Black Box: Γιατί παραιτήθηκε από τον ΕΟΔΥ ο Αρκουμανέας και η πληροφορική που γίνεται…International

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για την αιφνιδιαστική παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα από τη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), η στήλη θα σας αποκαλύψει τον πραγματικό λόγο, παρότι δυσκολεύεται πολύ να τον εξηγήσει.

Το στέλεχος στο οποίο η κυβέρνηση εμπιστεύτηκε τη νευραλγική θέση του επικεφαλής στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, επέμενε να ακολουθεί για κάποιον απροσδιόριστο λόγο τη «γραμμή Πολάκη» στις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, για χάρη του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στήσει εξεταστική για να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και φίλιες εφημερίδες όπως το Documento ανακάλυπταν κρυφές κρύπτες με έγγραφα και τιμολόγια.

Για την ακρίβεια ο παραιτηθείς πρόεδρος είχε δηλώσει αποφασισμένος να παραστεί σε δικαστήριο κατά του Άδωνι Γεωργιάδη για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και όσων συκοφαντικών κατηγοριών αποδόθηκαν εκείνη την περίοδο (2018) εναντίον του, και να υπερασπιστεί μέχρι κεραίας την προηγούμενη διοίκηση του τότε ΚΕΕΛΠΝΟ στο οποίο έλυνε και έδενε ο πρώην υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Ο Π. Αρκουμανέας δικαιολογούσε δεξιά – αριστερά την επιλογή του λέγοντας ότι είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει την ίδια θέση που είχε και το προηγούμενο Δ.Σ του ΚΕΕΛΠΝΟ, ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να κατανοήσει την ανεξήγητη επιμονή του να υιοθετήσει τις πρακτικές Πολάκη. Εξ ου και ο ίδιος άδειασε το γραφείο του Σαββατιάτικα…

---

Τις τελευταίες ημέρες φουντώνουν οι πληροφορίες πως μεγάλη εταιρεία πληροφορικής, θυγατρική εισηγμένου ομίλου, οδεύει προς πώληση ή μεταβίβαση μεγάλου ποσοστού μετοχών από τη μητρική της σε μεγάλη δανέζικη εταιρεία Τεχνολογίας.

Εάν οι φημολογούμενες διαπραγματεύσεις του ελληνικού εισηγμένου ομίλου με τους Δανούς που δραστηριοποιούνται στο software integration και έχουν σημαντική παρουσία σε διεθνείς αγορές, τελεσφορήσουν, θα μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα deals στον κλάδο που ήδη βρίσκεται σε αναβρασμό με συνεχείς κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων από τους μικρότερους και μεσαίους παίκτες. Θυμίζουμε πως τον τελευταίο χρόνο έχουν προηγηθεί συμφωνίες όπως αυτά της Epsilon Net που εξαγόρασε την iQom, το 80% της Data Communication και μαζί με τη Space Hellas τη Singular Logic. Επίσης της Quest Συμμετοχών που απέκτησε το 60% της Intelli Solutions, της Entersoft που απέκτησε τη Wedia και το πελατολόγιο της Computer Life κ.α

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν οι συζητήσεις αφορούν σε πλήρη εξαγορά ή πώληση συγκεκριμένου ποσοστού ούτε υπάρχουν πληροφορίες για το τίμημα και αν αυτό θα αφορά σε μετρητά με συνδυασμό απόκτησης χρέους κλπ. Προς ώρας οι φήμες ούτε διαψεύδονται, ούτε επιβεβαιώνονται επίσημα ή ανεπίσημα, παρότι φαίνεται να έχουν ισχυρή βάση καθώς ο ελληνικός όμιλος διαβλέπει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε άλλο κλάδο δραστηριότητας και το asset της πληροφορικής έχει σημαντική αξία.

Ήδη στο ταμπλό οι πιο παρατηρητικοί θα έχουν εντοπίσει τις τελευταίες ημέρες ότι μετά από μεγάλες διακυμάνσεις, η μετοχή του ελληνικού ομίλου, μέλος του οποίου είναι η εταιρεία πληροφορικής, καταγράφει σημαντική άνοδο, ίσως γιατί εφόσον ευσταθούν οι φήμες, πιθανόν να έχουμε εξελίξεις πολύ σύντομα, ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πάντως, η ενδιαφερόμενη εταιρεία με έδρα την Κοπεγχάγη, γνωρίζει καλά τον ελληνικό «στόχο», δεδομένου ότι διατηρεί συνεργασία μαζί του στη Δανία όπου έχουν αναλάβει από κοινού δουλειές για το Δημόσιο.

Αμφότερες οι εταιρείες αποτελούν σημαντικούς πολυεθνικούς παίκτες. Η δανέζικη εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης με κεφαλαιοποίηση 4,8 δισ. ευρώ, έχει παρουσία σε έξι χώρες (Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία και Βιετνάμ), και πραγματοποιεί έσοδα άνω των 380 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνω των 43 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική εταιρεία απασχολεί περίπου 2000 εργαζόμενους, δραστηριοποιείται σε 13 χώρες (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Ελλάδα, Δανία, Ιορδανία, Κένυα, Λουξεμβούργο (σ.σ όπου και τα κεντρικά της), Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ρωσία Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πραγματοποιεί πωλήσεις περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως και λειτουργικά κέρδη κοντά στα 18 εκατ. ευρώ.

Το βέβαιο είναι πως αν η συμφωνία εξαγοράς περπατήσει, θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στον εγχώριο κλάδο τεχνολογίας και πληροφορικής αφενός γιατί οι ελληνικές εταιρείες διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα στα ταμεία τους και θα συνεχίσουν τον κύκλο συγκέντρωσης και ενδυνάμωσης, αφετέρου διότι ένα deal μεγάλου βεληνεκούς μεταξύ εγχώριας εταιρείας με ξένο παίκτη θα αποτελέσει σήμα και για άλλους ενδιαφερόμενους που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις πολύ μεγάλες δουλειές οι οποίες ανοίγουν στην Ελλάδα.

---

Σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας εξελίσσεται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η οποία μόνο για φέτος και την επόμενη χρονιά θα «ρίξει» πάνω από 500 εκατ. ευρώ μόνο για την ανάπτυξη του συμπλέγματος αιολικών πάρκων ισχύος 320 MW στον Καφηρέα της Εύβοιας. Μιλάμε για από τις μεγαλύτερες επενδυτικές κινήσεις στον τομέα των ΑΠΕ η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται και οι εγκρίσεις για το πλέον ώριμο από τα έργα στον τομέα της αντλησιοταμίευσης που αφορά στο project της Αμφιλοχίας το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο μεγάλο στοίχημα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής συνδέεται με το εκτεταμένο πρόγραμμα που σχεδιάζει ο όμιλος στον τομέα των φωτοβολταϊκών όπου προωθούνται έργα άνω των 1,7 GW, τα οποία θα συνδράμουν στην επίτευξη εντός της προσεχούς 5ετίας για 3 GW εγκατεστημένη ισχύ.

Παράλληλα, ο όμιλος στρέφοντας το βλέμμα του στο μέλλον, δρομολογεί νέα γενιά επενδύσεων των πλωτών αιολικών πάρκων έχοντας ήδη κάνει joint venture με την Ocean Winds (κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE).

---

Να θυμήσουμε πως σήμερα είναι προγραμματισμένο το investors day της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Θα βγουν ειδήσεις. Και για τη χρηματοδότηση των έργων που τρέχουν σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η πλειονότητα των οποίων θα γίνει με τη μέθοδο του project finance, και για το ομολογιακό που ετοιμάζει το οποίο μαθαίνουμε θα είναι κάτω των 300 εκατ ευρώ, και για τις εξελίξεις στο project του Καζίνο (δεν είναι ώρα για ανακοινώσεις συνεργατών) και για πολλά άλλα θέματα που απασχολούν διαχειριστές και επενδυτές για τον όμιλο...

---

Συνωστισμός από ξένα funds που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να αποκτήσουν μεγάλα μετοχικά πακέτα στο πλαίσιο της ΑΜΚ της ΔΕΗ τα οποία ζητούν μερίδια άνω του 10% των νέων μετοχών που θα εκδοθούν. Στόχος, πάντως, του μεγάλου εγχειρήματος είναι να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή διασπορά σε πολλά και υψηλής ποιότητας funds και όχι σε λίγα και καλά.

---

Τον Γιάννη Στουρνάρα είναι καλό να τον ακούμε μια και δύο φορές, καθότι εκ θέσεως γνωρίζει περισσότερα πράγματα από αυτά που μπορεί να πει, ή τέλος πάντως κάποια πράγματα τα λέει με το δικό του -τεχνοκρατικό- τρόπο για να μας κρατά προσγειωμένους στην πραγματικότητα.

Στην -κατά τα άλλα πολύ αισιόδοξη- συνέντευξή στο περιοδικό Global Finance, χτύπησε μερικά καμπανάκια λέγοντας τι μπορεί να πάει στραβά στο ελληνικό success story της ανάκαμψης.

Ξεκινώντας από τις τράπεζες, ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε την ανησυχία του ότι τα νέα κόκκινα δάνεια μετά την άρση των μέτρων στήριξης θα είναι πιθανόν αισθητά υψηλότερα από τις σημερινές υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις των τραπεζιτών.

Το δεύτερο καμπανάκι αφορά στην ανησυχητικά «αυξανόμενη διασύνδεση μεταξύ τραπεζών και δημοσίου τομέα». Μια επισήμανση του κεντρικού τραπεζίτη που συνδέεται αφενός με τον μεγάλο όγκο κρατικού χρέους (ομόλογα) στο οποίο είναι εκτεθειμένες οι ελληνικές τράπεζες και αφετέρου με την εξαιρετικά μεγάλη βαρύτητα που εξακολουθεί να έχει ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC) στα κεφάλαια των συστημικών τραπεζών.

Στην πρώτη περίπτωση οι τράπεζες καθίστανται όλο και πιο ευάλωτες στο ενδεχόμενο που μελλοντικά εκδηλωθεί ένας νέος κύκλος αναταράξεων λόγω της αύξησης του δημόσιου χρέους, και στη δεύτερη είναι μια προειδοποίηση ότι οι τράπεζες πρέπει να σπεύσουν να βελτιώσουν την ποιότητα των κεφαλαίων αντλώντας νέο χρήμα από τις αγορές.

Στα μακροοικονομικά, η θέση του Γ. Στουρνάρα απηχεί τους προβληματισμούς της συντριπτικά μεγαλύτερης μερίδας των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης που υιοθετούν την άποψη ότι η απόσυρση των μέτρων στήριξης πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι απότομα καθώς οι κίνδυνοι παραμένουν. Όπως χαρακτηριστικά είπε «τα προσωρινά μέτρα θα πρέπει να παραταθούν για όσο χρόνο είναι αναγκαίο προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπτώσεις της απότομης απόσυρσής τους».

Ανάμεσα στις λοιπές «ανησυχίες» που εξέφρασε ο κεντρικός τραπεζίτης, ήταν και αυτός για τα πρωτογενή πλεονάσματα, διατυπώνοντας μάλλον μια έμμεση προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ή όσους ονειρεύονται μειώσεις σε μια περίοδο που το χρέος αυξάνεται, ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χαλάρωση των πιο μακροπρόθεσμων στόχων όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση ώστε οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την επόμενη δεκαετία να παραμείνουν διαχειρίσιμες».

---

Και μιας και ο λόγος για χρηματοδοτικές ανάγκες, από το προσχέδιο του προϋπολογισμού προκύπτει ότι το ελληνικό δημόσιο θα βγει το 2022 στις αγορές για ομόλογα 5,7 δισ. ευρώ καθώς προβλέπεται αύξηση των ομολόγων στη σύνθεση του δημόσιου χρέους από τα 81,8 δισ. ευρώ στα 87,5 δισ. ευρώ.

Δεν προβλέπεται ωστόσο ισόποση μείωση στον δανεισμό (παραμένει στα 222 δισ. ευρώ) με αποτέλεσμα το χρέος ως απόλυτο μέγεθος να αυξηθεί στα 391 δισ. ευρώ για την Κεντρική διοίκηση (από 386,3 δισ. ευρώ φέτος), αλλά να μειωθεί στο 209,8% του ΑΕΠ από 218,4% το 2021 λόγω της αύξησης του ΑΕΠ κατά 10 δισ. ευρώ (στα 186,7 από 176,8 δισ. ευρώ).

Αντίστοιχα προβλέπεται αύξηση σε απόλυτο μέγεθος του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης κατά ESA (σε 375 δισ. ευρώ από 370 δισ. ευρώ φέτος) αλλά μείωση ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 201,1% από 209,2%. Αύξηση προβλέπεται στα μεγέθη του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης από τα 360 στα 355 δισ. Ευρώ, με τη μείωση ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί από 197,9 στα 190,4%.

---

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται πάντως να έχουν ανακτηθεί όλες οι απώλειες του ΑΕΠ του 2020 σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Η εκτίμηση είναι πως στο τέλος του επόμενου χρόνου θα βρισκόμαστε κατά 1,7% υψηλότερα σε όρους πραγματικού ΑΕΠ από το 2019 φτάνοντας από τα 183,1 δισ. στα 186,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ 2020 και 2022 το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί κατά 20 δισ. ευρώ ή κατά 12,4%.

---

Κάποιοι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ  και στις φίλιες ακροδεξιές δυνάμεις με τις οποίες συνεργάστηκαν, βλέπουν τον στρατό να εφοδιάζει με καύσιμα τα πρατήρια στην Αγγλία και με είδη πρώτης ανάγκης τα σούπερ μάρκετ λίγο μετά το Brexit και έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους που έκαναν σημαία τους το Grexit...

