Σε προβλήματα συνεργασίας μεταξύ του αναισθησιολογικού και γυναικολογικού τμήματος του Νοσοκομείου της Σάμου προβλήματα που όπως αναφέρεται διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν από τον περασμένο Φεβρουάριο, αποδίδει με ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου την απόφαση των αναισθησιολόγων του νησιού να μη χορηγούν για λόγους ηθικής συνείδησης αναισθησία σε διακοπή κύησης.
"Προβλήματα που προϋπήρχαν και είχαν καταγγελθεί από την διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος από τον Ιούνιο του 2016 και γνώριζαν χωρίς να επιλύουν ως όφειλαν τόσο η διεύθυνση της ιατρικής υπηρεσίας όσο και ο διοικητής του νοσοκομείου» αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία δημοσιοποιήθηκε από το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ.
Χωρίς να τοποθετούνται στην ουσία του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου διερωτάται «για τη σκοπιμότητα της δημοσιοποίησης του προβλήματος στα ΜΜΕ σ'' αυτή τη χρονική στιγμή» ενώ σημειώνει ότι «οι αναισθησιολόγοι και μετά από την άρνηση τους έχουν πάρει μέρος σε επεμβάσεις εθελούσιας διακοπής κύησης επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία».
Τέλος, ο ιατρικός Σύλλογος Σάμου απαντά σε δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρη Βαρνάβα που τοποθετήθηκε στο όλο θέμα χαρακτηρίζοντας τη στάση του «ανάρμοστη, αντιδεοντολογική και αντιθεσμική, διότι επικαλείται την ιδιότητα του και χωρίς να έρθει σε επαφή με τον ιατρικό Σύλλογο Σάμου ως όφειλε, αναπαράγει ειδήσεις των ΜΜΕ εξυπηρετώντας εξωθεσμικές σκοπιμότητες».
Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η απόφαση των αναισθησιολόγων της Σάμου να μη χορηγούν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης, εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου. Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε έγγραφα στη διοίκηση του νοσοκομείου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το όλο θέμα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει ότι «Ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».
Η απόφαση των αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου της Σάμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από γυναικείες οργανώσεις και κόμματα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