Ο ύπνος το μεσημέρι μπορεί να διατηρήσει τους γηράσκοντες εγκέφαλους νεότερους
Shutterstock
Shutterstock

Ο ύπνος το μεσημέρι μπορεί να διατηρήσει τους γηράσκοντες εγκέφαλους νεότερους

Ο εγκέφαλος ενός ατόμου συρρικνώνεται σταδιακά με την ηλικία, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα άτομα που παίρνουν τακτικά σύντομους, ημερήσιους υπνάκους μπορεί να εμποδίσουν αυτή τη διαδικασία γήρανσης κατά 2 έως 6 χρόνια.

Οι ερευνητές έγραψαν ότι «αυτή η διαφορά ισοδυναμεί περίπου με τη διαφορά στον όγκο του εγκεφάλου μεταξύ ατόμων με φυσιολογική γνωστική λειτουργία και ήπια γνωστική εξασθένηση».

Δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Sleep Health, η μελέτη εξέτασε δεδομένα για 378.932 άτομα ηλικίας από 40 έως 69 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 57 ετών. Οι άνθρωποι, όλοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν αναφέρει στο παρελθόν πληροφορίες για την υγεία και τα γενετικά στοιχεία σε μια βάση δεδομένων που ονομάζεται UK Biobank.

Ξεκινώντας από την ηλικία των 35 ετών, ο εγκέφαλος αρχίζει να συρρικνώνεται με ρυθμό 0,2% ετησίως και το ποσοστό αυξάνεται στο 0,5% ετησίως στην ηλικία των 60 ετών, σημείωσαν οι συγγραφείς. Επέλεξαν να εξετάσουν την επίδραση του ύπνου στον όγκο του εγκεφάλου, επειδή ο ρυθμός συρρίκνωσης του εγκεφάλου έχει συνδεθεί με διαταραχές όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και με διαταραχές ύπνου όπως η αϋπνία.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι, για μερικούς ανθρώπους, ο σύντομος ημερήσιος μεσημεριανός ύπνος μπορεί να είναι μέρος του παζλ που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε», δήλωσε η ερευνήτρια γενετικής επιδημιολογίας του University College του Λονδίνου Victoria Garfield, PhD, σε μια δήλωση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια σύνθετη μέθοδο που βασίζεται στο γενετικό προφίλ ενός ατόμου για να εντοπίσουν άτομα που συνήθιζαν να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ως μέρος της συμμετοχής τους στην παροχή δεδομένων στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, τα άτομα στη μελέτη είχαν κάνει γνωστικά τεστ για να αξιολογήσουν την οπτική τους μνήμη και τον χρόνο αντίδρασής τους. Μια ομάδα ατόμων στη μελέτη είχε επίσης εικόνες εγκεφάλου από μαγνητικές τομογραφίες σε αρχείο στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, τις οποίες οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για να αναλύσουν το μέγεθος του εγκεφάλου των ανθρώπων.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι ο ημερήσιος μεσημεριανός ύπνος μεταξύ των ηλικιωμένων επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου, όπως η ενίσχυση της απόδοσης σε γνωστικές εργασίες. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου επιμένουν για ώρες ή ακόμα και μια ολόκληρη μέρα. Ωστόσο, αυτή η τελευταία μελέτη δεν βρήκε σχέση μεταξύ του μεσημεριανού ύπνου και της απόδοσης των ανθρώπων σε τεστ οπτικής μνήμης και χρόνου αντίδρασης. Οι ερευνητές έγραψαν ότι εξεπλάγησαν από αυτό το εύρημα και πιθανολογούν ότι τα τεστ που έκαναν οι συμμετέχοντες στη μελέτη μπορεί να ήταν ελαττωματικά.

«Ελπίζω ότι μελέτες όπως αυτή που δείχνουν τα οφέλη για την υγεία του σύντομου μεσημεριανού ύπνου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στίγματος που εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από τον μεσημεριανό ύπνο», είπε η Garfield.