Στοπ στη χρήση των αντιβακτηριακών προϊόντων βάζει ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων

Στοπ στη χρήση των αντιβακτηριακών προϊόντων βάζει ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων

Της Γιάννας Σουλάκη

«Όχι μόνο δεν προσφέρουν μεγαλύτερη καθαριότητα και προστασία από τα βακτήρια, σε σχέση με τα απλά σαπούνια, αλλά είναι και βλαβερά καθώς περιέχουν χημικά». Αυτό αποφάνθηκε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο οποίος εξέδωσε πρόσφατα σχετική απαγόρευση για τη χρήση τους.

Το κοινό σαπούνι είναι καλύτερο, προσφέρει μεγαλύτερη καθαριότητα και είναι ασφαλέστερο, σύμφωνα με το Food an Drug Administration (FDA), οι αποφάσεις του οποίου αποτελούν “επιστημονική Βίβλο” και τις ακολουθούν τα παγκόσμια συστήματα υγείας όλων των χωρών, μεταξύ αυτών και ο δικός μας ΕΟΦ.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του Κέντρου αξιολόγησης και έρευνας φαρμάκων του FDA Janet Woodcock, «τα αντιβακτηριακά συστατικά μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό μακροπρόθεσμα», όπως ανέφερε σε σχετικό Δελτίο Τύπου του Οργανισμού.

«Οι καταναλωτές μπορεί να νομίζουν ότι οι αντιβακτηριακές πλύσεις είναι πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων, αλλά δεν έχουμε καμία επιστημονική απόδειξη ότι είναι καλύτερες από τις απλές πλύσεις με σαπούνι και νερό», είπε χαρακτηριστικά.

Τα βλαβερά χημικά συστατικά που περιέχουν τα αντιβακτηριακά σαπούνια

Η απαγόρευση που εξέδωσε το FDA, ισχύει για τα προϊόντα που περιέχουν 19 ενεργά αντιβακτηριακά συστατικά, μεταξύ αυτών την τρικλοζάνη (triclosan) και την τρικλοκαρβάνη (triclocarban). Πρόκειται για δύο ευρέως χρησιμοποιούμενους αντιβακτηριακούς παράγοντες, οι οποίοι σε επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρεται ότι «δεν προσφέρουν όφελος μεγαλύτερο από το απλό σαπούνι». Η Allison Aiello, επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, μάλιστα, είναι μία από τους επιστήμονες που έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες για την τρικλοζάνη, τα αποτελέσματα των οποίων επιβεβαιώνουν το παραπάνω συμπέρασμα.

Σε έρευνα που έγινε το Σεπτέμβριο του 2015 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Antimicrobial Chemotherapy, οι επιστήμονες συνέκριναν την αποτελεσματικότητα των σαπουνιών που περιέχουν τρικλοζάνη με τα κανονικά σαπούνια, τόσο στο εργαστήριο όσο και στα χέρια των ανθρώπων. Οι ερευνητές εξέθεσαν τους εθελοντές σε ένα είδος κοινών βακτηριδίων που μπορούν να μολύνουν άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και στη συνέχεια ζήτησαν στους μισούς να πλύνουν τα χέρια τους με τρικλοζάνη και στους άλλους μισούς με κανονικό σαπούνι. Δεν βρήκαν καμία αξιοσημείωτη διαφορά στην αποτελεσματικότητα των δύο ειδών σαπουνιού.

Στις δοκιμές στο εργαστήριο, οι ερευνητές εξέθεσαν 20 διαφορετικά είδη βακτηρίων σε σαπούνι με τρικλοζάνη, η οποία σκότωσε τα μικρόβια, μετά από... 9 ώρες! Παρόλο που η συγκεκριμένη δοκιμή έγινε σε δοκιμαστικούς σωλήνες κι όχι στην πραγματική ζωή, αυτός ο χρόνος ξεπερνά κατά πολύ τα 20 δευτερόλεπτα πλύσης με σαπούνι, που συνιστά για την προστασία των χεριών μας από τα βακτήρια, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Πώς επιδρά το απλό σαπούνι και πώς το αντιβακτηριακό πάνω στα μικρόβια;

