Πενήντα εννέα υψηλόβαθμα στελέχη συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή με επικεφαλής τον Υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Κhalid al Falih. Όπως πληροφορείται η στήλη οι συναντήσεις των Σαουδαράβων με κυβερνητικά στελέχη, έφεραν τη σύσταση ομάδων εργασίας για συγκεκριμένες επενδύσεις. Οι οποίες θα συνεδριάσουν εκ νέου μέσα στο 2022 και θα εξειδικεύσουν τις επενδυτικές προοπτικές και τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Τουρισμός, υποδομές, ενέργεια και τεχνολογία κεντρίζουν το ενδιαφέρον των Σαουδαράβων, οι οποίοι ήδη πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις. Όπως άλλωστε φαίνεται και από το mega deal με το καλώδιο μεταφοράς δεδομένων. Η επενδυτική απόβαση των Σαουδαράβων θα συνεχιστεί…
Άλλωστε, το θετικό κλίμα επιβεβαιώθηκε και σε δείπνο στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Σε αυτό συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Ευτύχης Βασιλάκης, η Lubna Olayan, ο Θοδωρής Κυριακού, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Νίκος Παπαθανάσης και ο Κώστας Φραγκογιάννης. Ο οποίος συμπληρώνει 45 ώρες πτήσης σε 10 ημέρες και ετοιμάζει βαλίτσες για Ισραήλ και Καζακστάν, με στόχο να φέρει νέες επενδύσεις και στρατηγικού τύπου συμφωνίες στη χώρα μας.
---
Μια εικόνα για το τι μπορεί να πετύχει ο ΟΠΑΠ σε κανονικό περιβάλλον έδωσαν χθες τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, όπου η άρση των περιορισμών οδήγησε σε δεκαπλασιασμό των κερδών. Με την άρση και των άλλων περιορισμών από σήμερα, οι προοπτικές βελτιώνονται περαιτέρω αν και επηρεάζονται από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τον πληθωρισμό. Μεγάλη η συνεισφορά των VLT’s που πέρυσι λόγω πανδημίας ήταν κλειστά, αλλά και αύξηση 85% στον αθλητικό στοιχηματισμό. Τα αριθμολαχεία από την άλλη είχαν άνοδο 364%, πάλι λόγω επιστροφής στην κανονικότητα. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν στα 150 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας ταμειακά διαθέσιμα σχεδόν 800 εκατ. ευρώ, μειωμένα σε σύγκριση με το τέλος του 2021, καθώς έγιναν αποπληρωμένες δανείων 210 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή, έβγαλε 150 εκατ. ευρώ μετρητά στο τρίμηνο και έδωσε άλλα 60 από το ταμείο για να μειώσει το συνολικό δανεισμό. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 88,3 εκατ. ευρώ από 8,6 εκατ. ευρώ. Ο Jan Karas (CEO) ανέφερε πως οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν την κατανάλωση, αντισταθμίζοντας εν μέρει το θετικό αντίκτυπο από την άρση των περιορισμών. Στις 9 Ιουνίου η γενική συνέλευση αναμένεται να εγκρίνει αμοιβή στους μετόχους 1,40 ευρώ ανά μετοχή.
---
Ένα πολύ επιτυχημένο τεστ των αγορών ήταν αυτό για την Eurobank και τους ελληνικούς τίτλους ευρύτερα, καθώς η τράπεζα πέτυχε να συγκεντρώσει προσφορές άνω των 650 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 350 εκατ. ευρώ που αρχικά ζητούσε. Με το που άνοιξε η Wall Street το χρήμα έρευσε, η προσφορά υπερκαλύφθηκε και έκλεισε άμεσα το βιβλίο προσφορών. Πλέον η Eurobank έχει εκδώσει τρία senior preferred ομόλογα και όλα είναι αξίας 500 εκατ. ευρώ έκαστο.
