Πώς να απολυμάνετε το σπίτι σας μετά τη γρίπη
shutterstock
shutterstock

Πώς να απολυμάνετε το σπίτι σας μετά τη γρίπη

Το κοκτέιλ των ιώσεων, η γρίπη, η COVID-19 δημιουργούν μια εκρηκτική ατμόσφαιρα που χρειάζεται προσοχή και παρακολούθηση όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νόσησης, αλλά και μετά την ανάρρωση.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι η απολύμανση του σπιτιού μετά τη γρίπη, η οποία έχει σκοπό την εξολόθρευση των μικροβίων σε διάφορες επιφάνειες. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βοηθήσετε άλλα μέλη του σπιτιού σας ή άτομα που επισκέπτονται το σπίτι σας να μην αρρωστήσουν.

Η αποφυγή της συναναστροφής με άτομα που νοσούν είναι ένας ασφαλής τρόπος για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού της γρίπης (γρίπη).

Αλλά εάν εσείς ή κάποιος στο σπίτι έχει αναρρώσει πρόσφατα από τη γρίπη, είναι σημαντικό να καθαρίσετε το σπίτι σας για να αποτρέψετε τη νόσηση. Η διαδικασία περιλαμβάνει την απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συνήθως, κάτι που βοηθά στην εξόντωση των ιών και των βακτηρίων που προκαλούν οι ασθένειες.

Η ακριβής διάρκεια ζωής των μικροβίων εξαρτάται από τον τύπο του μικροβίου, καθώς και από την επιφάνεια που επηρεάζεται. Γενικά, ο ιός της γρίπη μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες έως και 48 ώρες. Τα μικρόβια μπορούν επίσης να επιβιώσουν σε άπλυτα χέρια για μία ώρα.

Πώς θα καθαρίσετε και θα απολυμάνετε το σπίτι σας μετά τη γρίπη

Καθαρισμός έναντι απολύμανσης

Ο καθαρισμός περιλαμβάνει την αφαίρεση μικροβίων, σκόνης και βρωμιάς από τις επιφάνειες με τρίψιμο με σαπούνι και νερό. Η απολύμανση, από την άλλη πλευρά, στοχεύει τα μικρόβια στις επιφάνειες και περιλαμβάνει χημικά κυρίως προϊόντα όπως σπρέι, μαντηλάκια ή λευκαντικά.

Κατά κανόνα, θα πρέπει πρώτα να καθαρίζετε τις επιφάνειες και μετά να τις απολυμαίνετε για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα μικρόβια.

Καθαρίστε και απολυμάνετε επιφάνειες υψηλής κυκλοφορίας

Οι επιφάνειες που χρησιμοποιούνται συνήθως στο σπίτι σας είναι πιο πιθανό να έχουν παρατεταμένα μικρόβια πάνω τους. Ακόμα κι αν όλοι κάνουν το καλύτερο δυνατό πλένοντας συχνά τα χέρια τους, ιοί και τα μικρόβια είναι πιθανό να εξαπλωθούν αν αγγίξετε μια επιφάνεια που κάποιος άλλος έχει αγγίξει ή όταν φτερνιστεί ενώ είναι άρρωστος.

Για να αποτρέψετε την εξάπλωση της γρίπης, φροντίστε να καθαρίσετε σχολαστικά:

  • πόμολα πόρτας
  • διακόπτες φωτός
  • λαβές συρταριών
  • ράγες σκάλας

Εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ενώ ήσασταν άρρωστοι βρεθήκατε στο αυτοκίνητο, φροντίστε να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τις επιφάνειες που αγγίξατε. Συνήθως αυτές περιλαμβάνουν το τιμόνι, τις χειρολαβές της πόρτας, τις οθόνες πλοήγησης, τα καθίσματα και τις ζώνες ασφαλείας.

Τα μαντηλάκια απολύμανσης είναι ίσως τα πιο εύκολα στη χρήση εργαλεία που βοηθούν στην απολύμανση κοινών επιφανειών. Πλένετε τα χέρια σας μετά από κάθε χρήση.

Καθαρίστε και απολυμάνετε την κουζίνα

Την περίοδο που νοσείτε, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην καθαριότητα ποτηριών, πιάτων και μαχαιροπίρουνων. Πλύντε τα σε ζεστό σαπουνόνερο ή τοποθετήστε τα σε πλυντήριο πιάτων.

Αφού πλύνετε τα πιάτα, μπορείτε στη συνέχεια να προχωρήσετε στον καθαρισμό και την απολύμανση της υπόλοιπης κουζίνας σας. Εστιάστε στους παρακάτω τομείς:

  • χερούλια θυρών ψυγείου
  • ντουλάπια και συρτάρια
  • διακόπτες φωτός
  • πάγκοι
  • νεροχύτη, συμπεριλαμβανομένων της βρύσης και των λαβών
  • καφετιέρες ή βραστήρες τσαγιού
  • άλλες συσκευές, όπως φούρνοι μικροκυμάτων και φούρνοι
  • σκουπιδοτενεκέδες

Καθαρίστε και απολυμάνετε τις επιφάνειες του μπάνιου

Είτε μοιράζεστε το μπάνιο με κάποιον που είναι άρρωστος, είναι σημαντικό να καθαρίσετε και να απολυμάνετε σχολαστικά αυτόν τον χώρο μόλις το άτομο με τη γρίπη αναρρώσει.

