Χειρουργοί στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) μεταμόσχευσαν επιτυχώς γενετικά τροποποιημένες καρδιές χοίρου σε δύο εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, δήλωσαν ερευνητές την Τρίτη, πλησιάζοντας ένα βήμα πιο κοντά στον μακροπρόθεσμο στόχο της χρήσης οργάνων χοίρου για την αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινων οργάνων προς μεταμόσχευση.
Οι καρδιές λειτούργησαν κανονικά, χωρίς σημάδια απόρριψης κατά τη διάρκεια των τριήμερων πειραμάτων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, είπαν σε συνέντευξη Τύπου.
Τα πειράματα ακολούθησαν τον θάνατο τον Μάρτιο ενός 57χρονου άνδρα με καρδιακή νόσο τελευταίου σταδίου, ο οποίος έγραψε ιστορία δύο μήνες νωρίτερα στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ ως το πρώτο άτομο που έλαβε γενετικά τροποποιημένη καρδιά χοίρου. Οι λόγοι για τους οποίους τελικά απέτυχε η νέα του καρδιά είναι ακόμα ασαφείς.
Το NYU αγόρασε τις καρδιές από χοίρους που κατασκευάστηκαν από την Revivicor Inc και τις έλεγξε για ιούς χρησιμοποιώντας ένα βελτιωμένο πρωτόκολλο παρακολούθησης, εξήγησαν οι ερευνητές. Οι καρδιές δεν έδειξαν στοιχεία για έναν ιό χοίρου που ονομάζεται κυτταρομεγαλοϊός των χοίρων που εντοπίστηκε στο αίμα του άνδρα του Μέριλαντ και μπορεί να συνέβαλε στο θάνατό του.
Οι χοίροι είχαν υποστεί τέσσερις γενετικές τροποποιήσεις για να αποτρέψουν την απόρριψη και την ανώμαλη ανάπτυξη οργάνων και έξι για να βοηθήσουν στην πρόληψη ασυμβατοτήτων μεταξύ χοίρων και ανθρώπων.
Οι ερευνητές του NYU μεταμόσχευσαν επίσης νεφρά χοίρου σε δύο εγκεφαλικά νεκρούς λήπτες το 2021.
Προς το παρόν, πιστεύουν ότι η ξενομεταμόσχευση είναι πιο ασφαλής σε εγκεφαλικά νεκρούς λήπτες από ό,τι σε ζωντανούς ασθενείς και επίσης πιο διαφωτιστική επειδή οι βιοψίες μπορούν να γίνονται πιο συχνά. Οι πιο συχνές δοκιμές παρέχουν εξαιρετικα΄λεπτομέρειες, είπε ο Δρ Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων Langone του NYU και λήπτης ο ίδιος καρδιάς που τού μεταμοσχεύτηκε στο NYU. «Καταφέραμε σε πραγματικό χρόνο να καταγράψουμε όλα όσα συνέβαιναν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των 72 ωρών», είπε.
Η προμήθεια, η μεταφορά, η χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης και η ανοσοκαταστολή έγιναν όλα με τον ίδιο τρόπο όπως στις τυπικές μεταμοσχεύσεις ανθρώπινης καρδιάς, είπαν οι ερευνητές. «Στόχος μας είναι να ενσωματώσουμε τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε μια τυπική, καθημερινή μεταμόσχευση καρδιάς, αλλά μ' ένα μη ανθρώπινο όργανο που θα λειτουργεί κανονικά χωρίς πρόσθετη βοήθεια από μη δοκιμασμένες συσκευές ή φάρμακα», δήλωσε ο Δρ Ναντέρ Μοαζάμι, διευθυντής χειρουργικής μεταμόσχευσης καρδιάς στο NYU Langone.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα πειράματα διάρκειας 72 ωρών που παρήγαγαν προκαταρκτικά δεδομένα, άφησαν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πριν ξεκινήσουν δοκιμές καρδιάς σε ανθρώπους σε χοίρους.