Τα δύο εκδόθηκαν πέρυσι και τώρα εκδόθηκε και τρίτο, ενώ ήδη η τράπεζα καλύπτει τις απαιτήσεις του ενδιάμεσου στόχου των κεφαλαίων MREL. Το κουπόνι της τελευταίας έκδοσης έπεσε στο 4,375%, λόγω της ισχυρής προσφοράς, έναντι αρχικού guidance 4,5%.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει πολύ σοβαρή πρόοδο, καθαρίζοντας τους ισολογισμούς τους με κόστος στα κεφάλαια και τα κέρδη τους. Η δύσκολη περίοδος της πανδημίας και οι ταραγμένοι καιροί που ζούμε, υποχρέωσαν να γίνουν πολλά μέσα σε ένα στενό χρονικά παράθυρο, αλλά οι ελληνικές τράπεζες τα έχουν καταφέρει δίνοντας πολύ απαιτητικές και δύσκολες εξετάσεις.
---
Πολύ υψηλός ο χθεσινός τζίρος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Για να βρούμε ανάλογο θα πρέπει να γυρίσουμε στον Δεκέμβριο του 2015, όπου είχαμε πάνω από 660 εκατ. ευρώ, αλλά τότε ήταν μία άλλη εποχή για το χρηματιστήριο και τη χώρα. Οι τράπεζες έβγαιναν πληγωμένες και ανακεφαλαιοποιημένες λόγω των capital controls. Χθες ο τζίρος είχε να κάνει με μία μεγάλη αναβάθμιση. Με την αύξηση του αριθμού των εταιρειών που μετέχουν στον MSCI Greece Standard κατά δύο, των Εθνική Τράπεζα και Μυτιληναίο. Πλέον είναι 8 ελληνικές μετοχές (Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo συν οι δύο παραπάνω) και αυτή η εξέλιξη αυξάνει το κύρος της κεφαλαιαγοράς μας. Στα 523 εκατ. ευρώ ο χθεσινός τζίρος και η Εθνική έκανε τα 176 εκατ. ευρώ, ενώ η Μυτιληναίος έκανε 136 εκατ. ευρώ.
---
Η ΕΧΑΕ υπό την καθοδήγηση του κ. Κοντόπουλου έχει μία μεγάλη ευκαιρία να αντιστρέψει το κλίμα στην ελληνική αγορά. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να «συνεργαστεί» με μία μεγάλη αγορά, αλλά πρώτα θα πρέπει να τακτοποιήσει τα εσωτερικά της. Στην τηλεδιάσκεψη αναφέρθηκε ότι με το νέο CEO γίνονται συνέχεια συσκέψεις και ετοιμάζονται οι κινήσεις που θα γίνουν στο μέλλον, χωρίς ωστόσο να δοθούν λεπτομέρειες. Ίσως δοθούν στη γενική συνέλευση στις 2 Ιουνίου. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά καλά και από μία επιστροφή φόρου, βελτιώθηκαν περισσότερο απ’ όσο περίμεναν οι αναλυτές. Η τιμή της μετοχής είναι σε χαμηλά επίπεδα, αν δει κάποιος και το διάγραμμα, ενώ και με βάση κάποιους συγκριτικούς αριθμοδείκτες είναι χαμηλή.
Το μεγάλο βέβαια στοίχημα είναι η επενδυτική βαθμίδα, η οποία αν έρθει το 2023 θα φέρει σίγουρα βελτίωση τζίρου και αποτιμήσεων. Η αύξηση επίσης του αριθμού των εταιρειών στον MSCI Greece Standard, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση αύξησε το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων. Ο τζίρος επομένως συνεχίζει να είναι καλός και στο δεύτερο τρίμηνο παρά τα πάνω-κάτω, όπως αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη.
Τώρα βραχυπρόθεσμα αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μπουν στο Χ.Α. οι εταιρείες που περιμένουν εδώ και καιρό και να σταματήσει το κύμα φυγής. Να βγουν και τα στελέχη της ΕΧΑΕ και να αναζητήσουν ποιοτικές εταιρείες που δεν είναι εισηγμένες και να τους τονίσουν τα θετικά, ώστε να τις πείσουν να μπουν. Με το κόστος δανεισμού να αυξάνεται, η άντληση κεφαλαίων μέσω της κεφαλαιαγοράς γίνεται και πάλι μία καλή λύση.
---
Το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο διαθέτει αρκετές καλές εταιρείες στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι γνωστό. Αυτό που δε διαθέτει, όπως φαίνεται, είναι επενδυτές για αυτή την κατηγορία. Για να μην κρυβόμαστε, πολλοί απλά παίζουν την τάση και το story. Έτσι κάποιες μετοχές εμφανίζονται στο προσκήνιο όταν δημοσιεύουν αποτελέσματα. Τότε κερδίζουν σε αποτίμηση και όγκο και μετά ξαναδιολισθαίνουν σταδιακά μέχρι να ξαναδημοσιεύσουν αποτελέσματα. Χαρακτηριστική περίπτωση η Revoil που ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων 2,8 εκατ. ευρώ και είχε στο ταμπλό αποτίμηση 25 εκατ. ευρώ. Έτσι κατέγραψε ισχυρή άνοδο χθες. Στις 28 Απριλίου είχε δημοσιεύσει ετήσια αποτελέσματα (κέρδη 4,7 εκατ. ευρώ) και εκείνη τη μέρα πήγε στο +7,5%. Μετά σταδιακά διολίσθησε ξανά η μετοχή. Τον Νοέμβριο του 2021 είχε ανακοινώσει εννεάμηνο και έκανε μερικές πάλι ανοδικές συνεδριάσεις και μετά ξανά τα γνωστά. Η ουσία είναι πως με το πρώτο τρίμηνο η μετοχή παίζει με σχεδόν μονοψήφιο P/E, ενώ λόγω τουρισμού, αναμένεται ισχυρό και το εννεάμηνο.
---
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η ΕΛΤΟΝ, όπου χθες ανέφερε το τζίρο του πρώτου τριμήνου στα 44 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 34% με την τάση να συνεχίζεται στο πεντάμηνο. Αυξήθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον στη μετοχή λόγω της ανακοίνωσης. Βέβαια, λίγες μέρες νωρίτερα στη γενική συνέλευση η διοίκηση είχε μιλήσει για τον τζίρο, αλλά είχε πει και για διπλασιασμό κερδών στο πρώτο τρίμηνο με αποτελέσματα για δύο μέρες να καταγράφει ράλι η μετοχή.
---
Ένα σχετικά άγνωστο, και όχι πολύ μεγάλου μεγέθους, διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) είναι η καλύτερη απόδειξη για το πόσο έχει αλλάξει η συμπεριφορά των επενδυτών μέσα σε μερικούς μήνες. Όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, το Pacer US Cash Cows 100 (COWZ USA), είναι ένα ETF του οποίου τα υπό διαχείριση κεφάλαια έχουν κυριολεκτικά εκτοξευθεί από την αρχή της χρονιάς μέχρι τώρα. Την πρώτη μέρα του χρόνου ήταν περίπου 1,3 δις δολάρια και στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας είχαν φθάσει κοντά στα 6 δισεκατομμύρια. Όσο για την τιμή του, μέχρι την Παρασκευή που πέρασε είχε αυξηθεί κατά σχεδόν 8%, επίδοση σαφώς πολύ καλύτερη από την αντίστοιχη των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών όπως ο S&P 500, ο οποίος (μετά την σημαντική άνοδο του τελευταίου διημέρου) εξακολουθεί να είναι σε καθαρά αρνητικό έδαφος, μειωμένος κατά 13,3% σε σχέση με την πρώτη μέρα του χρόνου. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το COWZ επενδύει σε εταιρείες που είναι οικονομικά ισχυρές και πετυχαίνουν πολύ καλές ταμειακές ροές από την λειτουργία τους.
Με λίγα λόγια, εταιρείες που παράγουν μετρητά. Το COWZ ειδικεύεται στην ανεύρεση εταιρειών μικρού και μεγάλου μεγέθους, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου του. Το γεγονός πως μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου έχει σχέση με την ενεργειακή βιομηχανία δεν είναι τυχαίο, αφού οι περισσότερες εταιρείες που έχουν σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο φημίζονται για τις θετικές λειτουργικές ταμειακές τους ροές. Ο ξαφνικός έρωτας των επενδυτών με το COWZ δεν μας εκπλήσσει, αφού τα επενδυτικά γούστα έχουν αλλάξει άρδην από το φθινόπωρο του 2021 μέχρι τώρα, με τις εταιρείες που υπόσχονται ανάπτυξη αλλά παράγουν ζημιές να περνούν στο περιθώριο και τους επενδυτές να αναζητούν την σιγουριά των μηχανών παραγωγής μετρητών (cash cows) εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων, ανοδικών επιτοκίων και γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Η αλλαγή συμπεριφοράς είναι τόσο εντυπωσιακή, που από την αρχή της χρονιάς δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα χωρίς την είσοδο νέων επενδυτών στο COWZ και την αύξηση του αριθμού των μεριδίων του.
Δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα θα διαρκέσει η περίοδος των παχέων αγελάδων για το πολύ δημοφιλές αυτή την στιγμή ETF, υποθέτουμε πάντως πως οι φίλοι των εταιρειών που υπόσχονται ανάπτυξη θα εύχονται να είναι μικρότερη από ….. επτά χρόνια.
---
Οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν θετικές και συμβαδίζουν με την εκτίμηση πως ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί, αλλά θα παραμείνει πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα υποχωρήσει κάτω από τη μέση τάση ,αλλά θα παραμείνει θετικός, όπως και ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα κλείσουν τη φετινή χρονιά σε υψηλότερα επίπεδα. Τα παραπάνω αναφέρει η UBS.
Ωστόσο, μια εβδομάδα θετικών εξελίξεων δεν αρκεί για να βάλει τέλος στην πρόσφατη μεταβλητότητα. Παρόλο που το βαρόμετρο φόβου, ο δείκτης VIX, έχει πέσει από την κορυφή των 35 μονάδων στις αρχές του μήνα προς τις 25 στο κλείσιμο της Παρασκευής, διατηρείται πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και υποδηλώνει ημερήσιες διακυμάνσεις γύρω στο 1,6% για τον δείκτη S&P 500.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα άνοδο 6,6% μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις καταναλωτικές δαπάνες που αναζωογόνησαν τις ελπίδες ότι μια ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας είναι εφικτή. Η άνοδος του δείκτη σταμάτησε το πτωτικό σερί επτά συνεχών εβδομάδων που ήταν το μακρύτερο από το σπάσιμο της φούσκας των dotcom to 2000.
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του δομικού πληθωρισμού, 4,9%, ήταν ο βραδύτερος από τον Δεκέμβριο. Η ενδυνάμωση της πεποίθησης ότι η κορυφή του πληθωρισμού πέρασε, ώθησε τους επενδυτές να μετριάσουν μέρος των προσδοκιών για τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων.
---
Ο συνδημιουργός του Dogecoin, Τζάκσον Πάλμερ, δήλωσε σε μια νέα συνέντευξη ότι θα ήθελε «να ήταν αυτό το τέλος των κρυπτονομισμάτων», αναφερόμενος στη μεγάλη βουτιά που κατέγραψαν. Ο Πάλμερ δήλωσε πως «ειλικρινά πίστευα ότι τα κρυπτονομίσματα θα «εξαφανιστούν» πιο γρήγορα και οι άνθρωποι θα έπαιρναν το μάθημά τους. Βλέπω ακόμα σωρεία χρημάτων να διοχετεύονται από υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων». O Πάλμερ κατήγγειλε τα ICO, τα DAO και τα NFT ως απάτες και χαρακτήρισε τις αρχικές προσφορές παιχνιδιών (IGO) την τελευταία απάτη του κλάδου.
Ωστόσο, βλέπει τον ενθουσιασμό να μειώνεται τώρα, «εξαιτίας των ανθρώπων που χάνουν χρήματα, υπάρχει μια αφύπνιση». Ο Πάλμερ αναφέρθηκε επίσης στον Elon Musk - από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Dogecoin- με όχι κολακευτικά σχόλια. «Είναι ένας άρπαγας, πουλάει ένα όραμα με την ελπίδα ότι θα μπορέσει μια μέρα να προσφέρει αυτό που υπόσχεται, αλλά δεν το ξέρει. Απλώς είναι πολύ καλός στο να προσποιείται ότι ξέρει», είπε χαρακτηριστικά.
Το Dogecoin δημιουργήθηκε από τους προγραμματιστές λογισμικού Jackson Palmer και Billy Markus το 2013, οι οποίοι σκόπευαν το πρότζεκτ να είναι μια σάτιρα της τότε αναδυόμενης τρέλας της κοπής αντιγράφων του Bitcoin που εισάγουν μικρή καινοτομία. Ωστόσο το κρυπτονόμισμα σήμερα βρίσκεται στην 11η θέση του πίνακα κεφαλαιοποίησης, με κεφαλαιοποίηση άνω των $11 δις.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.