Του Βασίλη Βενιζέλου
Μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Εργασίας, την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, με αντικείμενο συζήτησης το προσχέδιο της κυβέρνησης για τον νέο ασφαλιστικό νόμο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) Αθανάσιος Κατσίκης δήλωσε μεταξύ άλλων στο liberal.gr:
«Καταθέσαμε την άποψή μας επί του προσχεδίου του νέου ασφαλιστικού νόμου και διατυπώσαμε την εδραία πεποίθησή μας, σύμφωνα με την οποία, με τα προτεινόμενα μέτρα, ούτε το ασφαλιστικό σύστημα ούτε το ΕΤΑΑ θα είναι βιώσιμα. Τα ποσά τα οποία ζητούνται εφεξής από τους ελεύθερους επαγγελματίες οδηγούν τους γιατρούς, τους μηχανικούς, τους οδοντιάτρους κ.λπ. στην φτώχεια. Ζητήσαμε την αυτόνομη και αυτοτελή οργανωτικά και λειτουργικά υπόσταση του ΕΤΑΑ και υπογραμμίσαμε ότι είμαστε υπέρμαχοι της αλληλεγγύης των γενεών και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους στην χώρα μας. Αναμένουμε συγκεκριμένα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας, σχετικά με την βιωσιμότητα του ταμείου μας και του ασφαλιστικού συστήματος»
Στη συνέχεια, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή βουλευτών όλων των κομμάτων τα οποία εκπροσωπούνται στην Βουλή πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση των επικεφαλής των επιστημονικών φορέων της χώρας μας για το προσχέδιο της κυβέρνησης για τον νέο ασφαλιστικό νόμο.
Στη συνάντηση, ο Αθανάσιος Κατσίκης υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι το 90% των οδοντιάτρων στην χώρα μας είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, «γεγονός το οποίο απειλεί, με τις ρυθμίσεις του προσχεδίου για το ασφαλιστικό, να οδηγήσει σε μαζική εγκατάλειψη του επαγγέλματος, καθώς και σε επίταση της μετανάστευσης».
Ακόμη, ο Αθανάσιος Κατσίκης επανέλαβε με ιδιαίτερη έμφαση ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2016 προβλέπει μόλις 2 εκατ. Ευρώ για την οδοντιατρική περίθαλψη του ελληνικού πληθυσμού, ενώ ο ΕΟΠΥΥ αρνείται συστηματικά τον διάλογο για τη σύναψη συμβάσεων με τους οδοντιάτρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη συνάντηση με τους βουλευτές όλων των κομμάτων της Βουλής διεφάνη καθαρά ότι οι κοινές δράσεις και οι συντονισμένες κινητοποιήσεις των επιστημονικών φορέων έχουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα, καθώς το σύνολο των συμμετεχόντων βουλευτών παραδέχθηκε ότι απαιτείται περαιτέρω διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των φορέων των επιστημόνων και των ελεύθερων Επαγγελματιών, μιας και το παρόν προσχέδιο είναι δυσβάσταχτο για τους ενδιαφερομένους και μη εφαρμοστέο στην πράξη, γεγονός το οποίο απειλεί να οδηγήσει σε περαιτέρω υστέρηση τα δημόσια φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα του κράτους.