Η γρίπη είναι στα «φόρτε» της - Πώς θα προφυλαχτείτε
shutterstock
shutterstock

Η γρίπη είναι στα «φόρτε» της - Πώς θα προφυλαχτείτε

H γρίπη (influenza) προκαλείται από ιούς που προκαλούν πολύ έντονα συμπτώματα, όπως πυρετό, κακουχία, πονοκέφαλο, και παρατεταμένα (διαρκεί περίπου μία εβδομάδα), ενώ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και θανάτους σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όταν τα συμπτώματα είναι έντονα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό που θα κρίνει αν ο ασθενής έχει γρίπη οπότε πιθανώς θα χρειαστεί ειδική θεραπεία ή και νοσηλεία. Ο γιατρός επίσης θα είναι αυτός που θα αποφασίσει αν θα χορηγηθούν αντιβιοτικά (σε περίπτωση μικροβιακής επιπλοκής). Το ειδικό test για τη διάγνωση της γρίπης γίνεται μόνο για επιδημιολογικούς σκοπούς ή σε βαριά περιστατικά που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και δεν αποτελεί εξέταση ρουτίνας. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός θα κρίνει αν η εξέταση είναι απαραίτητη για τον συγκεκριμένο ασθενή.

Πώς μεταδίδεται η γρίπη

Κυρίως με τα σταγονίδια σάλιου που αποβάλει ο ασθενής κατά το βήχα, με τις ρινικές εκκρίσεις κατά το φτάρνισμα και, δευτερευόντως, με επαφή με μολυσμένα αντικείμενα που χρησιμοποιεί ο ασθενής.

Για πόσες ημέρες ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να τη μεταδώσει σε άλλους

Η νόσος μεταδίδεται 2-3 ημέρες πριν από την πλήρη κλινική της έκφραση και σε όλη τη διάρκεια της συμπτωματολογίας της.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα της γρίπης

Η διάρκεια μπορεί σε ένα βαθμό να ποικίλλει. Η έντονη συμπτωματολογία διαρκεί γύρω στις 5 ημέρες, μέχρι, όμως, την αποδρομή, μεσολαβούν 7-10 ημέρες.

Τι κάνουμε εάν αρρωστήσει το παιδί

Παραμένουμε στο σπίτι, σταματάμε όλες τις δραστηριότητες (άθληση, κολύμβηση, κλπ.), αποφεύγουμε τις κοινωνικές επαφές και τη συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, κάνουμε λογική χρήση αντιπυρετικών, χορηγούμε πολλά υγρά σε οποιαδήποτε μορφή (νερό, γάλα, χυμούς, σούπες), ώστε να εξασφαλισθεί η ενυδάτωση του παιδιού.

Πώς θα προλάβουμε

Για την πρόληψη, τα γενικά μέτρα (πλύσιμο των χεριών, χρήση χαρτομάντηλων μιας χρήσης και η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους σε περιόδους έξαρσης) μπορούν να βοηθήσουν. Το πιο αποτελεσματικό, όμως, μέτρο πρόληψης για τη γρίπη παραμένει ο εμβολιασμός. Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, κάθε χρόνο (Οκτώβριο-Νοέμβριο), σε 1 δόση και είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Εξυπακούεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μας προφυλάσσει μόνο από τον ιό της γρίπης και όχι από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος για τους οποίους δεν υπάρχει εμβόλιο. Τέλος, χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συμβουλή είναι άσκοπη και επιβλαβής τόσο για τον ασθενή όσο και για την κοινότητα.

Γρίπη και Covid

«Είμαστε γεμάτοι ιούς αυτήν τη στιγμή, είναι η εποχή της, θα πάμε μέχρι τέλος Μάρτη. Όλο αυτό το διάστημα υπάρχει πολλή γρίπη, δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει γρίπη ή Covid. Ο Covid δεν έχει φύγει, εδώ είναι, αλλά επειδή με τα αντιικά τα βολεύουμε και πάμε καλά, δεν ακούγεται τόσο πολύ», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Βάλτε μια μάσκα»

«Ο κόσμος να πάει να διασκεδάσει, να περάσει όμορφα, αλλά οι μεγάλοι σε ηλικία με τα υποκείμενα νοσήματα αν πάνε ταξίδι ή σε αεροπλάνο ή σε πλοίο, ας βάλουν μία μάσκα. Αυτό όσον αφορά τις γιορτές, προσοχή και ένα αντισηπτικό μαζί μας, δε χρειάζεται τίποτα άλλο», τονίζει η κ. Παγώνη.