Τη χρονιά που κλείνει σφράγισε με «ελληνικό χρώμα» ένα ρολόι το οποίο έμελλε να γίνει συλλεκτικό αφήνοντας το δικό του αποτύπωμα στην τέχνη της ωρολογοποιίας. Το συνυπογράφουν η ελβετική Vacheron Constantin και το πιο διάσημο μουσείο στον κόσμο, το Λούβρο.
Η εταιρεία με έδρα τη Γενεύη και μια πλούσια ιστορία στον χώρο του ρολογιού από το 1755, ξεκίνησε συνεργασία με το Λούβρο το 2019, προκειμένου να κυκλοφορήσουν από κοινού τέσσερα ρολόγια εμπνευσμένα από τις συλλογές του μουσείου. Η σειρά ρολογιών με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Métiers d'Art» βρίσκει αναφορά σε εμβληματικά αριστουργήματα από την αρχαία Αίγυπτο, την Περσική Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών, την ελληνιστική περίοδο και τους χρόνους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Συγκεκριμένα, η συλλογή περιλαμβάνει μια σφίγγα από την Αρχαία Αίγυπτο, ένα λιοντάρι από την εποχή του Δαρείου του Μεγάλου, το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης και μια προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου.
Από το κουαρτέτο των ιστορικών ρολογιών, η «Νίκη» πραγματικά εντυπωσιάζει. Η μινιατούρα του γλυπτού που δημιούργησε άγνωστος τεχνίτης, φανερώνει το υψηλό επίπεδο της μαστοριάς του. Ο χαράκτης κατόρθωσε να μεταφέρει τις πτυχές του υφάσματος ανάμεσα στα πόδια της φιγούρας, με τρόπο που απηχεί όλο τον δυναμισμό και την κίνηση της θεάς. Μπορούμε να φανταστούμε πόσο δύσκολο ήταν για τον μικρογράφο να χωρέσει τον παλμό και την ένταση ενός μνημειακού σε διάσταση αγάλματος στο καντράν ενός ρολογιού; Κι όμως, η παράσταση της Νίκης, της φτερωτής θεάς που στηρίζεται στην πλώρη ενός πολεμικού πλοίου, μπόρεσε να αναπαραχθεί στον καρπό του χεριού.
Υπάρχουν βεβαίως κι άλλες λεπτομέρειες που κάνουν το εν λόγω ρολόι μοναδικό έργο τέχνης. Το κέντρο του καντράν είναι επισμαλτωμένο σε καφέ χρώμα. Το συγκεκριμένο καφέ είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί κι απαιτεί ένα μείγμα σπάνιων σμάλτων καθώς και έξι ψησίματα στον κλίβανο. Το καφέ δεν είναι άμοιρο με τη θέαση του αγάλματος, όπως τουλάχιστον ορθώνεται στο μουσείο του Λούβρου από το 1864 οπότε βρήκε μόνιμη πια στέγη στο Παρίσι.
Μόλις τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί αφήρεσαν ένα βερνίκι που έδινε στο λευκό παριανό μάρμαρο ένα καφετί χρώμα. Η αρχαία ελληνική γραφή που είναι χαραγμένη με επιμετάλλωση στον κρύσταλλο από ζαφείρι και φέρει την εφαρμοσμένη Νίκη, προέρχεται από αναθηματική στήλη που επίσης ανακαλύφθηκε στη Σαμοθράκη.
Για την ιστορία να πούμε ότι το περίφημο άγαλμα ανακαλύφθηκε το 1863 στο νησί της Σαμοθράκης με επικεφαλής των ανασκαφών τον Κάρολο Σαμπουαζό, ο οποίος ήταν υποπρόξενος της Γαλλίας στην Ανδριανούπολη. Το γλυπτό συνιστά αναθηματική προσφορά που συνδέεται με ναυτική νίκη.
Η «Νίκη», όπως τα υπόλοιπα τρία καλλιτεχνικά ρολόγια, περιορίζεται μόλις σε πέντε τεμάχια και η τιμή της είναι διαθέσιμη κατόπιν αιτήματος στη Vacheron Constantin.