Της Γιάννας Σουλάκη
Ετήσια μελέτη - η οποία παρουσιάστηκε σε πρόσφατη συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας - κατάφερε να καταγράψει τον αντίκτυπο που έχουν στους ανθρώπους που προσπαθούν να αδυνατίσουν, τα δελεαστικά πιάτα των εστιατορίων.
Το φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες, κατέληξε η έρευνα, είναι ο νούμερο 1 παράγοντας που σαμποτάρει τη δίαιτά σας, ενώ τα αποτελέσματα αυτά, δεν μας προκαλούν και ιδιαίτερη έκπληξη.
Με τη χρήση μιας εφαρμογής σε smartphone, λοιπόν, οι ερευνητές παρακολούθησαν 150 υπέρβαρους ανθρώπους που αγωνιούσαν καθημερινά και επέμειναν σε μια συγκεκριμένη διατροφή, για να καταφέρουν να χάσουν κιλά. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη - οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες - ελέγχονταν έως και πέντε φορές την ημέρα και ανέφεραν αναλυτικά στους ερευνητές, πού βρίσκονταν μέσα στην ημέρα, με ποιους ανθρώπους συναναστρέφονταν κι αν είχαν παρεκκλίνει από το πρόγραμμα της διατροφής τους (ή είχαν μπει στον πειρασμό να το κάνουν).
Τους ζητήθηκε, επίσης, να καταγράφουν κάθε στιγμή που έτρωγαν (ή επιθυμούσαν να φάνε) τα τρόφιμα ή τα μεγέθη μεριδίων, που γνώριζαν ότι ήταν αντίθετα με τη δίαιτά τους.
Προέκυψε, λοιπόν, μία κατακλυσμιαία ροή πληροφοριών και μέσα από αυτές, κάποια συγκεκριμένα πρότυπα που ακολουθούσαν όσοι έτρωγαν ή επιθυμούσαν να φάνε. Οι υπέρβαροι ανέφεραν ότι συναντούσαν τους μεγαλύτερους πειρασμούς, όταν βρίσκονταν σε εστιατόρια ή μπαρ ή όταν βρίσκονταν παρέα με ανθρώπους που έτρωγαν.
Καταγράφηκε, επίσης, μειωμένη επιθυμία για κατανάλωση φαγητού όταν οι άνθρωποι ήταν στο σπίτι ή στην εργασία τους και ακόμη λιγότερη όταν βρίσκονταν στο αυτοκίνητό τους ή σε σπίτια άλλων ανθρώπων.
Σε νούμερα, αυτό αποτυπώθηκε ως εξής: Το 60% είχε μεγαλύτερη πιθανότητα να “σπάσει” τη δίαιτά του σε εστιατόριο ή κοντά σε ανθρώπους που έτρωγαν, ενώ οι πιθανότητες αυτές μειώνονταν στο 40% όταν βρίσκονταν στη δουλειά και στο 30% στο αυτοκίνητο.
"Μπορεί όλοι να νομίζουν ότι ξέρουν, ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παραβιάσουν τη διατροφή τους όταν πηγαίνουν σε εστιατόρια, αλλά αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι όταν βγαίνουν έξω, το ξεχνούν”, λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Lora Burke, καθηγήτρια νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh.
Οι άνθρωποι, επίσης, συχνά χρησιμοποιούν το “φαγητό έξω” ως δικαιολογία για να κάνουν ένα διάλειμμα από τη διατροφή τους, προσθέτει Lora Burke: "Με την μελέτη αυτή, υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους ότι δεν είναι απλώς ένα διάλειμμα στη δίαιτά τους, αλλά καθαρά τρόπος ζωής”, λέει. "Μπορείτε αν θέλετε να βγείτε έξω για φαγητό το βράδυ της Παρασκευής και να φάτε ό,τι επιθυμείτε, αλλά να ξέρετε ότι θα πρέπει να φάτε λιγότερο, τόσο την Πέμπτη, όσο και το Σάββατο”.
Το φαγητό στο σπίτι είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Εκεί οι άνθρωποι ανέφεραν ότι είχαν τους λιγότερους πειρασμούς. Όταν, όμως, “έπεφταν” πάνω στους πειρασμούς εκτός σπιτιού, ενέδωσαν σ'' αυτούς στο 65% των περιπτώσεων.
Η Burke αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ακόμη παρόμοιες διαθέσιμες εφαρμογές smartphone στο εμπόριο, οι οποίες να συλλέγουν και αναλύουν αυτού του είδους τα δεδομένα για το ευρύ κοινό. Αλλά ένα τέτοιο εργαλείο θα μπορούσε να είναι πολύτιμο, για να να βοηθήσει τους ανθρώπους, να μάθουν να προσαρμόζονται σε σχέση με τις αδυναμίες, που σχετίζονται με τη διατροφή τους.
“Θα μπορούσαμε να παρέμβουμε ακόμη και με την αποστολή ενός μηνύματος μέσω μιας τέτοιας εφαρμογής, υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους τη στιγμή που το έχουν ανάγκη, ότι εάν ενδώσουν μπορεί πραγματικά να χρειαστεί να κουραστούν πολύ, για να ανακτήσουν τα καλά αποτελέσματα της προσπάθειας, που κάναν μέχρι σήμερα για να χάσουν βάρος”, λέει η Lora Burke.