ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2).
Οι ειδικοί αναμένουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς βέβαια να μπορούν να προβλεφθούν οι συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στο σύστημα υγείας.
Και παιδιά ανάμεσα στα σοβαρά κρούσματα
Έως σήμερα έχουν καταγραφεί 12 σοβαρά περιστατικά γρίπης στη χώρα. Πρόκειται για 7 άνδρες και 5 γυναίκες, από 8 έως 83 ετών. Είναι φανερό ότι υπάρχουν και παιδιά -αδιευκρίνιστο πόσα- ανάμεσα στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), λόγω επιπλοκών της γρίπης τύπου Α. Ως αυτή τη στιγμή, έχει αναφερθεί ένας θάνατος εξαιτίας των επιπλοκών της γρίπης στη χώρα.
Η τριπλή επιδημία και η σημασία του εμβολιασμού
Αυτό το χειμώνα η εποχική γρίπη ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς διότι κυκλοφορεί ταυτόχρονα με τον κορονοϊό και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV (και με άλλους κοινούς ιούς).
Η Ευρώπη έχει απευθύνει πολλαπλές προειδοποιήσεις, με τους ειδικούς να χαρακτηρίζουν υψηλό τον κίνδυνο που προκύπτει από την ταυτόχρονη κυκλοφορία του RSV, του ιού της γρίπης και του SARS-CoV-2, εκτιμώντας ότι θα ασκήσει πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης τις επόμενες εβδομάδες.
Για άλλη μια φορά τονίζεται η ανάγκη εμβολιασμού κατά της γρίπης και του κορονοϊού, με βασικό στόχο να καλυφθούν οι ευπαθείς ομάδες.
Όλες οι χώρες της Ευρώπης καλούνται να προετοιμαστούν, φροντίζοντας για επάρκεια προσωπικού, κλινών και εξοπλισμού στις δομές περίθαλψης, και να ευαισθητοποιήσουν τους επαγγελματίες υγείας ώστε οι τρεις λοιμώξεις να διαγιγνώσκονται έγκαιρα και να αποτρέπεται έτσι η περαιτέρω εξάπλωσή τους.
Περίπου 2,5 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης στην Ελλάδα
Χωρίς προστασία κατά της σοβαρής γρίπης μένει ένα μέρος των ευπαθών ομάδων στη χώρα μας. Τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά δείχνουν ότι έχουν χορηγηθεί περί τα 2,5 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια, ενώ έχουν παραληφθεί 4,2 εκατομμύρια με στόχο να καλυφθούν στο σύνολό τους οι ευπαθείς ομάδες (και να … περισσέψουν και εμβόλια για ένα μέρος του γενικού πληθυσμού).
Το υπουργείο Υγείας κατέθεσε διάταξη που ειδικά για φέτος επιτρέπει την αποζημίωση του αντιγριπικού εμβολίου από τον ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία ακόμη και αν αυτό δεν έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό. Είναι θέμα ημερών να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με το ποιους θα αφορά η χορήγηση του εμβολίου χωρίς συνταγή.