Τα πρώτα SMS για δωρεάν εξετάσεις: Σημασία και πρόληψη για την υγεία της καρδιάς
Shutterstock
Shutterstock

Τα πρώτα SMS για δωρεάν εξετάσεις: Σημασία και πρόληψη για την υγεία της καρδιάς

Η σημασία και πρόληψη για την υγεία της καρδιάς είναι κρίσιμη, καθώς οι καρδιοαγγειακές παθήσεις αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρόληψη είναι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την αποφυγή αυτών των παθήσεων και μπορεί να σώσει ζωές, καθώς οι καρδιοαγγειακές παθήσεις συχνά δεν έχουν εμφανή συμπτώματα μέχρι να είναι ήδη προχωρημένες.

Το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 5,5 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 30 έως 70 ετών που διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα;

  • Οι συμμετέχοντες θα λάβουν δωρεάν:
  • Αιματολογικές εξετάσεις λιπιδαιμικού προφίλ: για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
  • Επίσκεψη σε ιατρό: για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και τον εντοπισμό του μεταβολικού συνδρόμου.
  • Καρδιολογικό έλεγχο: για την παρουσία ή απουσία στεφανιαίας νόσου και τον έλεγχο ισχαιμίας.

Πότε ξεκινούν τα SMS;

Η αποστολή των πρώτων SMS στους δικαιούχους αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2025.

Πώς θα συμμετάσχετε;

Οι δικαιούχοι θα λάβουν SMS στα κινητά τους τηλέφωνα, καλώντας τους να υποβληθούν σε δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις.

Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων, θα ακολουθήσει δωρεάν επίσκεψη σε ιατρό για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, περαιτέρω διερεύνηση.

Σημείωση:

Για κάθε εκατομμύριο πολιτών που θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, εκτιμάται ότι θα σωθούν 20.000 ζωές από θάνατο, εμφράγματα και εγκεφαλικά. 

Η συμμετοχή σας σε αυτό το πρόγραμμα μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.Το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τα καρδιαγγειακά νοσήματα εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και υλοποιείται μέσω της δράσης «SUB2: Δευτερογενής Πρόληψη – Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ».

Η δράση χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του NextGenerationEU και στοχεύει στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας μέσω προληπτικών μέτρων.Την υλοποίηση του προγράμματος επιβλέπει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κα Ειρήνη Αγαπηδάκη.