Η ανοδική αντίδραση που επιχείρησαν να βγάλουν στο άνοιγμα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες δείχνει να εξαντλήθηκε στην πορεία των συναλλαγών με την πλειοψηφία τους να έχει περάσει πλέον σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής παρακολουθώντας τις εξελίξεις της πανδημίας, κάτι που αποτυπώνεται στον ταξιδιωτικό κλάδο ο οποίος συνιστά «βαρίδι» της ημέρας.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στις 477,9 με πτώση 0,3%, την ώρα που ο αμυντικός κλάδος των εταιρειών κοινής ωφελείας επιχειρεί να δώσει μια στήριξη με +0,7% αλλά επικρατεί η πτώση των εταιρειών του τομέα ταξιδιών και αναψυχής με απώλειες της τάξεως του 2,5%.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε επίπεδο εβδομάδας, δηλαδή από τη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για την επιβολή νέων οριζόντιων μέτρων με την Αυστρία την Παρασκευή να ανοίγει τον χορό των lockdown, ο κλάδος σημειώνει πτώση που ξεπερνά το 7%.
Σε αυτό το κλίμα, στην Γερμανία ο DAX παρά το ανοδικό άνοιγμα πλέον κινείται με σημαντικές απώλειες 0,85% έχοντας υποχωρήσει στις 15.800 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχοντας επίσης διαγράψει τα αρχικά του κέρδη υποχωρεί κατά 0,5% κινούμενος στις 7.007 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημειώνει μικρές απώλειες 0,12 και διαπραγματεύεται στις 7.257 μονάδες.
Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB βρίσκεται στις 26.847 μονάδες με -0,35%, όπως και ο IBEX 35 στην Ισπανία ο οποίος υποχωρεί κατά 0,4% κινούμενος στις 8,782 μονάδες.
Όπως προαναφέρθηκε, τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στις εξελίξεις γύρω από την πανδημία, με τον νέο κύμα κρουσμάτων να πιέζει τα συστήματα υγείας οδηγώντας στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.
Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, την Γερμανία, οι ηγέτες του SPD, των Πρασίνων και του FDP πρόκειται να παρουσιάσουν σήμερα τη συμφωνία τους για τον σχηματισμό κυβέρνηση, στη σκιά του νέου ρεκόρ με 67.000 κρούσματα και 335 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ η χώρα απέχει πλέον ελάχιστα από το τραγικό ορόσημο των 100.000 θανάτων λόγω κορονοϊού.
Η νεοσύστατη γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ενώ η Γαλλία αν και σε καλύτερη μοίρα βάσει αριθμών, χτες κατέγραψε για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο περισσότερα από 30.000 κρούσματα σε μία ημέρα.
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής αναλυτής της UBS Νικ Νέλσον στο πρακτορείο Reuters, «υπάρχει μια αμφίδρομη τάση, μεταξύ των μακροοικονομικών και των εταιρικών κερδών», εξηγώντας ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021 ήταν ένα από τα καλύτερα εδώ και δεκαετίες σε επίπεδο εταιρικών κερδών, ωστόσο οι ανησυχίες για τη μακροοικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων της και η εκτίναξη των κρουσμάτων αναχαιτίζουν την πορεία των μετοχών.
«Οι επενδυτές περιμένουν να δουν τι αντίκτυπο θα έχουν τα μέτρα για την πανδημία στην οικονομική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο και το επόμενο έτος. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί και δούμε πιο δραστικά μέτρα από τις κυβερνήσεις, θα προκύψουν ανησυχίες για προφίλ της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης συνολικά», αναφέρει χαρακτηριστικά.