Αφομοίωση κεκτημένων πλησίον των 900 μονάδων στο ΧΑ

Αφομοίωση κεκτημένων πλησίον των 900 μονάδων στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε ήπια αφομοίωση των υψηλών τεσσάρων μηνών, με επιλεκτικές κινήσεις και συσσώρευση ελάχιστα κάτω από την κομβική περιοχή των 900 μονάδων προχωρά σήμερα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας παρόμοια πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών, οι οποίοι κινούνται με μεικτά πρόσημα και πολύ ήπιες διακυμάνσεις.

Πλέον, η αγορά είναι μπροστά σε κρίσιμα – τεχνικής φύσης – στοιχήματα, με το Γενικό Δείκτη να καλείται να υπερκεράσει και να κατοχυρώσει τις 900 μονάδες, τον FTSE 25 να καλείται να επιβεβαιώσει την εξαιρετικά κρίσιμη κατοχύρωση της περιοχής των 2.250 μονάδων, ενώ οι τράπεζες καλούνται να ξεπεράσουν τις τιμές που έκαναν τις ΑΜΚ προ λίγων ετών.

Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε σε νέα υψηλά 4μήνου ελάχιστα κάτω από τις 900 μονάδες πετυχαίνοντας το 2ο υψηλότερο κλείσιμο σχεδόν των τελευταίων πέντε ετών, πιστοποιώντας ότι το 2019 είναι ένα έτος καμπής για την αγορά, σε οικονομικό, επιχειρηματικό, πολιτικό και χρηματιστηριακό επίπεδο.

Το κλείσιμο στις 898,23 μονάδες είναι νέα υψηλά 4μήνου, καθώς υψηλότερα είχε κλείσει στις 31 Ιουλίου, όταν ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 899,93 μονάδες, ενώ το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο η αγορά έχει να το δει από τις πρώτες ημέρες... ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι από τις 26 Φεβρουαρίου 2015, όταν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 904,59 μονάδες!

Η αγορά αρχίζει και κεφαλαιοποιεί όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε πολιτική, τράπεζες, επιχειρήσεις και οικονομία. Οι αποδόσεις των ομολόγων της χώρας κινούνται εδώ και περίπου δύο μήνες σε ιστορικά χαμηλά επιβεβαιώνοντας ότι η οικονομία της χώρας βαδίζει σε πιο ασφαλή μονοπάτια, οι κάνουλες ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ανοίξει, οι τράπεζες βρίσκονται σε momentum «καθαρισμού» των χαρτοφυλακίων τους, ενώ και η εγχώρια επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε έντονη κινητικότητα.

Οίκοι αξιολόγησης αλλά και επενδυτικοί οίκοι εκφράζονται με θετικά λόγια για την ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση, ενώ θέτουν νέους υψηλότερους στόχους, είτε για τις τράπεζες, είτε για μετοχές της πραγματικής οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Jumbo έκλεισε χθες μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό της με άνοδο 6,10% ενώ συνεχίζει ανοδικά και σήμερα, ο ΟΤΕ βρίσκεται σε υψηλό 11ετίας, ενώ σε υψηλό 10ετίας κινείται και η ΓΕΚ Τέρνα, καθώς πάνω από τα 7 ευρώ είχε να βρεθεί από τον Οκτώβριο του 2009! Η αγορά δηλαδή, δεδομένης της εύλογης κόπωσης των τραπεζών βρίσκει στηρίγματα στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας.

Παράλληλα, άκρως υποστηρικτικό είναι το διεθνές κλίμα, με τους δείκτες της Wall Street να εντυπωσιάζουν με τη δυναμική τους, εξοβελίζοντας τους καταστροφολόγους που έχασαν με θεαματικό τρόπο την αγορά, εκτιμώντας από πέρυσι τέλος στο bull market και καταποντισμό των δεικτών.

Ο Dow Jones επανήλθε χθες με θεαματικό τρόπο πάνω από τις 28.000 μονάδες κερδίζοντας 190 ή σε ποσοστό 0,68% κλείνοντας στις 28.066,47 μονάδες που είναι νέο ιστορικό υψηλό! Ο S&P 500 έκλεισε στις 3.133,64 μονάδες με άνοδο 0,75%, ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε ράλι σε ποσοστό 1,32% με κλείσιμο στις 8.632,49 μονάδες!
Μάλιστα το νέο ιστορικό των δεικτών της Wall Street «σφραγίστηκε» από νέο χαμηλό για τον «δείκτη φόβου», τον VIX/CBOE που υποχώρησε στις 11,91 μονάδες.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο και ενώ σήμερα θα υπάρξουν οι τελευταίες «πινελιές» για την αναδιάρθρωση των διεθνών δεικτών MSCI, το Χ.Α. κινείται λίγο κάτω των 900 μονάδων, με το Γενικό Δείκτη στις 895 μονάδες με πτώση 0,25%. Η εικόνα τόσο στις τράπεζες όσο και στον FTSE 25 είναι μεικτή, χωρίς όμως μεγάλες κινήσεις που θα άλλαζαν σημαντικά την εικόνα και προς τις δύο κατευθύνσεις, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 24 εκατ. ευρώ.

Σ' ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, δεν υπάρχουν αλλαγές που να αφορούν άμεσα ελληνικές μετοχές, όμως η αύξηση της βαρύτητας των κινεζικών μετοχών στις τάξεις των αναδυόμενων αγορών, ίσως προκαλέσει περιορισμένου εύρους ανακατατάξεις και μετατοπίσεις χαρτοφυλακίων.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το Χ.Α. είναι σε momentum αύξησης της επιρροής του διεθνώς και αρνητικές εκπλήξεις δεν προβλέπονται, ασχέτως αν κάποιοι κάνουν λόγο για εκροές. Θυμίζουμε πως στο δείκτη MSCI Global Standard Index συμμετέχουν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Τιτάν και Motor Oil από την πραγματική οικονομία καθώς και οι Εθνική, Alpha Bank και Eurobank από τις τράπεζες.