Τον μισό προϋπολογισμό τους για φαγητό οι Αμερικανοί τον δαπανούν στα εστιατόρια

Τον μισό προϋπολογισμό τους για φαγητό οι Αμερικανοί τον δαπανούν στα εστιατόρια

Οι Αμερικανοί, οι πιο παχύσαρκοι άνθρωποι στον πλανήτη, δαπανούν κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό περίπου $ 6.887 σε φαγητό κάθε χρόνο, σύμφωνα με νέα στοιχεία από το Department of Labor Consumer Expenditure Survey των ΗΠΑ.

Από το ποσό αυτό, τα $ 3.983 δαπανήθηκαν για αγορά τροφίμων για το σπίτι, ενώ $ 2.904 ξοδεύτηκαν σε εστιατόρια και φαγητά σε πακέτο.
Η έρευνα που έγινε μέσα σε διάστημα ενός χρόνου από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2015, απέδειξε ότι το τυπικό αμερικανικό νοικοκυριό μαγειρεύει ελάχιστα σπιτικό φαγητό και δαπανά σχεδόν το 42% του διατροφικού προϋπολογισμού του, σε έτοιμο και ανθυγιεινό – κατά κανόνα - φαγητό.

Η νοσταλγία για τα παλιά χρόνια

Εάν συγκρίνουμε τώρα στατιστικά τις δαπάνες για αντίστοιχους λόγους της χρονιάς 1972-1973 θα δούμε ότι τότε οι Αμερικανοί ξόδευαν συνολικά $ 1.154 το χρόνο για φαγητό, αλλά μόνο $ 422 (ήτοι 37%), για φαγητό έξω.


Τί συμβαίνει, όμως, με την παχυσαρκία; Σύμφωνα με στοιχεία του του 1971-1974 από το
αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) το ποσοστό των παχύσαρκων τότε ήταν 14,5%, ενώ με τα δεδομένα του 2011-2012 το ποσοστό αυτό έχει φτάσει στο 35,5%.
Η αύξηση της τάσης για πρόχειρο φαγητό ή έτοιμο από εστιατόριο, μάλλον δεν βοηθά την παχυσαρκία. “Όταν τρώμε από fast food ή εστιατόρια, διαπιστώνονται ελλείψεις στη διατροφή μας" υποστηρίζει μιλώντας στο TIME ο David Just, PhD, καθηγητής Oικονομικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Cornell. “Τα μεγέθη μερίδας είναι μεγάλα, και τα συστατικά δεν είναι πάντα πολύ υγιεινά. Είναι μία βλαβερή συνήθεια", υποστηρίζει.

Και να μην μιλήσουμε για το μέγεθος των μερίδων, οι οποίες έχουν επίσης αυξηθεί αρκετά από το 1970: Μία διάσημη μελέτη του 2003 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης διαπίστωσε ότι μεταξύ 1977 και 1996, τα αναψυκτικά αυξήθηκαν κατά 49 θερμίδες, τα χάμπουργκερ κατά 97 θερμίδες, οι τηγανιτές πατάτες κατά 68 θερμίδες και μεξικάνικα πιάτα κατά 133 θερμίδες.

Η λύση είναι το μαγείρεμα στο σπίτι

Βσικός λόγος για τον οποίο το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει κάποιον να διατηρήσει ένα υγιές βάρος είναι ότι είναι πολύ πιο εύκολο να επιλέξει θρεπτικά τρόφιμα μόνος του από το σούπερ μάρκετ ή την αγορά, απ''ότι όταν απομακρύνεται από την διαδικασία της επιλογής των τροφών. Μια μελέτη του 2014 από το American Journal of Preventive Medicine διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δαπανούν χρόνο για να μαγειρεύουν και να παράγουν μόνοι τους τα γεύματά τους, καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, από εκείνους που ξοδεύουν λιγότερο χρόνο για μαγείρεμα.

Γιάννα Σουλάκη