Ένα μεγάλο όνομα της ευρωπαϊκής avant-garde στους μεταπολεμικούς χρόνους, παρουσιάζεται στο αθηναϊκό κοινό. Ο Δανιήλ Παναγόπουλος (1924-2008) καλλιτέχνης με σημαντική πορεία στο εξωτερικό, είναι η πρώτη – μετά το άνοιγμα της κοινωνίας - πρόταση της Roma gallery στο Κολωνάκι. Για να ακριβολογούμε, είναι το πρώτο μέρος ενός αφιερώματος που φιλοδοξεί να παρουσιάσει με επάρκεια το έργο του πολυσχιδούς καλλιτέχνη.
Το έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν πως η Roma, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες στην εγχώρια αγορά, επενδύει στους σημαντικούς δημιουργούς, όχι εκμεταλλευόμενη την υπογραφή τους, αλλά προσφέροντας με ουσία, στην ανάδειξή τους. Από το ξεκίνημά της η αίθουσα, με την αφιερωματική έκθεση στον Παύλο και στη συνέχεια, με το δίδυμο Κατράκη – Καπράλος, Ζογγολόπουλος, Αληθεινός, για να αναφέρουμε ορισμένα μόνο από τα ονόματα με τα οποία έχει συνδεθεί, μας έχει δείξει εκθέσεις υψηλού επιπέδου.
Το έχει κατορθώσει με καταξιωμένους ιστορικούς τέχνης και πολύπειρους επιμελητές – στο τελευταίο αφιέρωμα συνεργάζεται εκ νέου με τον Καθηγητή Μάνο Στεφανίδη -, αλλά και με άρτιους καταλόγους που ο φιλότεχνος αξίζει να κρατά στη βιβλιοθήκη (πόσο ευχάριστο είναι να βλέπεις ότι γράφουν για τον Δανιήλ η Διοχάντη και ο Αληθεινός!). Αν και μόλις τριών χρόνων, η γκαλερί δεν παρασύρεται σε ευπώλητες λύσεις, «εκπαιδεύει» το κοινό και – μέσα στην αισθητή απουσία της Εθνικής Πινακοθήκης και του ΕΜΣΤ -, έχει κατορθώσει να ξεχωρίσει στα εικαστικά μας πράγματα.
Σε συνέχεια των μονογραφικών εκθέσεων, η Roma εντάσσει -και σωστά- στη χορεία των «Δασκάλων» της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής τον Δανιήλ Παναγόπουλο. Ο καλλιτέχνης δεν έχει το «βάρος» που του πρέπει στη νεοελληνική τέχνη, όπως αντίστοιχα οι Κεσσανλής και Κανιάρης. Κομψά το διατυπώνει ο επιμελητής της έκθεσης Μάνος Στεφανίδης, λέγοντας ότι «ο Δανιήλ (Danil) αποτελεί σήμερα το αίνιγμα της γενιάς του ‘60, όπως ανάλογα ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος παραμένει το αίνιγμα της γενιάς του '30».
Γεννημένος το 1924, μπήκε στη Ιατρική την οποία όμως εγκατέλειψε για να στραφεί στη Σχολή Καλών Τεχνών και να σπουδάσει ζωγραφική στο εργαστήριο του Παρθένη (1944-1947). Στο δάσκαλό του οφείλει το «άνοιγμα» στο μοντερνισμό, καθώς ο Παρθένης βοήθησε τόσο με την τέχνη του, όσο κι από τη θέση του, να αναπτυχθεί ένα κλίμα «ανταρσίας» απέναντι στην καθιερωμένη ακαδημαϊκή τέχνη της εποχής (και μόνο με τη σιωπή του ο Παρθένης δίδασκε ήθος). Φαίνεται λοιπόν ότι η θητεία αυτή καθόρισε τις πνευματικές αναζητήσεις του καλλιτέχνη, που τον έστρεψαν στο εξωτερικό. Κερδίζοντας μια υποτροφία εγκαταστάθηκε το 1954 στο Παρίσι για να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη ζωγραφική, ενώ διδάχτηκε και την τέχνη του ψηφιδωτού. Το στοιχείο αυτό πρέπει να είχε μια υπόγεια, αλλά καθοριστική επίδραση στο ιδίωμα του Δανιήλ, καθώς επέλεξε μέσα από τη χειροτεχνία να αναδείξει ζωγραφικές αξίες πέρα από το τελάρο.
Στο Παρίσι παρουσίασε το 1964 την πρώτη ατομική του έκθεση στη Galerie J, την οποία ακολούθησαν ατομικές παρουσιάσεις σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας, της Ελλάδας και άλλων χωρών. Έχει λάβει επίσης μέρος σε ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις, όπως οι «Τρεις προτάσεις για μια νέα ελληνική γλυπτική» το 1964 στο Teatro la Fenice της Βενετίας στο πλαίσιο της Μπιενάλε, η Μπιενάλε του Σάο Πάολο το 1965 και τα Ευρωπάλια το 1982, ενώ το 1998 το έργο του παρουσιάστηκε αναδρομικά στην Εθνική Πινακοθήκη, στην οποία έχει αφήσει πολύτιμο κομμάτι του έργου του.
Σε αυτό το πρώτο μέρος του διπλού αφιερώματος (τον Ιούνιο ακολουθεί η παρουσίαση του ώριμου έργου του), οι άνθρωποι της «Roma» έχουν συγκεντρώσει άγνωστα μέχρι σήμερα έργα του Δανιήλ, που δεν έχουν δειχτεί ούτε στην Πινακοθήκη. Πρόκειται για έργα της νιότης από τη Σχολή Καλών Τεχνών (1944 - 1947) και από την περίοδο που δοκιμαζόταν στην παραστατική ζωγραφική, μόλις 25 χρόνων.
Καλό είναι να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας στην γκαλερί (Ρώμα 5), όταν ξεναγεί ο Καθηγητής Μάνος Στεφανίδης. Για πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα: 213 0358344, 694 7126003, 699 2779048. Η έκθεση με τίτλο «Τα νεανικά έργα» διαρκεί έως 14/06/2021 και λειτουργεί: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 16:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 – 20:00