Μετάβαση στη σύγχρονη εποχή: Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και οι εφημερίες
ΕΣΥ

Μετάβαση στη σύγχρονη εποχή: Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και οι εφημερίες

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια προσπάθεια από συνδικαλιστές της Αριστεράς να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη η εντύπωση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται για το ΕΣΥ και το έχει αφήσει στη μοίρα του», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης χθες το πρωί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξειδικεύσει τα μέτρα που θα οδηγήσουν στη νέα σελίδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Στο ΕΣΥ έχουμε κάθε μέρα 80.000 επισκέψεις ασθενών, 25 εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο σε περισσότερα από 100 νοσοκομεία, κέντρα υγείας και πολυϊατρεία» Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι το ΕΣΥ έχει πολλά προβλήματα, αλλά σαφώς και δεν καταρρέει. Το αντίθετο μάλιστα, αφού πρόκειται για ένα Σύστημα Υγείας που δέχεται 25 εκ. επισκέψεις τον χρόνο, ενώ παρουσιάζει διαρκώς νέες, βελτιωτικές κινήσεις.

Πρόκειται για ένα εκτεταμένο δίκτυο, το οποίο και μόνο λόγω του μεγέθους του είναι φυσικό να εμφανίζει κάποιες αστοχίες, αλλά «είμαστε εδώ για να λύσουμε τις αστοχίες και να τις κάνουμε λιγότερες. Είναι παράλογο να κατηγορούμαστε για κρυφό σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ», τόνισε και πρόσθεσε: «Όλη αυτή η προπαγάνδα είναι τελείως ψευδής, έχουμε τεράστια μέριμνα για το ΕΣΥ. Το ΕΣΥ δεν αφήνει ποτέ κανέναν μόνο του και αβοήθητο». Ο υπουργός δήλωσε ότι χρειάζεται να αντισταθούμε γιατί όλο αυτό που γίνεται είναι άδικο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και τον πολίτη, ο οποίος ακούγοντας για την κατάρρευση του ΕΣΥ, αισθάνεται μόνος και αβοήθητος.

Προχωρώντας στην επιμέρους ανάλυση των μέτρων που θα ψηφιστούν ή έχουν ψηφιστεί και θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα, η αναπληρώτρια υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πολύ άμεσα βγαίνει σε διαβούλευση το νομοχέδιο για τον προσωπικό γιατρό

Από την 01/01/25 σε νέους γιατρούς γενικής ιατρικής θα δίνεται ισχυρό οικονομικό κίνητρο ύψους 30.000 ευρώ τον χρόνο. Επίσης, θα προστεθούν προσωπικοί γιατροί σε επίπεδο δήμων για την εγγραφή όλου του ελληνικού πληθυσμού σε προσωπικό γιατρό, ενώ θα δημιουργηθούν και επτά πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας.

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού θα ενισχυθεί με 25.000 προσωπικούς γιατρούς, ενώ ιδρύονται επτά πανεπιστημιακά κέντρα Υγείας που θα αναλάβουν και την τηλεϊατρική για τους κατοίκους των νησιών. Επίσης, η κυρία Αγαπηδάκη ανέφερε ότι η κατ’ οικον νοσηλεία θα επεκταθεί σε 3.500 σημεία σε όλη τη χώρα. «Το νέο ΕΣΥ θέλει νέα υλικά, δεν μπορεί κανείς να έχει τα υλικά που είχε πριν από 30 χρόνια. Για να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες Υγείας πρέπει να δημιουργούμε τα απαιτούμενα υλικά», ανέφερε, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά αυξάνονται οι παιδίατροι του ΕΣΥ με σκοπό να καλυφθούν περισσότερα από 500.000 παιδιά, με στόχο να επεκταθεί το νούμερο αυτό το επόμενο διάστημα.

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Πρώτη προτεραιότητα

Αναφορικά με τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει ποσό ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση 37.000 απογευματινών χειρουργείων (τα οποία μπορεί να γίνουν τελικά και 40.000). Ο υπουργός «πήρε επάνω του» την καθυστέρηση στην έναρξη της διεξαγωγής τους, λέγοντας ότι έπεσε έξω στο κατά πόσο οι Ευρωεκλογές θα επηρέαζαν τις διαδικασίες έγκρισης της χρηματοδότησης, αν και πιστεύει ότι μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα έχει δρομολογηθεί η έναρξή τους.

Αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων

Ένα στοίχημα του υπουργείου Υγείας και δη του υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη είναι ολοκληρώνοντας τη θητεία του στο υπουργείο να έχει μειώσει τον χρόνο αναμονής στα επείγοντα. Ο κ. Θεμιστοκλέους προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων της Αττικής, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα, με τη συμβολή των γιατρών των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το συντομότερο δυνατό το υπουργείο Υγείας θα είναι έτοιμο να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο εφημεριών.

Αλλαγές στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων

Συγχρόνως, αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων. Ειδικότερα, από το 2025 θα εφαρμόζεται παντού το σύστημα DRG, δηλαδή τα νοσοκομεία θα λαμβάνουν χρηματοδότηση με βάση το έργο που παράγουν, τα χειρουργεία που διενεργούνται, καθώς και με τη βαρύτητα των περιστατικών που φιλοξενούνται. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, μεταξύ 2023-2024 τα νοσοκομεία χρηματοδοτήθηκαν με επιπλέον 480 εκατ. ευρώ και ο συνολικός τομέας της Υγείας με επιπλέον 980 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τις απολαβές των γιατρών ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι τον Δεκέμβριο του 2022 υπήρξε μεσοσταθμική αύξηση στους μισθούς 10%, ενώ τον Αύγουστο του 2022 δόθηκαν επιπλέον 800 ευρώ στους γιατρούς. Αυξήσεις υπήρξαν, επίσης, τόσο στα επιδόματα όσο και τις εφημερίες, με τα ποσά να κυμαίνονται από 20 έως και 600 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή και τη δυσκολία της. Το θετικό είναι ότι από τον Ιανουάριο, οι εφημερίες θα υπόκεινται σε αυτοτελή φορολόγηση. Οι μισθολογικές αυξήσεις κυμαίνονται από 19% έως 22% για γιατρούς, με το ύψος των αποδοχών να εξαρτάται από τη θέση και την περιοχή υπηρεσίας.