Αφορμή για βίαιη διόρθωση αποτέλεσε για το Χρηματιστήριο της Αθήνας η είδηση για τη μετάλλαξη του ιού που επί τόσους μήνες ταλαιπωρεί την οικονομία και την κοινωνία εξαιτίας των αναγκαστικών μέτρων κοινωνικού εγκλεισμού διεθνώς και τη συνεπαγόμενη ύφεση στην παγκόσμια ζήτηση.
Η αγορά της Αθήνας υπερέβαλε σε απώλειες με το άνοιγμα, φτάνοντας να υποχωρεί ως και 6,31% στις 749,59 μονάδες, στο επίπεδο αυτό ωστόσο που θεωρείται ισχυρή στήριξη ενεργοποιήθηκαν αγοραστικές εντολές με αποτέλεσμα η πτώση να περιοριστεί στη συνέχεια και το κλείσιμο να διαμορφωθεί στις 769,62 μονάδες (-3,80%). Οι απώλειες δεν περιορίστηκαν μόνο στις τραπεζικές μετοχές και τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης που είναι πιο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, αλλά επεκτάθηκαν στo μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, καθώς μόνο 1 στις 9 εισηγμένες βρέθηκε να κλείνει πράσινη (ενδοσυνεδριακά, ο λόγος βρέθηκε στο 1:13)
Συνυπολογίζοντας και τους αρκετά υψηλούς όγκους συναλλαγών με την αξία να ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ, μπορούμε να συμπεράνουμε και την κρισιμότητα των νέων δεδομένων.
Βεβαίως, η έως τώρα συμπεριφορά του επενδυτικού κοινού είναι συγκρατημένη, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό, καθώς αναμένονται περαιτέρω αξιολογήσεις από την επιστημονική κοινότητα για το πρόβλημα που δημιουργεί (ή όχι) στην αντιμετώπιση του στελέχους με τις κεκτημένες ιατρικές εξελίξεις. Η διακράτηση του επιπέδου των 750 μονάδων δίνει το περιθώριο για εκτιμήσεις πως πέρξι αυτών θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί ένα διορθωτικό κύμα πριν την ανοδική συνέχεια, ωστόσο η κατάσταση θα γίνει πιο ξεκάθαρη στις προσεχείς συνεδριάσεις.
Ο Τραπεζικός κλάδος σημείωσε -όπως αναμένετο- και τις πιο εκτεταμένες ζημίες (ΔΤΡ στις 480,32 μονάδες στο -6,39%). Ωστόσο, με το ενδοσυνεδριακό χαμηλό επίπεδο να είναι αρκετά χαμηλότερα από το κλείσιμο, διοχετεύεται στην αγορά η πεποίθηση της ανυπομονησίας μερίδας επενδυτών να επανατοποθετηθούν στην πρώτη ευκαιρία (όπως η σημερινή), οριοθετόντας παράλληλα και τις σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις πέριξ των 450 μονάδων.
Κατά τα λοιπά, ο ΟΠΑΠ (-3,94%) βρήκε τις πρώτες στηρίξεις στην περιοχή των 10 ευρώ, ο ΟΤΕ (-2,26%) που ήταν ήδη πτωτικός έχει επίπεδο τα 13 ευρώ, ενώ και η ΕΕΕ (-5%) σημείωσε καλή συμπεριφορά από την περιοχή των 24,70 ευρώ. Επίσης καλή και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής (-4,48%), που ενώ επαιξε «κομμένη» σήμερα (μέρισμα 0,17 ευρώ), παρόλα αυτά κρατήθηκε πάνω από τα 12 ευρώ. Σημαντικά επίπεδα και για τα μικρότερα Profile (-2,49%), Entersoft (-0,93%), Byte (-4,10%), Performance (-4,62%), ΚΡΙ (-3,6%) και Πετρόπουλος (-5,08%), όπου πλέον στέκονται σε ενδιαφέροντα επίπεδα για τη συνέχιση.
Όλα θα εξαρτηθούν από τις επόμενες ημέρες σχετικά με το εύρος της νέας δυσκολίας. Οι αγορές διεθνώς διόρθωσαν με παρόμοιο τρόπο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη (EUROSTOXX50 -4,31% στις 3420 μονάδες, DAXX30 -4,1% στις 13155 μονάδες, EUROSTOXX600 -2,88% στις 384 μονάδες, CAC40 -3.12% στις 5355 μονάδες). Αντίστοιχη εικόνα και στις ΗΠΑ στην πρώτη ώρα, με τον S&P 500 να καταγράφει απώλειες 2,366% στις 3637 μονάδες.
Εκ των πραγμάτων απαιτείται υπομονή. Ο φόβος παραδοσιακά καλό είναι να μεταφράζεται με μερικό και όχι ολικό κλείσιμο θέσεων, ιδίως σε περιπτώσεις όπου τα γεγονότα δεν έχουν σαφή συμπεράσματα και η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική.
Με αυτόν τον τρόπο, βίαιη -ανοδική στην περίπτωση αυτή- μεταστροφή θα οδηγήσει σε μερικά διαφυγόντα κέρδη, ενώ συνέχιση της έντονης -καθοδικής- κίνησης θα επιφέρει μέτριες περαιτέρω ζημίες. Παράλληλα, απαιτείται και σύνεση στην επανατοποθέτηση, διότι η συνολική εικόνα δείχνει βαριά.