Ένα από τα μεγαλύτερα ίσως στοιχήματα για το 2024 είναι οι εξελίξεις την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κομβικό σημείο όπου το επενδυτικό συναίσθημα υφίσταται αντίρροπες δυνάμεις από το γεωπολιτικό κρεσέντο, την μακροοικονομική εικόνα, τα εταιρικά αποτελέσματα και το ράλι των αγορών τις τελευταίες ημέρες.
Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα έχει εξαιρετικά πλούσια ατζέντα τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας.
Καταρχάς, στις 23 Ιανουαρίου η ΔEH έχει το μεγάλο «ραντεβού» στο Λονδίνο, για την παρουσίαση του φιλόδοξου business plan σε διαχειριστές ξένων funds.
Πρόκειται για ένα «διπλό ραντεβού» στην ουσία, αν συνυπολογίσουμε και το road show της JP Morgan Chase στη Nέα Yόρκη αυτή την εβδομάδα για τις ελληνικές εισηγμένες με τίτλο «Only Greeks».
Την Τετάρτη ξεκινά η διαπραγμάτευση του ομολόγου της Autohellas -υπερκάλυψη 2,3 φορές και απόδοση 4,25%- ενώ την Πέμπτη έχουμε την ανακοίνωση των βασικών οικονομικών μεγεθών για το 2023 μιας εκ των εμβληματικότερων εταιρειών ανάπτυξης για το ελληνικό χρηματιστήριο, της Mytilineos και τις οικονομικές προσφορές για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης.
Τέλος την Παρασκευή, η Scope Ratings η οποία σημειωτέον έχει πλέον την αναγνώριση από την ΕΚΤ και ήταν η πρώτη που μας απέδωσε την επενδυτική βαθμίδα, ανακοινώνει την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για το 2024.
Ήδη η προηγούμενη εβδομάδα τόσο με το placement της ΓεκΤερνα όσο και με τις επιτυχείς εκδόσεις των δύο ομόλογων -Eurobank και Autohellas- απέδειξε για άλλη μια φορά το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets, ειδικά των ξένων χαρτοφυλακίων τα οποία λόγω της επενδυτικής βαθμίδας έχουν υψηλά την Ελλάδα στη λίστα προτίμησης τους.
Δεδομένης δε της ρηχότητας του ελληνικού χρηματιστηρίου, τα placements είναι μια χρυσή ευκαιρία να αποκτήσουν καλή στάθμιση στις ελληνικές μετοχές.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί ισχυρές προσδοκίες τόσο για την εισαγωγή του Ελ.Βενιζέλου κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Φεβρουάριο και για το placement ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς όταν αυτό ανακοινωθεί, όσο και για το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών στα roadshows των ελληνικών assets.
Οι παγίδες
Στις 23 του μήνα ξεκινά ο κύκλος αποτελεσμάτων και για τις πρωταγωνίστριες της Wall Street, τις τεχνολογικές μετοχές.
Το γεγονός ότι ο πήχης είναι ιδιαίτερα υψηλά -η αγορά έχει προεξοφλήσει αύξηση των κερδών ανά μετοχή πέριξ του 18%- ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί εξαιρετική νευρικότητα στην αγορά στην περίπτωση που οι μεγάλες προσδοκίες δεν πραγματωθούν.
Και ενώ όλοι έχουν εστιάσει στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και στη ρητορική της Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη, ημέρα ανακοίνωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ- αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια με το ζητούμενο να είναι αν θα υπάρξουν κάποιες ενδείξεις για τον χρόνο που θα αρχίσει η μείωσή τους- στο γεωπολιτικό πεδίο η εικόνα αποκτά ολοένα και πιο σκοτεινές αποχρώσεις.
