Οι ηλικιωμένοι αυξάνουν τα νούμερα εισαγωγών- Τους κρατούν εκτός ΜΕΘ τα εμβόλια
Κορονοϊός

Οι ηλικιωμένοι αυξάνουν τα νούμερα εισαγωγών- Τους κρατούν εκτός ΜΕΘ τα εμβόλια

Χωρίς πλέον ξεκάθαρη εικόνα των κρουσμάτων της ημερησίας καταγραφής θα συνεχίσουμε να αποτυπώνουμε την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού σε εβδομαδιαία βάση όπως κάνουν και όλα τα κράτη, σε αυτό το στάδιο της συμβίωσης με τον ιό. Άλλωστε ούτε η ημερήσια καταγραφή  ήταν αντιπροσωπευτική εικόνα καθώς και λιγότερα τεστ γίνονται και  αφορούν κυρίως ανθρώπους με συμπτώματα,  ενώ πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ένα ή ελάχιστα συμπτώματα κάνουν τεστ, βγαίνουν θετικοί και δεν το δηλώνουν πουθενά.

Σε αυτή τη νέα φάση της ενδημικότητάς πλέον αφού ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί με μεγάλη διασπορά αλλά δεν απειλείται το εθνικό σύστημα υγείας, οι νοσηλείες σε πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές και απλές κλίνες αυξάνονται αλλά δεν μεταφράζονται σε νοσηλείες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και συνεπώς η πίεση παραμένει απολύτως διαχειρίσιμη για το εθνικό σύστημα υγείας.

Όπως αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, οι νοσηλείες αφορούν κυρίως ανθρώπους ηλικιωμένους οι οποίοι έχουν υψηλό πυρετό χωρίς να έχουν δύσπνοια και τα άλλα συμπτώματα που προκαλούσε η μετάλλαξη Δέλτα και οι οποίοι πηγαίνουν περισσότερο από τον πυρετό και το φόβο στο νοσοκομείο- κι αν μάλιστα ήταν καλύτερα οργανωμένη η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην πατρίδα μας, δεν θα φτάνανε καν στην πόρτα του νοσοκομείου.

Οι άνθρωποι αυτοί συνήθως άνω των 75 και των 80 ετών πηγαίνουν στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και παίρνουν τα αντιικά φάρμακα που χρειάζονται οπότε μετά επιστρέφουν στο σπίτι τους παραμένουνε μέσα για μία, δύο ή τρεις μέρες πράγμα που σημαίνει ότι και οι ίδιοι προχωρούν γρήγορα προς την ανάρρωση αλλά και δεν δημιουργείται φρακάρισμα στις πνευμονολογικές και τις παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Σε καμία περίπτωση αυτή η παροδική νοσηλεία ορισμένων ηλικιωμένων δεν μεταφράζεται -ούτε στην Ελλάδα ούτε και σε καμιά άλλη χώρα- σε πίεση προς τις μονάδες εντατικής νοσηλείας. Για τους ανθρώπους αυτούς που έχουν εύθραυστη υγεία και λόγω της ηλικίας και των υποκειμένων νοσημάτων από τα οποία είναι πολύ πιθανό να πάσχουν οι συστάσεις είναι ξεκάθαρες ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να προσέχουμε πολύ, να φορούν τη μάσκα τους στους εσωτερικούς χώρους, να φορούν τη μάσκα τους όπου κρίνουν εκείνοι έξω ότι είναι πολύς ο κόσμος γύρω τους και να κρατάνε τις αποστάσεις.

Προφανώς, για τους ανθρώπους άνω των 80 ετών και άνω των 70 ετών η σύσταση για τη διενέργεια της τέταρτης  δόσης είναι πάρα πολύ ισχυρή με τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκα  Μαγιορκίνη να εξηγεί ότι είναι απολύτως λογικό τα στελέχη του κορονοιού που πλέον κυκλοφορούν  να διαθέτουν ανοσιακής διαφυγή- αλλά όσο κι αν διαφεύγουν της ανοσίας (απο τα εμβόλια ή τη φυσική νόσηση), τα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν πολύ έναντι του ζητούμενου που είναι η σοβαρή νόσηση και ο θάνατος. Μάλιστα πρόσφατη μελέτη αποδεικνύει ότι στις ηλικίες των άνω των 80 ετών η τέταρτη δόση μειώνει κατά 30 φορές τον κίνδυνο θανάτου, όπως συμπληρώνει ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής Α’ αντιπρόεδρος του εθνικού οργανισμού δημόσιας υγείας.

Πολύ σημαντική και η σύσταση την οποία απευθύνει σε όλους τους νεότερους ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης,  από το νοσοκομείο «Αττικόν»,  πρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας ότι οι νεότεροι συγγενείς (παιδιά και εγγόνια των ηλικιωμένων) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επαφή με τον παππού και τη γιαγιά και ειδικά όταν γυρίζουν από τουριστικές περιοχές όπου υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά του κορονοϊού και πολύ υψηλό ιικό φορτίο, να μην επισκέπτονται τους ηλικιωμένους συγγενείς αμέσως. Να περιμένουν να  περάσουν μερικές μέρες, να κάνουν self test και όταν οι νεότεροι συναντήσουν τους πρεσβυτέρους να φορούν όλοι μάσκα.