Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μια... μικρογραφία του τι μπορεί να γίνει στο Χ.Α. αν και εφόσον αλλάξει οριστικά το momentum στις διεθνείς αγορές και αρχίσει το «ξήλωμα» των αποτιμήσεων και το μάζεμα της ρευστότητας από το σύστημα, φάνηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης.
Με τις μεγάλες διεθνείς αγορές σε ισχυρές πιέσεις, με τον Xetra DAX να χάνει τις 13.000 μονάδες με πτώση περί το 1,60% και τον FTSE 100 να υποχωρεί από τα ιστορικά υψηλά και να κινείται πέριξ των 7.800 μονάδων, το Χ.Α. δεν μπορούσε να έχει καλύτερη και πιο ανθεκτική εικόνα.
Πόσο μάλλον που ο ιταλικός «πυρετός» όχι μόνο δεν πέφτει, αλλά συνεχίζει να προξενεί τριγμούς και φόβο, κάτι που αποτυπώθηκε στην αγορά ομολόγων της γειτονικής χώρας, οι αποδόσεις των οποίων κινήθηκαν ανοδικά, όσο και στην αγορά μετοχών, όπου ο IBEX 35 είχε νέα μεγάλη πτώση.
Όλο αυτό το κλίμα νομοτελειακά επηρεάζει και την ελληνική αγορά η οποία και το επενδυτικό προφίλ της χώρας μας, ενώ η νέα μεγάλη επιδείνωση στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας, εξ αντανακλάσεων πιέζει και τα ελληνικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων κινούνται εκ νέου ανοδικά.
Έτσι κι αλλιώς η ελληνική αγορά έχει τα δικά της, μεγάλα θέματα να αντιμετωπίσει όπως η μόνιμη δημοσιονομική ομηρία και αυτός είναι ο λόγος που όλα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε επενδυτική... καραντίνα και επενδυτικό απομονωτισμό, εξού και οι περιορισμένοι όγκοι και τζίροι.
Οι τράπεζες, παρά τις βραχυχρόνιες εξάρσεις (+32% τον Απρίλιο) δεν έχουν «καθαρίσει» τα χαρτοφυλάκιά τους, ούτε έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, ενώ θα συνεχίσουν για χρόνια ακόμη να ταλαιπωρούν – επενδυτικά – την αγορά.
Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται εκ νέου κάτω από την τιμή που έκαναν την τελευταία αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου! Θυμίζουμε στις τράπεζες έχουν γίνει πολλαπλά reverse split τα προηγούμενα χρόνια, όπως reverse split έχει γίνει και στον τραπεζικό δείκτη και μάλιστα δύο φορές!
Μετά τη χθεσινή αναλαμπή λοιπόν, οι τράπεζες επανήλθαν στην πτώση σήμερα, με την Πειραιώς να υποχωρεί σε ποσοστό 5,52%, την Εθνική 3,45%, τη Eurobank -2,84% και την Alpha Bank -2,25%.
Τα στατιστικά της συνεδρίασης - Νέο ξεπούλημα στη Folli Follie
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 784,93 μονάδες με πτώση 1,59% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 795,83 μονάδες. Ο τζίρος ήταν μειωμένος και έφτασε στα 47,19 εκατ. ευρώ, με τα 8,32 εκατ. ευρώ, ήτοι το 18% του συνόλου, σε πακέτα. Πολύ μειωμένος ήταν και ο όγκος στην αγορά που κατήλθε στα 27,4 εκατ. τεμάχια, με τα 19 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες.
Μεγάλη η πτώση και στους επιμέρους δείκτες, με τον Large Cap να υποχωρεί στις 2.060,48 μονάδες με πτώση 1,63%, τον Mid Cap στις 1.229,44 μονάδες με πτώση 1,16% και τον τραπεζικό δείκτη στις 882,57 μονάδες με πτώση 3%.
Στο χώρο των blue chips νέο μεγάλο ξεπούλημα έλαβε χώρα στη μετοχή της Folli Follie που μετά από ένα τριήμερο άμυνας και μικρής αντίδρασης, δέχτηκε εκ νέου σήμερα ισχυρότατους κλυδωνισμούς με κλείσιμο σε νέα χαμηλά εξαετίας! Πιο αναλυτικά η μετοχή του FF Group έκλεισε στα 6,39 ευρώ με ισχυρή πτώση 16,47% που ήταν και το χαμηλό ημέρας!
Διακινήθηκε όγκος 368.378 τεμαχίων, ενώ πλέον η κεφαλαιοποίηση κατήλθε στα 427 εκατ. ευρώ! Μια εικόνα που δεν τιμά κανέναν, καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο προβεβλημένους ομίλους του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο οποίος μετά την έκθεση του QCM έχει σχεδόν διαλυθεί στο ταμπλό, με τη διοίκηση να αδυνατεί να βγει μπροστά με δυναμική και να προβάλει τα δικά της επιχειρήματα.
Στον υπόλοιπο μη τραπεζικό FTSE 25 πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως Μυτιληναίος -2,92%, Τιτάν -2,53%, ΔΕΗ -2,18%, Viohalco -1,70%, Jumbo -1,55%, ΟΛΠ -1,11%, ΟΤΕ -1,10%, Coca Cola HBC -0,89% κ.λπ. Ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ +1,85%, Aegean Airlines +1,15%, ΕΥΔΑΠ +1,20%, ΕΛΠΕ +0,52% και Motor Oil +0,22%.
Στο χώρο του Mid Cap, μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως MIG -5,60%, J&P Άβαξ -4,76%, Fourlis -3,25%, MLS -3,23%, Intralot -2,95%, Intracom Κατασκευές -2,64%, Νηρέας -1,92%, ΟΛΘ -1,47% και Intracom Holdings -1,10%.
Στην ευρύτερη αγορά και στις μικρότερες αποτιμήσεις κινητικότητα παρατηρήθηκε σε τίτλους όπως Κρέκα, Βιοτέρ, Sato, Προοδευτική, Πλαστικά Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, Centric, ΙΑΣΩ, Mermeren, Ελτράκ και και Καράτζης. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Λιβάνης, Frigoglass, Δρομέας, Μινέρβα, Ιατρικό Αθηνών, Εβροφάρμα και Byte Computer. Στο σύνολο της αγοράς 41 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 71 που υποχώρησαν.