Η διαβούλευση τελείωσε, τα «παζάρια» με τους γιατρούς συνεχίζονται
Shutterstock
Shutterstock
Νομοσχέδιο για τα νοσοκομεία

Η διαβούλευση τελείωσε, τα «παζάρια» με τους γιατρούς συνεχίζονται

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με το οποίο επιχειρούνται πολλές αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη. 

Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται αφού ο ιατρικός κόσμος εξακολουθεί να εκφράζει διαφωνίες για κάποιες από τις διατάξεις. 

Το νομοσχέδιο δίνει για πρώτη φορά, από ιδρύσεως του ΕΣΥ, τη δυνατότητα στους γιατρούς να ασκούν ιδιωτικό έργο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο – είτε σε ιατρείο είτε σε κάποιο ιδιωτικό φορέα – εφόσον ασκούν πλήρη καθήκοντα στο νοσοκομείο όπου υπηρετούν και υποστηρίζουν την ολοήμερη λειτουργία του. 

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν καταργείται η μονιμότητα των γιατρών, ενώ οι προϋποθέσεις ιδιωτικού έργου θα είναι αυστηρές και ελεγχόμενες ώστε να μην δημιουργηθούν ζητήματα. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει μιλήσει επανειλημμένα για «ήπιο ιδιωτικό έργο» το οποίο θα ασκείται σε ελεγχόμενο πλαίσιο και δεν θα θίγει το δημόσιο χαρακτήρα της περίθαλψης εντός ΕΣΥ. 

Το νομοσχέδιο εισάγει τη μερική απασχόληση στο ΕΣΥ, δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να παρέχουν υπηρεσίες στο δημόσιο σύστημα, χωρίς να χάσουν τα ιατρεία τους. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μπορεί άμεσα να ενισχύσει τις υπηρεσίες των περιφερειακών νοσοκομείων και των απομακρυσμένων περιοχών όπου είναι συχνό το φαινόμενο των άγονων θέσεων, για τις οποίες κανένας γιατρός του ΕΣΥ δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον. 

Οι διαφωνίες 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει την διαφωνία του και ζητά την απόσυρση της διάταξης που αφορά το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ. «Οι μόνιμοι ιατροί του ΕΣΥ πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες, με μισθούς αντίστοιχους των μισθών που υπάρχουν στις χώρες της ευρωζώνης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου. 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ετοιμάζουν κινητοποιήσεις με αιχμή το νομοσχέδιο. Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) απορρίπτει το συλλήβδην το νομοσχέδιο θεωρώντας ότι «θα οδηγήσει ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα». Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου, αύξηση των μισθών και της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού. 

Η ΕΙΝΑΠ διαφωνεί και στην προβλεπόμενη μερική απασχόληση ιδιωτών γιατρών: «Θα καλύπτουν τρύπες και κενά στις δημόσιες μονάδες υγείας, κάτι που θα οδηγήσει σε τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και σε επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας», αναφέρουν οι συνδικαλιστές. 

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ο υπουργός Υγείας έχει αφήσει ανοιχτό ενδεχόμενο τροποποιήσεων, μετά την ολοκλήρωση του σχετικού διαλόγου. 

Ακόμη δεν είναι σαφές τι μπορεί να περιλαμβάνουν αυτές οι τροποποιήσεις και σε ποιο βαθμό θα καταφέρουν να κάμψουν τις αντιδράσεις. 

Συζητήσεις και για τα ΤΕΠ 

Το νομοσχέδιο προβλέπει και σημαντικές αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με στόχο αυτά να γίνουν αυτόνομες οντότητες του ΕΣΥ και σε δεύτερο χρόνο να λειτουργούν στα πρότυπα του εξωτερικού. Έτσι, προβλέπεται να ιδρύονται ΤΕΠ και σε νοσοκομεία κάτω των 300 κλινών, κάτι που σήμερα δεν ισχύει. 

Επιπλέον, προβλέπει οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Αυτά τα κίνητρα έχουν γίνει αφορμή για έντονες συζητήσεις, αφού μια σειρά από κατηγορίες ιατρών θεωρούν ότι θα ήταν δίκαιο να υπάρξει και για αυτούς αντίστοιχη πρόβλεψη.

Το νομοσχέδιο στο άρθρο 23 προβλέπει μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ στους γιατρούς των ΤΕΠ που έχουν εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική και 250 ευρώ για τους γιατρούς που εκπαιδεύονται στην Επείγουσα Ιατρική. Προβλέπεται ακόμη διετές επίδομα 250 ευρώ για γιατρούς κάθε ειδικότητας οι οποίοι υπηρετούν στα ΤΕΠ, ως ένα κίνητρο για να επιλέξουν να εξειδικευθούν στην Επείγουσα Ιατρική.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί γιατροί ήδη εξειδικευμένοι στην Επείγουσα Ιατρική οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στην προωθούμενη επιδοματική πολιτική. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους γιατρούς του ΕΚΑΒ οι οποίοι κατά μεγάλο μέρος κατέχουν τον τίτλο εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική.

Όμως το ίδιο επίδομα ζητούν τόσο οι γιατροί που υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και επίσης κατέχουν εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική όσοι και οι αντίστοιχοι στρατιωτικοί γιατροί!

Οι γιατροί των ΜΕΘ θεωρούν ότι η οικονομική ενίσχυσή τους μέσω του συγκεκριμένου επιδόματος θα ήταν και μια επιβράβευση για τις προσπάθειές τους την περίοδο της πανδημίας, ενώ θα μπορούσε να προσελκύσει και νέους γιατρούς στα κρίσιμα αυτά τμήματα του ΕΣΥ.