«Μάθε να καταλαβαίνεις τα πράγματα, να τα αγαπάς και να ελευθερώνεις τα αισθήματα που σου γεννούν. Θα γίνεις έτσι κάτοχος ενός πλούτου που δε θα χάσεις ποτέ. Όποιοι φοβούνται κυνηγούν τον πλούτο, όποιοι αγαπούν πλουταίνουν χωρίς να το καταλάβουν».
Αυτά γράφει ο Γιάννης Τσαρούχης το καλοκαίρι του ’68 στο Λονδίνο. Από την προηγούμενη χρονιά είχε πια εγκατασταθεί μόνιμα στο Παρίσι, ενώ η σκόνη από τον γαλλικό Μάη είχε αρχίσει να πέφτει. Την ευχή συνοδεύει ένα ζευγάρι αγγέλων καταμεσής σε ένα τοπίο που ο ζωγράφος σχηματίζει με αδρές γραμμές. Μαζί με την υπογραφή και την ημερομηνία, ο Τσαρούχης σημειώνει αντικριστά στο περιθώριο «Αίθουσα Παρθενών», προδίδοντας το στιγμιότυπο στα ελληνικά μάρμαρα. Ανάμεσα στους επισκέπτες του Βρετανικού μουσείου η κ. Συμεωνίδη αναγνώρισε τον 58χρονο τότε δημιουργό και του ζήτησε να δωρίσει μια ευχή ως έργο για τον γιο της. Ο Τσαρούχης, όχι απλώς δεν της χάλασε το χατίρι, αλλά στο πανόδετο βιβλίο εκφράστηκε με μεγάλη τρυφερότητα.
Στις σελίδες του προσωπικού λευκώματος που δημιουργήθηκε για το αγόρι με το όνομα «Νικάκι» (Συμεωνίδη), φιγουράρουν με κείμενα ή σχέδια γνωστοί λογοτέχνες και ζωγράφοι της περιόδου 1961-1975. Πριν το γύρισμα του αιώνα και το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή, οι οικογένειες συνήθιζαν να κρατούν σε βιβλίο τις σκέψεις των φίλων σαν ημερολόγιο (τότε δεν υπήρχαν κινητά για βίντεο ή φωτογραφίες). Η κ. Συμεωνίδη, λοιπόν, οραματίστηκε να συγκεντρώσει ευχές αγαπημένων δημιουργών για το παιδί. Σχηματίστηκε έτσι ένα ιδιότυπο λεύκωμα καλλιτεχνών που σχεδόν μετά από μισό αιώνα περιέχει κάτι από το υλικό της τέχνης των δημιουργών: μιαν οπτική δροσιά ή, έστω, μια έξυπνη ευχή διοχετευμένη στη γλώσσα.
Τα σχέδια που περιλαμβάνονται στο βιβλίο περιέχουν ή μάλλον συντίθενται από ποικιλία στοιχείων: ζωγραφικές μεταφορές γεγονότων, στιχάκια ημερολογίων, μια ακουαρέλα του ζωγράφου Καντιού (Henri Cadiou), καρτποστάλ έργων όπως αυτή του Εγγονόπουλου με ιδιόχειρη αφιέρωση: «Για τους μεγάλους, για τους ελεύθερους, για τους γενναίους, τους δυνατούς, αρμόζουν τα λόγια τα μεγάλα, τα ελεύθερα, τα γενναία, τα δυνατά». Σχέδια και γλωσσικό κείμενο συγκροτούν σε αυτό το λεύκωμα ένα εικαστικό λογοπαίγνιο. Ως εκ τούτων δεν θα μπορούσε να διαβαστεί μονάχα ως ημερολόγιο που κλείνει μια εποχή. Το βιβλίο αυτό είναι μια προσωπική κατάθεση αγάπης, που ο χρόνος την έκανε πόρτα ανοιχτή στην τέχνη για τους επιγενόμενους.
Το λεύκωμα έκανε τον κύκλο του στην οικογένεια Συμεωνίδη και βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο «Βέργος» την προσεχή Τετάρτη (23/11) στην πώληση με σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, έγγραφα και χαρακτικά (λαχνός 128, τιμή 2.000 ευρώ). Τις σελίδες του λευκώματος υπογράφουν οι: Αντιγόνη Καζολέα, Ε. Σταθόπουλος γιατρός, Πάνος Καραβίας, Γ. Γουναρόπουλος, Γιώργος Θέμελης, Κλέων Β. Παράσχος, Άγγελος Θεοδωρόπουλος, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Α. Ευαγγελάτος, Σ. Ευαγγελάτος, Πέτρος Χάρης, Μάριος Βάρβογλης, Π. Κώνστας, Βένος Συμεωνίδης (θείος), G. Vakalo, Ελένη Βακαλό, Λεωνίδας Ζώρας, Έλλη Αλεξίου, Petroe Colaclides, Τσαρούχης, Δ. Ν. Βαζ(αῖος;), Ι. Μαλάμου, Κ. Μαλάμος, Μιχάλης Μπούχλης -Μ.Ι.Μ., Ευάγγελος Πιτσιλαδής, Ruth M. Compton, Σ. Λιναίος, Αντώνης Σαμαράκης, Βασίλης Φωτόπουλος, Άρης Δικταίος, Δημήτρης Ταλαγάνης, Cadiou, Νίκος Εγγονόπουλος.
Περισσότερα για την πώληση μπορείτε να μάθετε εδώ