Ο τρόπος λειτουργίας και η επίδραση των δύο σαπουνιών πάνω στα μικρόβια, είναι εντελώς διαφορετικός. Ενώ το κανονικό σαπούνι λειτουργεί ως σύστημα αφαίρεσης των μικροβίων από τα χέρια σας, το αντιβακτηριακό σαπούνι περιέχει χημικές ουσίες που σκοτώνουν τα βακτήρια ή εμποδίζουν την ανάπτυξή τους. Και προφανώς, λένε οι επιστήμονες, η παλιά μέθοδος πλυσίματος και απομάκρυνσης των μικροβίων λειτουργεί εξίσου καλά, όπως και η βακτηριοκτόνος μέθοδος της τρικλοζάνης. Παρ'' όλα αυτά η τρικλοζάνη κάνει περισσότερο κακό.

Γιατί έχει ενοχοποιηθεί η τρικλοζάνη;

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέγραψε για πρώτη φορά την τρικλοζάνη το 1969, και από τότε η συγκεκριμένη χημική ουσία άρχισε να προστίθεται σε αμέτρητα σαπούνια, καλλυντικά και προϊόντα καθαρισμού. Οι επιστήμονες παρατηρώντας τα τελευταία χρόνια πιο προσεκτικά την δράση της, ανακάλυψαν ότι στην πραγματικότητα η τρικλοζάνη μπορεί να είναι πιο βλαβερή για τον άνθρωπο, ακόμη κι από τα βακτήρια.

Μελέτες έδειξαν ότι η χρήση της τρικλοζάνης αυξάνει τη μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, επηρεάζει την ορμονική λειτουργία των ζώων και σκοτώνει τη χλωρίδα και ιδιαίτερα την υποθαλάσσια.

Η τρικλοζάνη περιέχεται πλέον σε τόσα πολλά προϊόντα, που οι έρευνες έχουν δείξει ότι μέσω των αποβλήτων και των αποχετεύσεων, έχει μολύνει το περιβάλλον σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι ο λόγος που ώθησε την κυβέρνηση της Μινεσότα να γίνει η πρώτη πολιτεία που απαγόρευσε το συγκεκριμένο συστατικό, το 2014.

Ενώ μέχρι σήμερα οι επιστήμονες προσπαθούσαν μέσω των ερευνών τους να καθορίσουν σε ποσοστά την ασφαλή περιεκτικότητα της τρικλοζάνης στα προϊόντα, οι νέες μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πραγματικό πλεονέκτημα από την χρήση της.

Σήμερα με την απαγόρευση της τρικλοζάνης και των άλλων αντιβακτηριακών συστατικών από το FDA, υπάρχει η ελπίδα να περιοριστούν κατά πολύ οι χημικές ουσίες που βλάπτουν τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Ενοχοποιείται για μείωση της μυικής και πτώση της καρδιακής λειτουργίας

Η τρικλοζάνη δεν περιέχεται μόνο στα αντιβακτηριακά σαπούνια, αλλά και σε πλήθος άλλων προϊόντων, όπως προϊόντα καθαρισμού προσώπου-σώματος και οδοντόκρεμες. Ερευνητές πριν από μερικά χρόνια από το Τμήμα Μοριακών Βιοεπιστημών της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, σε δημοσίευσή τους στην έγκριτη επιθεώρηση “Proceedings of the National Academy of Sciences”, ανέφεραν ότι πειράματα σε ποντίκια απέδειξαν ότι η τρικλοζάνη μειώνει τη μυϊκή δύναμη, επηρεάζοντας ακόμα και την λειτουργία του καρδιακού μυ.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Isaac Pesach «η τρικλοζάνη εντοπίζεται κυριολεκτικά σε κάθε σπίτι και είναι διαβρωτική για το περιβάλλον και τον ανθρώπινο οργανισμό. Η μελέτη απέδειξε ότι το συγκεκριμένο χημικό συστατικό πρέπει να μας ανησυχεί για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον».

Η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε κι άλλα πειραματόζωα, απέδειξε ότι και στα ψάρια μειώθηκε, τόσο η μυική δύναμη τους όσο και η κολυμβητική τους ικανότητα.

Δείτε ΕΔΩ προϊόντα που περιέχουν τρικλοζάνη.

Με πληροφορίες από Βusiness Insider.