Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υπογραφή Υπουργικής Απόφασης, η οποία επιτρέπει σε ειδική κατηγορία 216 Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ) να διατίθενται πλέον και εκτός φαρμακείων. Σφορδή είναι η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Με την υπογραφή του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού η πώληση της υποκατηγορίας φαρκάκων ΓΕΔΙΦΑ (ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των Μή Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων ΜΗΣΥΦΑ), θα γίνεται με όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται από τη νέα Υπουργική Απόφαση(ΥΑ).
Τί προβλέπει η Υπουργική Απόφαση για την πώληση των ΓΕΔΙΦΑ
Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα φάρμακα που θα εντάσσονται στη συγκεκριμένη υποκατηγορία θα πρέπει:
- να ανήκουν στην υποκατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ),
- να μη υπάρχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για επανεξέταση της κατάταξής τους,
- να είναι φάρμακα αντιμετώπισης προφανούς συμπτώματος (πχ. κεφαλαλγία, ναυτία κ.α),
- οι οδηγίες τους να είναι απλές,
- οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και- εφόσον υπάρχουν- να είναι χαμηλού κινδύνου,
- οι συνθήκες φύλαξης και διακίνησης να είναι σύμφωνες με τα εγκεκριμένα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας τους,
- οι συσκευασίες τους να είναι μικρές έτσι ώστε η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη και
- να μην υπάρχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες ενδείξεις από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε έγκριτα περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης (peer review) για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση των φαρμάκων αυτών.
Επίσης:
- Η εξωτερική συσκευασία των ΓΕΔΙΦΑ πρέπει να φέρει ανεξίτηλο προτυπωμένο ευδιάκριτο πράσινο κύκλο, εντός του οποίου θα αναγράφεται με πορτοκαλί χρώμα το αρκτικόλεξο "ΓΕΔΙΦΑ".
Ποιά καταστήματα θα πωλούν ΓΕΔΙΦΑ
Η λιανική πώληση των ΓΕΔΙΦΑ επιτρέπεται μόνο από τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών που έχουν αδειοδοτηθεί για τη λειτουργία: α) υπεραγοράς τροφίμων (supermarkets) και β) παντοπωλείου.
Τα ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να βρίσκονται σε διαχωρισμένο χώρο από τα υπόλοιπα προϊόντα, σε διακριτό χώρο, με ευκρινή σήμανση "Φάρμακα Γενικής Διάθεσης- ΓΕΔΙΦΑ".
Στον ίδιο χώρο και σε σημείο εμφανές για τον καταναλωτή θα τοποθετείται πινακίδα διαστάσεων τουλάχιστον 15Χ25 εκ. με το ακόλουθο περιεχόμενο:
"Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σε χώρο εκτός φαρμακείου, επιτρέπεται η πώληση μόνο φαρμάκων που φέρουν στην εξωτερική τους συσκευασία πράσινο κύκλο εντός του οποίου αναγράφεται "ΓΕΔΙΦΑ" με πορτοκαλί χρώμα και προειδοποιεί ότι η αλόγιστη χρήση φαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους. Διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών χρήσης κάθε φορά που λαμβάνεται κάποιο φάρμακο. Απαγορεύεται η πώληση φαρμάκων σε άτομα κάτω των 18 ετών".
Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η πώληση άνω των 2 συσκευασιών ΓΕΔΙΦΑ ανά συναλλαγή.
Αντιδρά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ)
Ο ΠΦΣ υπογραμμίζει ότι ο φαρμακοποιός και ο χώρος του φαρμακείου αποτελούν τα μοναδικά εχέγγυα για την τήρηση κανόνων αποθήκευσης και διάθεσης οποιονδήποτε φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Η δημιουργία της υποκατηγορίας των ΓΕΔΙΦΑ αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015 με τους «θεσμούς» και περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, δηλαδή ποσοστό 13%, που θα μπορούν να διατίθενται και από supermarkets και παντοπωλεία.
Ο ΠΦΣ κάνει λόγο για αναπάντητα ερωτήματα της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της διάθεσης στην αγορά, «έστω αυτού του μικρού αριθμού των Φαρμάκων Γενικής Διάθεσης». Σημειώνει ότι η μικρή περιεκτικότητα αυτών των σκευασμάτων, ή οι απλές οδηγίες , ή ο μικρός αριθμός «δεν αποτελούν καμιά εγγύηση για την αποτροπή των κινδύνων που μπορούν να προκληθούν από την ανεξέλεγκτη χρήση τους».
Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν επίσης ότι τα επιχειρήματα περί βελτίωσης των συνθηκών πρόσβασης των ασθενών, αποτελούν «προφάσεις εν αμαρτίαις» όταν 11.000 φαρμακεία διασπαρμένα σε ολόκληρη τη χώρα, διασφαλίζουν την απρόσκοπτη παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης.
Οι φαρμακοποιοί απειλούν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη, καθώς, όπως υποστηρίζουν σε όλες τις χώρες που απελευθερώθηκε η αγορά φαρμάκων, τα φάρμακα επέστρεψαν στα φαρμακεία, αφού σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα στη Δημοσια Υγεία.