Ozempic: Μέτρα για τη μη χρήση του για αδυνάτισμα
shutterstock
shutterstock

Ozempic: Μέτρα για τη μη χρήση του για αδυνάτισμα

Η κατάσταση φαίνεται πως έχει ξεφύγει σε ό,τι αφορά στη συνταγογράφηση φαρμάκων για την απώλεια βάρους για αισθητικούς λόγους. Κατόπιν τούτου, ο κίνδυνος έλλειψης είναι για άλλη μια φορά ορατός, με αποτέλεσμα ο EMA να καλέσει τα κράτη μέλη να εξετάσουν «μέτρα για τον έλεγχο και τη βελτιστοποίηση της διανομής αυτών των φαρμάκων», καθώς και τις φαρμακοβιομηχανίες να διασφαλίζουν ότι τα μηνύματα που χρησιμοποιούν για την εμπορική προώθησή τους έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές.

Ο οργανισμός προέτρεψε επίσης τους γιατρούς να σταματήσουν να συνταγογραφούν τα φάρμακα εκτός νόμιμης διαδικασίας προκειμένου να μειώσουν τις ελλείψεις.

Οι ιδιωτικές κλινικές συνταγογραφούν με μεγάλη ευκολία φάρμακα τόσο για τον διαβήτη όσο και την παχυσαρκία, πολύ συχνά όμως για «αισθητικούς» λόγους, προειδοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, καθώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις χρόνιες ελλείψεις. Αποτέλεσμα αυτών να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φάρμακα εκείνοι που τα χρειάζονται περισσότερο.

Κάθε γιατρός μπορεί να κρίνει εάν η «εκτός ετικέτας» συνταγογράφηση είναι απαραίτητη για τη θεραπεία των ασθενών του, αλλά όταν πρόκειται για αυτά τα φάρμακα που έχουν υψηλή ζήτηση, ο EMA ζητά από τους γιατρούς σε αυτή την περίπτωση να τηρήσουν τις άδειές τους.

Ο EMA και οι επικεφαλής των Οργανισμών Φαρμάκων (HMA), μέσω της Εκτελεστικής Διευθύνουσας Ομάδας του EMA για τις Ελλείψεις και την Ασφάλεια των Φαρμακευτικών Προϊόντων (MSSG), έχουν εκδώσει συστάσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που υπάρχουν σε φάρμακα της κατηγορίας των αγωνιστών των υποδοχέων του γλυκαγονοειδούς πεπτιδίου-1 (GLP-1). Μεταξύ αυτών είναι το Ozempic (σεμαγλουτίδη), το Saxenda (λιραγλουτίδη), το Trulicity (ντουλαγλουτίδη) και το Victoza (λιραγλουτίδη). Τα φάρμακα αυτά είναι εγκεκριμένα για τη θεραπεία του διαβήτη ή για τη διαχείριση του βάρους υπό προϋποθέσεις ή και για τα δύο, επίσης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Καθώς οι περιορισμοί στην παραγωγή των φαρμάκων αυτών υφίστανται, ο EMA κατηγόρησε επίσης την off label χρήση των φαρμάκων για το έλλειμμα, το οποίο είπε ότι είναι πιθανό να συνεχιστεί όλο το 2024.

Η πρόθεση δεν είναι να «αφαιρεθεί» η ελευθερία από τους γιατρούς, αλλά αυτή η νέα οδηγία που εκδόθηκε από τον EMA την Τετάρτη υποτίθεται ότι θα τους «ενημερώσει περισσότερο» ότι τα φάρμακα χρειάζονται —«προς το παρόν» — για ασθενείς με διαβήτη ή την παχυσαρκία, πρόσθεσε ο Karl Broich, συμπροεδρεύων στην ομάδα ελλείψεων φαρμάκων του EMA, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών της Γερμανίας (BfArM).

Ο Οργανισμός Φαρμάκων σχεδιάζει επίσης μια «real time μελέτη» για να κατανοήσει καλύτερα πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα σε όλη την Ευρώπη.

Να σημειωθεί εδώ ότι η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για τα συγκεκριμένα φάρμακα έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας «μαύρης αγοράς», με τον κίνδυνο εισόδου στην αγορά παραποιημένων προϊόντων με σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Emer Cooke, ανέφερε ότι το πρόβλημα με τις ελλείψεις των εν λόγω φαρμάκων πιθανότατα δε θα λυθεί φέτος. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι υπάρχει αύξηση της χρήσης εκτός ετικέτας από άτομα που δεν έχουν διαβήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Τα άτομα που δεν έχουν παχυσαρκία ή προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος θα πρέπει να λαμβάνουν συμβουλές για τον τρόπο ζωής τους», κατέληξε.