Μην δίνετε υπερβολικούς «πόντους» στην καφεΐνη, προτείνει μελέτη για τον καφέ
Shutterstock
Shutterstock

Μην δίνετε υπερβολικούς «πόντους» στην καφεΐνη, προτείνει μελέτη για τον καφέ

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο καφές μπορεί να είναι ανώτερος από άλλες πηγές καφεΐνης όταν πρόκειται για την προετοιμασία του εγκεφάλου για μια παραγωγική, γεμάτη δράση μέρα.

Ερευνητές σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Frontiers in Behavioral Neuroscience συνέκριναν μαγνητικές τομογραφίες (MRI) του εγκεφάλου 83 ανθρώπων πριν και μετά είτε από την κατανάλωση καφέ είτε μετά τη χορήγηση ζεστού νερού με καφεΐνη. Τα άτομα, τα οποία πίνουν όλα συνήθως τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, κλήθηκαν να απέχουν από οποιαδήποτε καφεΐνη τουλάχιστον 3 ώρες πριν ξεκινήσουν το πείραμα.

Στα 47 άτομα που έπιναν πραγματικό καφέ, οι ερευνητές παρατήρησαν αλλαγές στον εγκέφαλο πέρα από οποιεσδήποτε που θα μπορούσαν εύκολα να συνδεθούν μόνο με την καφεΐνη.

Κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας, έλεγαν στους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να αφήσουν το μυαλό τους να περιπλανηθεί. Και για τις δύο ομάδες, οι μαγνητικές τομογραφίες μετά το ρόφημα έδειξαν μειωμένη δραστηριότητα στο «δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας» του εγκεφάλου, κάτι που δείχνει ότι ο καφές και η καφεΐνη μπορεί να σχετίζονται με την απομάκρυνση των ανθρώπων από μια ενδοσκοπική κατάσταση και την προετοιμασία τους να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του έξω κόσμου.

Αλλά στην ομάδα που έπινε καφέ, οι εικόνες έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη εργασίας, τον γνωστικό έλεγχο και τη συμπεριφορά που κατευθύνεται προς τους στόχους.

«Με απλά λόγια, τα άτομα ήταν πιο έτοιμα για δράση και σε εγρήγορση για εξωτερικά ερεθίσματα μετά τον καφέ», δήλωσε η ερευνήτρια Maria Picó-Pérez, PhD, του Πανεπιστημίου Jaume I στην Ισπανία, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο blog του περιοδικού.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μαζί με το ζεστό νερό που περιέχει καφεΐνη, οποιοδήποτε άλλο ρόφημα με καφεΐνη πιθανότατα θα δώσει ώθηση στην εγκεφαλική δραστηριότητα. Θεωρούσαν ότι ο καφές μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια αισθητηριακή εμπειρία που επηρεάζει τον εγκέφαλο διαφορετικά από την καφεΐνη μόνο.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένες από τις επιδράσεις που βρήκαμε αναπαράγονταν από την καφεΐνη, θα μπορούσαμε να περιμένουμε και άλλα ροφήματα με καφεΐνη να μοιραστούν κάποιες από τις επιπτώσεις», είπε η Picó-Pérez. «Ωστόσο, άλλοι ήταν συγκεκριμένοι για την κατανάλωση καφέ, καθοδηγούμενοι από παράγοντες όπως η ιδιαίτερη μυρωδιά και γεύση του ροφήματος ή η ψυχολογική προσδοκία που σχετίζεται με την κατανάλωση αυτού του ροφήματος».

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι η μελέτη τους δεν σχεδιάστηκε για να απομονώσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ. Είπαν ότι άλλα πράγματα, όπως η ανακούφιση από τα συμπτώματα στέρησης από την καφεΐνη, θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα. Μια μελλοντική μελέτη, πρότειναν, θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αξιολόγηση του αντίκτυπου στον εγκέφαλο από την κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη