Υπάρχουν ευθύνες για τον θάνατο της 8χρονης από γρίπη και πρέπει να αναζητηθούν

Υπάρχουν ευθύνες για τον θάνατο της 8χρονης από γρίπη και πρέπει να αναζητηθούν

Εν αναμονή της ιατροδικαστικής έκθεσης που θα ρίξει φως στα αίτια του θανάτου της άτυχης 8χρονης, το τραγικό όσο και ασυνήθιστο περιστατικό με το θάνατο υγιούς - κατά τα άλλα - παιδιού, που έχασε τη ζωή του από τον ιό της γρίπης μήνα Απρίλιο και μάλιστα χωρίς να πάσχει από άλλο χρόνιο νόσημα, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά.

Την ανάγκη να εκδοθεί άμεσα το πόρισμα για το θάνατο της 8χρονης, τονίζει με σημερινή της ανακοίνωση και η ΠΟΕΔΗΝ:

"Ασφαλώς και θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου του 8χρονου κοριτσιού με ιατροδικαστική έκθεση και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες όπου υπάρχουν. Το πόρισμα πρέπει να εκδοθεί άμεσα για να μην επικρέμονται κατηγορίες προς πάσα κατεύθυνση με απόλυτο σεβασμό στους γονείς του τραγικού κοριτσιού και του προσωπικού του Νοσοκομείου, που δίνει τη ζωή του σε αντίξοες συνθήκες και σώζει παιδιά που κινδυνεύουν, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Συλλυπητήρια από την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ

Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια εξέφρασε με ανακοίνωση της η Διοικήτρια της 6ης ΥΠΕ - της Υγειονομικής Περιφέρειας δηλαδή, στην οποία ανήκει το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο - ενώ παράλληλα δίνεται η διαβεβαίωση ότι θα διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του θανάτου του μικρού κοριτσού:

"Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του μικρού κοριτσιού που κατέληξε στη ΜΕΘ Παίδων του Παν/κού Νοσοκ. Πατρών, μετά από νοσηλεία στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.
Οι θεράποντες ιατροί και ο Δ/ντής της ΜΕΘ Παίδων έχουν ήδη προβεί σε δημόσια ενημέρωση σχετικά με τη νοσηλεία και την πιθανή αιτία θανάτου.
Εκ μέρους της ΥΠΕ , θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι θα γίνει πλήρης διερεύνηση των αιτίων θανάτου του παιδιού και απόδοση ευθυνών, εφ' όσον προκύψουν", αναφέρεται στην ανακοίνωση..

Αναπάντητα ερωτηματικά

 Υπήρξε κωλυσιεργία στην εισαγωγή του παιδιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως καταγγέλουν οι γονείς του; Είναι το ερώτημα που καίει, γι''αυτό και οι άτυχοι γονείς αναμένουν το πόρισμα του ιατροδικαστή, για να αποφασίσουν εάν θα προσφύγουν νομικά εναντίον του Καραμανδάνειου νοσοκομείου Παίδων, στο οποίο μεταφέρθηκε αρχικά για νοσηλεία το 8χρονο κοριτσάκι, πριν διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας για να εισαχθεί σε ΜΕΘ.  

"Ελπίζουμε σήμερα να εκδοθεί το σχετικό πόρισμα και να μην έχουμε τα ίδια της Ζακύνθου, δηλαδή να περάσουν τέσσερεις μήνες και να μην γνωρίζουμε από τι πέθανε το κοριτσάκι", αναφέρουν οι εργαζόμενοι της ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τους γονείς, πάντως, το μικρό κοριτσάκι προσβλήθηκε από τον ιό της γρίπης Η1Ν1 και εισήχθη στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας με υψηλό πυρετό και σπασμούς ενώ η διάγνωση των γιατρών ήταν πνευμονία. Εκεί παρέμεινε για νοσηλεία επι 25 ημέρες κι ενώ δεν παρουσίαζε βελτίωση, αποφασίστηκε από τους γιατρούς η μεταφορά του στο ΠΓΝΠ και η εισαγωγή του σε ΜΕΘ. Μετά τη Μ.Τρίτη, όμως, η υγεία της μικρής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και έχασε τη μάχη για τη ζωή. 

Να σημειωθεί ότι όπως έγινε γνωστό, το παιδάκι δεν έπασχε από κάποιο άλλο χρόνιο νόσημα.

Οι ελλείψεις στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) υποστηρίζει πάντως, οτι το Καραμανδάνειο Παιδιατρικό Νοσοκομείο που εξυπηρετεί τα παιδιά του πληθυσμού όλης της 6ης ΥΠΕ, της μεγαλύτερης ΥΠΕ της χώρας (δηλ.Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο, νησιά Ιονίου και από την Καλαμάτα μέχρι τα Ιωάννινα) αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως ένα μικρό περιφερειακό Νοσοκομείο, σε χρηματοδότηση και στελέχωση:

"Παρότι ουσιαστικά είναι τριτοβάθμιο Νοσοκομείο στη λειτουργία του, η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει σαν το φτωχό συγγενή του συστήματος. Λαμβάνει χαμηλή χρηματοδότηση αντίστοιχη με τα μικρά περιφερειακά Νοσοκομεία της 6η ΥΠΕ. Γι' αυτό και κατά καιρούς υπάρχει έλλειψη υλικών και αναπτύσσεται σε ένα παλαιό κτίριο. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη χώρων με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Η μελέτη για επέκταση του Νοσοκομείου με νέα πτέρυγα μένει στα χαρτιά. Τραγικές είναι οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή παιδιών. Δεν διαθέτει κανέναν παιδοκαρδιολόγο", αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και συνεχίζει στην ανακοίνωσή της:

"Είναι το μόνο Νοσοκομείο στην 6η ΥΠΕ που διαθέτει Παιδοχειρουργική Κλινική. Παιδοχειρουργική Κλινική δεν διαθέτει καν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του ΡΙΟΥ. Πως είναι δυνατόν ένα Παιδιατρικό Περιφερειακό Νοσοκομείο που εξυπηρετεί χιλιάδες παιδιά, που κάνει το σύνολο των παιδοχειρουργικών επεμβάσεων, να λειτουργεί με ασφάλεια χωρίς να διαθέτει παιδοκαρδιολόγο;".

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό όπως επίσης υπάρχουν ελλείψεις και στο νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με τους εργαζόμενους της ΠΟΕΔΗΝ, οι οποίοι καταλήγουν: "Δυστυχώς ένα Νοσοκομείο, που χρειάστηκε να το επισκεφτούν σχεδόν όλες οι οικογένειες με άρρωστα παιδιά της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων, καταρρέει. Η κάλυψη σε γιατρούς είναι κάτω του ορίου ασφαλείας".