Σημειώνοντας ένα εντυπωσιακό σερί 7 ανοδικών συνεδριάσεων, ο S&P 500 κατάφερε να «σβήσει» τις απώλειες που προκάλεσε το sell-off των τριών πρώτων ημερών του μήνα και ιδιαίτερα της Δευτέρας 5 Αυγούστου - η οποία λίγο έλειψε να μείνει στην ιστορία ως μία ακόμα «Μαύρη Δευτέρα». Η αναταραχή που προκλήθηκε περισσότερο από την «αναίρεση» του carry trade στο γεν και λιγότερο από τους… ξαφνικούς φόβους για ύφεση στις ΗΠΑ, αποτελεί πλέον παρελθόν και οι αγορές κοιτάζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.
Η αντίδραση των επενδυτών στα ικανοποιητικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώνει ότι το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τον πληθωρισμό προς την ανάπτυξη, με φόντο και τις πολιτικές εξελίξεις. Οι συνθήκες δείχνουν να σταθεροποιούνται και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενισχύουν ακόμη περισσότερο το καλό κλίμα. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες ύφεσης έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των περασμένων μηνών, το βασικό σενάριο παραμένει ότι η Fed θα καταφέρει την «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας.
Την ίδια ώρα, το έξυπνο χρήμα φαίνεται πως βρήκε την αφορμή που έψαχνε για μία αξιοσημείωτη διόρθωση, έτσι ώστε να τοποθετηθεί ξανά χαμηλότερα και κάπως έτσι η… όρεξη για μετοχές και γενικότερα για risky assets επανέρχεται. Μέχρι και ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, ο οποίος υπέστη πολύ σοβαρό πλήγμα μεταξύ 1-5 Αυγούστου με απώλειες κοντά στο 20%, έκλεισε την τρέχουσα εβδομάδα με κέρδη 8,67% που είναι η καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Απρίλιο του 2020.
Υπάρχει, βέβαια, πάντα ο αυξημένος κίνδυνος γεωπολιτικών αναταράξεων λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, όμως αφενός οι αγορές έχουν μάθει να ζουν τα τελευταία χρόνια με κινδύνους τέτοιας φύσης και αφετέρου συνηθίζουν να μην προεξοφλούν γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά να αντιδρούν έντονα όταν αυτές λαμβάνουν χώρα.
Είναι τόσο εντυπωσιακή η αλλαγή κλίματος μέσα σε λίγες ημέρες που δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα τους βασικούς δείκτες της Wall Street να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά, καθώς ο S&P 500 απέχει μόλις 2% από το δικό του ιστορικό υψηλό που σημειώθηκε στα μέσα Ιουλίου. Σύμφωνα, εξάλλου, με τη νέα πρόβλεψη της Capital Economics, ο S&P 500 θα κλείσει το 2024 στο επίπεδο των 6.000 μονάδων, που συνεπάγεται ότι εμφανίζει περιθώριο ανόδου της τάξης του 8% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Τόσο το υψηλό του Ιουλίου στις 5.667 μονάδες, όσο και η τιμή-στόχος των 6.000 μονάδων, ενδέχεται εντέλει να ξεπεραστούν σχετικά εύκολα, στην περίπτωση που οι συνθήκες εξομαλυνθούν περαιτέρω, δεν προκύψει κάποια μεγάλη γεωπολιτική αναταραχή και επιστρέψει η φρενίτιδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, έστω και στο μισό από το ενδιαφέρον που καταγράφηκε στο α’ εξάμηνο του 2024. Ο τεχνολογικός Nasdaq χρειάζεται άνοδο περίπου 6% για να σπάσει το δικό του ρεκόρ και είναι προφανές ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την AI mania.
Στον αντίποδα, αν επικρατήσει το δυσμενές - και λιγότερο πιθανό - σενάριο που θέλει την αμερικανική οικονομία να πέφτει σε ύφεση ή αν συμβεί κάτι ακραίο στη γεωπολιτική σκακιέρα, τότε τα risky assets εκτιμάται ότι κινδυνεύουν από πολύ μεγαλύτερη σε έκταση και διάρκεια διόρθωση, σε σύγκριση με αυτή που είδαμε στις αρχές του μήνα. Η εν λόγω αναταραχή έδειξε και κάτι ακόμα. Ότι τα κρυπτονομίσματα, ακριβώς επειδή θεωρούνται τα πιο risky assets, δέχονται και τις μεγαλύτερες πιέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τιμή του Bitcoin υποχώρησε από τα 65.370 δολάρια στα 53.979 δολάρια (πτώση 17,5% από 1 έως 5 Αυγούστου), έχει καταφέρει να ανακτήσει λιγότερο από το μισό χαμένο έδαφος.
Οι αναλυτές έχουν επίσης αρχίσει σιγά σιγά να στρέφουν το βλέμμα και στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ που θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου. Η Κάμαλα Χάρις δείχνει να έχει ανατρέψει την κατάσταση που επικρατούσε λίγο πριν αποχωρήσει από την προεκλογική κούρσα ο Τζό Μπάιντεν, αλλά η απόσταση με τον Ντόναλντ Τραμπ στις δημοσκοπήσεις παραμένει στα όρια του στατιστικού λάθους.
Πάντως, οι στοιχηματικές εταιρείες, ενώ έδιναν ως επικρατέστερο τον Τραμπ τους τελευταίους τρεις μήνες, πλέον δίνουν πιθανότητα 53% να γίνει η Χάρις η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι αγορές δεν αρέσκονται στο να επιλέγουν πρόεδρο αλλά σε κάθε περίπτωση το επενδυτικό κλίμα θα επηρεάζεται ολοένα και περισσότερο από την εξέλιξη του προεκλογικού αγώνα, όσο πλησιάζουμε προς τον Νοέμβριο.
Shutterstock
Shutterstock