Το Σάββατο, σύμφωνα με το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, μαχητές προσκείμενοι στο Ιράν εκτόξευσαν βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον βάσης στην οποία σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ. Το CENTCOM, έκανε λόγο για έναν ιρακινό στρατιώτη τραυματία και πιθανούς τραυματισμούς αμερικανών στρατιωτικών.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της ιρακινής αστυνομίας αλλά και του αμερικανικού στρατού, εκτοξεύθηκαν περίπου δέκα πύραυλοι στο δυτικό Ιράκ εναντίον της βάσης Άιν αλ Άσαντ, όπου δεν φιλοξενούνται μόνο στρατεύματα των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από το 2014. Οι ΗΠΑ στο πλαίσιο αυτού του συνασπισμού διατηρούν σήμερα περίπου 900 στρατιωτικούς στη Συρία και σχεδόν 2.500 στο Ιράκ.
Την ευθύνη ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» όπως αυτοαποκαλούνται οι ένοπλες ομάδες που πρόσκεινται στο Ιράν και δεν είναι φυσικά η πρώτη επίθεση που αναγνωρίζουν, καθώς έχουν προηγηθεί δεκάδες επιθέσεις εναντίον του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού από τα μέσα Οκτωβρίου, με τις ΗΠΑ να έχουν προχωρήσει επίσης σε επανειλημμένα αντίποινα.
Οι παραπάνω ειδήσεις δεν σηματοδοτούν αποκλιμάκωση της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή εξαιτίας του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Οι αγορές μπορεί να μην ασχολούνται προς το παρόν με το τι γίνεται στην Μέση Ανατολή, αλλά ως ορθολογικοί επενδυτές πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι αν προκύψει μια πιο ευμεγέθης εξέλιξη, η πόρτα της εξόδου από τις αγορές θα καταστεί αυτομάτως «στενή».
Η τεχνική ανάλυση στον ρόλο του σηματωρού
Όταν οι δυνάμεις που δέχεται η αγορά είναι αντίρροπες, με την τελευταία πολλές φορές να μην αντιδρά σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, είναι η περίοδος που η τεχνική ανάλυση αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα.
Οι ορθολογικοί επενδυτές πάντα τιμούν την τάση της αγοράς, αλλά όταν τα ρίσκα ανεβαίνουν κάθετα, ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι και οι traders οφείλουν να υιοθετούν τακτικές διαχείρισης κινδύνου έτσι ώστε να διασφαλίσουν την ευελιξία στο χαρτοφυλάκιο τους στην περίπτωση που οι αγορές ενδώσουν σε ένα απότομο sell off.
H τεχνική ανάλυση είναι ένας από τους πολύτιμους συμμάχους, καθώς δίνει πρώτη τα σήματα sos όταν η ανοδική τάση τεθεί σε κίνδυνο.
Σε βραχυπρόθεσμο πάντα ορίζοντα λοιπόν, τα καμπανάκια για το ελληνικό χρηματιστήριο αρχίζουν να χτυπούν στην καθοδική διάσπαση με αυξημένο τζίρο του μέσου κινητού των 21 ημερών -1.319 μονάδες αυτή τη στιγμή- τεχνική συνθήκη την οποία η αγορά διατηρεί αλώβητη από τις 24 Οκτωβρίου του 2023.
Αν και οι ενδοσυνεδριακές «βόλτες» ακόμα και ως τις 1308 μονάδες είναι ανεκτές, εντούτοις η διάσπαση αυτών των επιπέδων θα ανοίξει τον δρόμο για το κρίσιμο επίπεδο των 1.284 μονάδων όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα.
Για τη μητέρα των αγορών, όπως είναι ξεκάθαρο στο διάγραμμα που ακολουθεί, το επίπεδο συναγερμού αντιστοιχεί στον μέσο κινητό των 30 ημερών- σήμερα βρίσκεται στις 3.726 μονάδες- τεχνική συνθήκη που η αγορά «τιμά» από τις 2 Νοεμβρίου του 2023.
Αν αυτή η τεχνική συνθήκη χαθεί, το διάγραμμα ανοίγει για τον μέσο κινητό των 50 ημερών που αυτή τη στιγμή είναι στις 3.642 μονάδες.
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.