Καθαρίστε τις ακόλουθες σκληρές επιφάνειες με ζεστό, σαπουνόνερο και, στη συνέχεια, περάστε με ένα απολυμαντικό για καλύτερα αποτελέσματα:

  • πόμολα πόρτας
  • νεροχύτες και βρύσες
  • πάγκοι
  • διακόπτες φωτός
  • μπανιέρες και ντους
  • τουαλέτες
  • θήκες για χαρτί υγείας
  • ράφια
  • θήκες οδοντόβουρτσας

Πλύνετε όλα τα ρούχα

Οι ιοί της γρίπης μπορούν επίσης να ζήσουν σε μαλακές επιφάνειες, όπως επιφάνειες ρούχων. Αφού εσείς ή κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού σας αναρρώσει από την ασθένεια, είναι σημαντικό να πλύνετε όλα τα ρούχα, τα λευκά είδη και τις πετσέτες. Χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό και ακολουθήστε τις ετικέτες για οδηγίες σχετικά με τη σωστή θερμοκρασία του νερού και το στέγνωμα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), είναι ασφαλές να βάλετε μαζί στο πλυντήριο ρούχα από κάποιον που είναι άρρωστος με αντικείμενα από κάποιον που δεν είναι. Το κλειδί είναι να χρησιμοποιήσετε την υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία νερού και να στεγνώσετε εντελώς όλα τα αντικείμενα για να σκοτώσετε τα μικρόβια.

Καθαρίστε και απολυμάνετε τα υπνοδωμάτια

Εκτός από το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων, η απαλλαγή από τους ιούς της γρίπης σε ένα υπνοδωμάτιο απαιτεί επίσης καθαρισμό και απολύμανση σκληρών επιφανειών. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • πόμολα πόρτας και διακόπτες φώτων
  • κομοδίνα
  • κουφώματα κρεβατιού
  • λαβές συρταριών

Ο καθαρισμός του δαπέδου του υπνοδωματίου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση των μικροβίων και στη μείωση της μεταφοράς ιών. Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα τη μοκέτα και σφουγγαρίστε τις επιφάνειες που δεν καλύπτονται από το χαλί.

Επιπλέον, εάν ένα παιδί αρρώστησε πρόσφατα με γρίπη, θα πρέπει να λάβετε μέτρα για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τα παιχνίδια του. Τα μαλακά παιχνίδια, όπως τα λούτρινα ζωάκια, μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο σε μαξιλαροθήκες. Τα σκληρά παιχνίδια μπορούν να καθαριστούν με σαπούνι και νερό και στη συνέχεια να απολυμανθούν.

Καθαρίστε και απολυμάνετε τα ηλεκτρονικά σας

Η απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται καθημερινά συνήθως μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού της γρίπης. Αλλά όλη αυτή η δουλειά μπορεί να είναι μάταιη αν δεν απολυμάνετε επίσης τις ηλεκτρονικές συσκευές σας. Το άγγιγμα ενός μολυσμένου τηλεφώνου, για παράδειγμα, μπορεί να μεταδώσει μικρόβια από τα χέρια σας σε άλλες επιφάνειες.

Τα ηλεκτρονικά είναι μερικές από τις πιο γεμάτες μικρόβια επιφάνειες στα σπίτια λόγω της συνεχούς χρήσης τους. Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση του 2020 56 ξεχωριστών μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 68% των κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως φέρουν επιβλαβείς για την υγεία μας μικροοργανισμούς.

Για να καθαρίσετε το smartphone σας, πάρτε ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι και βρέξτε το με μικρή ποσότητα ζεστού νερού και σαπουνιού. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μαντηλάκια απολύμανσης, αλλά έχετε κατά νου ότι τα προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα μπορεί να βλάψουν τις οθόνες με την πάροδο του χρόνου.

Αφήστε καθαρό αέρα

Εάν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι ανεκτές, ανοίξτε τα παράθυρα για να μπει λίγος καθαρός αέρας. Αυτό βοηθά στη μείωση της στασιμότητας των μικροβίων που μπορεί να παραμείνουν στον αέρα, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να αρρωστήσουν άλλους ανθρώπους.

Ανάρρωση και αυτοφροντίδα πριν από τον βαθύ καθαρισμό

Είναι σημαντικό να σφήσετε τον εαυτό σας να αναρρώσει πλήρως πριν κάνετε οποιονδήποτε βαθύ καθαρισμό.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τη γρίπη μέσα σε 1 εβδομάδα, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο εάν υπάρχει μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση ή επιπλοκές, όπως μια λοίμωξη του κόλπου.

Εάν είστε άρρωστοι, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια άλλων μελών του σπιτιού ή φίλων να σας βοηθήσουν με ορισμένες από τις εργασίες καθαριότητας.