Του Βασίλη Βενιζέλου
Μόνιμη στην νομοθεσία της χώρας μας και στην πράξη της κυβερνητικής φαρμακευτικής πολιτικής είναι πλέον η υποχρέωση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων σε clawback επί της δημοσίας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.
Κι αυτό γιατί ως μη γενόμενη φαίνεται ότι είναι τελικώς η πρόθεση του κουαρτέτου να αποδεχθεί εναλλακτικά του νοσοκομειακού clawback μέτρα, πρόθεση την οποία εξέφρασε πρόσφατα σε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στις Βρυξέλλες ο ίδιος ο Τζουζέπε Καρόνε, εκ των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατέστησε την περασμένη Παρασκευή 22 Ιανουαρίου σαφές στη Βουλή ότι το νοσοκομειακό clawback παραμένει νόμος του κράτους και θα εφαρμοσθεί ήδη από το 2016.
Ο Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε χαρακτηριστικά σε εκείνη τη συνεδρίαση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης των βουλευτών του Ποταμιού στη Βουλή για την Υγεία:
"Μεριμνούμε ώστε φάρμακα τα οποία προμηθεύονται τα νοσοκομεία μέσω διαγωνισμών να εξαιρούνται από τον μηχανισμό claw back"...
Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα αναφέρει στο liberal.gr ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, “η φαρμακοβιομηχανία θεωρεί ως δεδομένο εφεξής το νοσοκομειακό clawback, παρά το γεγονός ότι θεωρούμε το μέτρο ως απαράδεκτο και ανορθολογικό και θα το αντιπαλέψουμε με κάθε νόμιμο τρόπο, και το θέμα τώρα είναι με ποιόν τρόπο θα εφαρμοσθεί το εν λόγω μέτρο. Είναι προφανές ότι φάρμακα τα οποία προμηθεύονται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με έκπτωση υψηλότερη του ύψους του clawback πρέπει να εξαιρούνται του μέτρου".