---

Στα πιο επιχειρηματικά τώρα, ικανοποίηση επικρατεί στη διοίκηση Σάμιου μετά την έκδοση απόφασης του αρμόδιου δικαστηρίου, με την οποία ορίζεται ειδική εντολοδόχους. Στην ουσία, εξηγεί άνθρωπος κοντά στη διοίκηση της Folli Follie, ανοίγει ο δρόμος για να περάσει η συμφωνία εξυγίανσης από τη γενική συνέλευση. Δηλαδή, παρακάμπτεται η ψήφος Κουτσουλιούτσου, που μπλοκάρει σε κάθε ευκαιρία τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Προσοχή όμως, η απόφαση αφορά τη συγκεκριμένη γενική συνέλευση και όχι τη σημερινή που θα πραγματοποιηθεί και έχει ως θέμα την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του 2019. Στη σημερινή, όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και η αναβολή της, ωστόσο η διοίκηση της εταιρείας δεν ανησυχεί καθώς η Folli Follie έχει τεθεί σε καθεστώς προσωρινής δικαστικής προστασίας. Εν ολίγοις, το μόνο που λείπει είναι η τυπική έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία κατατέθη τροποποιημένη στο δικαστήριο, και μετά ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να αλλάξει κεφάλαιο η πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία.

---

Αλλάζει σελίδα η ΕΥΔΑΠ που μετασχηματίζεται σταθερά σε μία σύγχρονη εταιρεία που παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες της. Ο Χάρης Σαχίνης έχει ήδη πετύχει πολλά, ενώ έχει συντάξει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,1 δις.ευρώ έως το 2030. Πρόκειται για έργα κυκλικής οικονομίας, προστασίας του περιβάλλοντος, ανακυκλούμενου νερού και βεβαίως ως στόχο έχει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, τη βελτίωση των υποδομών, καθώς επίσης και την παροχή ακόμα πιο ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες. Το πρώτο εξάμηνο του έτους η εταιρεία προχώρησε σε επενδύσεις 9,5 εκατ.ευρώ που αφορούσαν το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, αγορά παγίων 2,9 εκατ.ευρώ και λογισμικών προγραμμάτων 1 εκατ.ευρώ. Οι συνολικές αποσβέσεις του εξαμήνου για τις ενσώματες ακινητοποιήσεις ανέρχονται σε περίπου 19,4 εκατ.ευρώ και οι συνολικές αποσβέσεις των άυλων ακινητοποιήσεων σε 900 χιλ.ευρώ, το πρώτο εξάμηνο.

---

Τέσσερις είναι οι λόγοι που καταγράφηκε αύξηση πωλήσεων στην Παπουτσάνης στο εννιάμηνο, ενώ εκτιμάται πως στο σύνολο της χρήσης θα ανακοινώσει πολύ βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη, συγκριτικά με το 2020. Ο πρώτος λόγος είναι το άνοιγμα των ξενοδοχείων. Ακόμη και αν δεν παρατηρήθηκαν οι καταναλώσεις του 2019, η ανάκαμψη της ξενοδοχειακής αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό, οδήγησε σε υψηλά τις πωλήσεις σαπωνόμαζας. Ο δεύτερος λόγος είναι η αύξηση των εξαγωγών, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 55% συγκριτικά με το 2020 και άγγιξαν το 59% του συνολικού κύκλου εργασιών της εισηγμένης. Ο τρίτος λόγος, είναι η αύξηση των πωλήσεων επωνύμων προϊόντων της εταιρείας τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό. Τέλος, η εισηγμένη φαίνεται πως ευνοείται σημαντικά από την αύξηση των ναύλων και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις, και αυτό γιατί έχει παραγωγική βάση κοντά στην Ευρώπη, επομένως προμηθεύει πιο εύκολο τα ξενοδοχεία, τα οποία δεν περιμένουν τις εισαγωγές από την Ασία…

---

H μείωση των εξόδων και η διαχείριση των λειτουργικών έφεραν αύξηση των κερδών 52,3% στα 2,67 εκατ.ευρώ της Mondelez Ελλάς το 2020, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ωστόσο, σημειώθηκε οριακή πτώση του κύκλου εργασιών στα 119,65 εκατ.ευρώ, με το διοικητικό συμβούλιο να προτείνει μέρισμα 2,67 εκατ.ευρώγια τη χρήση του 2020. Οι προοπτικές της φετινής χρονιάς είναι ιδιαιτέρως θετικές, καθώς ο κλάδος Horeca έχει ξανα ανοίξει και οι πωλήσεις είναι σαφώς βελτιωμένες συγκριτικά με το 2020.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.